Wygląda na to, że podczas zlotu będę miał okazję prezentować na swoim sprzęcie i dużym rzutniku osiągnięcia demosceny Atari XL/XE, być może też ST (ale nie STe, bo nie mam :-) ):
Impreza była pierwotnie planowana jako Amigowa, ale potem rozszerzyła się na resztę platform. Będą wszystkie popularne platformy i kilka mniej popularnych, być może nawet konsole wypuszczone do końca lat 90. Ja w każdym razie będę miał Atari XE, Atari ST, C64 i Amigę 600, być może przyjadę jeszcze z konsolami. Na każdym z tych sprzętów będą puszczane demka, gry, itp. Planowane jest też przyjrzenie się różnym modyfikacjom sprzętu, w zależności od tego co kto będzie miał (przykładowo ja pochwalę się swoim XC12 + SIO2SD).
Aha, a ja jestem z innego miasta więc nie wiem jaka jest lokalizacja tej imprezy oraz jaka przestrzeń będzie na te komputery przeznaczona. Czy wiesz coś na ten temat?
Dziękuję bardzo, ja się na razie nie wybieram, ale być może ktoś zechce tutaj na forum szybko sklecić jakiś zespół wypadowy szybkiego reagowania to wtedy się chętnie zabiorę na pokład;)
@tdc: info od organizatora: "mamy do dyspozycji 2 sale (wielkosci szkolenej klasy) oraz duzy korytarz (tez jak szkolny). Krzesel i lawek (tez typu szkolnego) nie powinno zabraknac. (...) Warto na pewno zabierac przedluzacze."
tdc - atariki: ->link<- "Układ GTIA był stosowany w serii 400/800 od listopada 1981 r. Oprócz tego Atari oferowało posiadaczom komputerów z CTIA jego wymianę."
no i string wiedział kiedy się zjawić coby się załapać na tv :) ja troche kiepskie miejsce wybrałem...ale w przyszłym roku wybiore takie bardziej "chodliwe" :)
@string, ty jesteś geograficznie ulokowany jakoś w okolicach Trójmiasta? Występuję na forum ppa.pl pod pseudonimem Yolk i puszczałem na zlocie demka z Atari na rzutniku. Moje Atari 130XE masz na swoim filmie równo w drugiej minucie, a mnie widać w 2:10 przy reszcie mojego stuffu (C64, Atari STF, XM301 i obok C128 i C64) podczas tłumaczenia pewniej miłej pani jak wczytywać gry w C64 z taśmy. Potem prowadziłem też konkurs River Raid. :-)
Nie wiem czy mieliśmy okazję oficjalnie uścisnąć sobie dłonie na zlocie (było mnóstwo ludzi), ale widzę na youtube że masz fajny sprzęt Atarowy. Może będzie okazja jakoś się spotkać po godzinach? Zapraszam do mnie do Straszyna, tylko daj znać na xmgatz(małpa)gmail.com czy jesteś zainteresowany.
@xmgatz ano jestem i bliżej mi do Straszyna niż do większości dzielnic Gdańska bo mieszkam w Kowalach :) a tak gwoli ścisłości czyżbyś to Ty mi tłumaczył którego kom-odorka wybrać i jakie są możliwości wczytywania na niego softu ;) ? wkrótce się odezwę.
@tdc zaglądam tu dość często i większość wizyt kończy się czytaniem nie pisaniem :)
Ano tłumaczyłem. :-) Widzisz, trzeba było powiedzieć że jesteś słynny String we własnej osobie, to bym powiedział zgodnie z prawdą, że w Pokeyu idzie ci świetnie i nie warto sobie zawracać głowy SIDem. ;-) Czekam na sygnał, trzeba powtórzyć tę rozmowę i przeprowadzić zgodnie z wytycznymi centralnego komitetu.
Timex 2048 z niewytartą klawiaturą. Meritum świeci się, jak z wystawy sklepowej. Amstrad, pięćsetki... Te maszyny nic ze swego uroku nie straciły, wyglądają i działają tak samo dobrze.
Pc-ty (XT, AT) z Herkulesem, monochromatyczną kartą VGA nie wyglądają tak przyjemnie. Nad ich wyglądem tak bardzo chyba się nie zastanawiano. /|\, C=, Spectrum, Amstrad miały być "przyjaznymi" komputerami domowymi. Czymś, co stawia się w domu na honorowym miejscu, przy czym siada się z przyjemnością po szkole, czy pracy. Może nawet całą rodziną.
Pc-ty miały być zaawansowanymi maszynami biurowymi. Chociaż też mają swój urok, to tak pozostaną i raczej designem konkurować nie będą.
@string: ale jaja Ty na Kowalach mieszkasz? A my przez YouTube piszemy do siebie :))) Ja mieszkam na Miłym, to jesteśmy sąsiadami :D No, obecnie dość wirtualnymi, bo zamieiniłem Miłe na Ballymun, ale będę i na SV i na święta.