Hejka. Proponuję oznakowanie AI dla produkcji, które powstały przy ZNACZĄCYM udziale AI. Ponieważ zaczyna być tego dużo, a niektórych niespecjalnie to interesuje, niech mają możliwość odsiewania takich rzeczy. Proponuję też dodać zapis do regulaminu o konieczności takiego oznaczania. Co Wy na to?
CommentTime19 Sep 2026 09:28 (8 godzin temu) zmieniony
Pytanie co to jest "znaczący" udział i kto będzie określał czy udział jest "znaczący" czy nie :) W tym co tworzyłem jest na pewno znaczący udział AI - ale to tylko kod, cały pomysł, grafika, design jest mój - AI to tylko narzędzie (jak GIMP) które zwiększa produktywność, czy to ma takie znaczenie że trzeba te produkcje "odsiewać"?
CommentTime19 Sep 2026 10:17 (7 godzin temu) zmieniony
Proponuję oznaczać to, które nie mają AI. Inaczej będzie jak z "this site uses Cookies". Ja proponuję oznaczanie wszystkich produkcji "low effort", niezależnie czy z AI, czy bez. Zakładam, że większość ludzi to nie interesuje.
czy napisałbym grę bez AI? tak, ale zajęło by mi to sporo więcej czasu i energii, gra na pewno nie była by tak złożona, nie postały by narzędzia ułatwiające pracę, etc.
Mniejsze znaczenie ma to, czy ktoś korzystał z nowoczesnych narzędzi. Tutaj istnieje jednak warunek: produkcja musi być naprawdę dobra, względnie powinna łamać jakieś bariery (vide Wolfenstein 3d na C64) - wtedy nie ma się czego czepiać. Problem w tym, że aplikacje promptowane przez ludzi o nikłej wiedzy w zakresie rzemiosła będą najzwyczajniej w świecie słabe i nie uważam, żeby pomysł Kuby był zły. Niczego wielkiego (poza przepalanmiem tokenów) nie wnosi dla mnie taki np. Doom. Jest ciekawostką, ale w życiu nie chciałbym w to grać.
CommentTime19 Sep 2026 17:22 (44 minut temu) zmieniony
A tak poważnie to jestem za tym by taka lista powstała, chętnie zobaczę ile tych produkcji jest. Fajnie by było gdyby dla każdej pozycji było wskazane jakiego rodzaju wsparcie AI zstało wykorzystane (czy na przykład był generowany kod w asemblerze, narzędzia, może grafika, etc.) Do tego co konkretnie wykorzystano - agent/skills etc.