atarionline.pl Edytor duszków - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

  • :
  • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    • 1: CommentAuthordan
    • CommentTime5 Aug 2013
     
    Akurat nie znalazłem nic prostego do edytowania pod PC, więc skleciłem na kolanie programik do edytowania duszków. Może komuś się przyda.

    ->link<-

    Uwaga wymaga .NET 3.5
    Skrócona instrukcja:
    Program miał pozwolić na tworzenie postaci składających się z wielu duszków (nakładanych na siebie). Dlatego z lewej strony 4 duszki (układane jak warstwy). Oczko powoduje pokazanie lub ukrycie duszka w edycji. Niebieski kolor oznacza aktualnie edytowanego duszka.
    Okno edycji podzielone jest na 3 części. W lewej kolumnie to kolor dla poszczególnych linii duszka. Zmiana koloru następuje przez wybranie koloru w danym wierszu (pojawi się ramka) i wybraniu koloru z palety obok. Dla ułatwienia "strzałka" u góry powoduje rozpisanie koloru dla wszystkich pozostałych wierszy w dół. Zmiana koloru tła - klikamy pole z prawej górnej części ekranu (zaznaczy się kwadrat) i wybieramy kolor z palety. Edycja duszka - po prostu klikamy pojedynczo piksele.
    Load i Save - wiadomo do czego służy. Ale jeszcze słowo o eksporcie. Program zapisuje 8 plików bin, dla każdego duszka - dane + tablica kolorów dla kolejnych wierszy.
    • 2:
       
      CommentAuthorjhusak
    • CommentTime5 Aug 2013 zmieniony
     
    Wieloplatformowe programiki proponuję we freepascalu w środowisku Lazarus tworzyć :)

    No, ale jeśli w mono pójdzie, to czemu nie, też jest wieloplatformowe :)

    Dobry edytor nie jest zły :<)
    • 3: CommentAuthordan
    • CommentTime5 Aug 2013
     
    Akurat pisząc program wieloplatformowości nie zakładałem (program powstał w weekend w kilka wolnych chwil).
    Pisałem dla siebie - A jak komuś się jeszcze przyda to fajnie... Chciałem mieć po prostu szybkie narzędzie do edytowania danych duszków i podpinania ich pod mads.
    Programik będzie na pewno jeszcze poprawiany - chociażby paleta kolorów, priorytety i inne drobnostki.
    • 4: CommentAuthorEagle
    • CommentTime6 Aug 2013
     
    Fajne. Chociaż coś podobnego już powstało. Ale im więcej tym lepiej.
    ->link<-
    • 5:
       
      CommentAuthorKaz
    • CommentTime6 Aug 2013
     
    Bardzo intuicyjne i zgrabne, dzieki za ten programik, przyda sie.

    Oczko powoduje pokazanie lub ukrycie duszka w edycji.


    A w jakim celu?

    Load i Save - wiadomo do czego służy. Ale jeszcze słowo o eksporcie. Program zapisuje 8 plików bin, dla każdego duszka - dane + tablica kolorów dla kolejnych wierszy.


    Nie testowalem jeszcze zapisu i eksportu - jest tu jakas kompatybilnosc z G2F albo innymi programami?
    • 6: CommentAuthordan
    • CommentTime6 Aug 2013
     
    Kaz - o oczku powinno być inaczej napisane, ale sam rozumiesz która była godzina gdy to pisałem ;) To 4 duszki traktowane jak w Photoshopie warstwy (nakładane na siebie w oknie edycji). Oczko ma pomagać w szybkim pokazywaniu i chowaniu "warstw" właśnie w obszarze edycji.

    Kompatybilność z G2F? hmmmm w jakim celu i jakich danych? Może coś się dopisze.
    • 7: CommentAuthorwieczor
    • CommentTime6 Aug 2013
     

    jhusak:

    Wieloplatformowe programiki proponuję we freepascalu w środowisku Lazarus tworzyć :)


    Pascal to złoooo.... :)
    • 8:
       
      CommentAuthorxeen
    • CommentTime6 Aug 2013 zmieniony
     
    czytając między wierszami:
    Chciałem mieć po prostu szybkie narzędzie do edytowania danych duszków i podpinania ich pod mads.

    coś się kroi :)
    • 9:
       
      CommentAuthorlarek
    • CommentTime6 Aug 2013
     
    Wygląda całkiem zgrabnie. Dzięki.

    Gdybyś w przyszłości wprowadzał zmiany, to pomyśl, jak wygodniej edytować ducha o pełnej wysokości, tj. 256 bajtów. W tej chwili jest to dość trudne. Może jakiś suwak z boku?
    • 10: CommentAuthordan
    • CommentTime6 Aug 2013
     
    xeen - na razie kroi się tyle, że przypominam sobie co i z czym się jadło:P Czyli praca nad odświeżeniem pamięci..
    • 11: CommentAuthortebe
    • CommentTime6 Aug 2013
     
    G2F akceptuje standardowy plik z danymi PMG Atari, $500 bajtów, można taki plik wczytać i zapisać

    warunkiem jest zaznaczenie tego w zakładce SPECIAL:

    Special -> Files -> Load *.PMG file -> Atari

    domyślnie jest:

    Special -> Files -> Load *.PMG file -> G2F
    • 12:
       
      CommentAuthorMaW
    • CommentTime6 Aug 2013
     
    Bardzo mi się podoba. Dodałbym "kłódkę" dla warstwy i opcję symulacji "trzeciego koloru" dla tych, którzy chcą zachować część duszków na inne rzeczy.
    • 13: CommentAuthordan
    • CommentTime7 Aug 2013
     
    Maw - trzeci kolor jest w planach. Kłódkę też dodam.
    larek - tak, widziałem. W sumie to dopiero 2 program, gdzie używam funkcji graficznych C#, wiec nie za bardzo wiedziałem jak to rozwiązać scroll w grafice ;)
    • 14:
       
      CommentAuthorKaz
    • CommentTime11 Aug 2013 zmieniony
     
    To poprosze o przedpremierowa wersje do testow - i opublikujemy potem na glownej stronie, razem z opisem :)
    • 15: CommentAuthordan
    • CommentTime19 Sep 2013
     
    Dla zainteresowanych nowa wersja do pobrania tutaj:

    ->link<-

    Z głównych nowości - dodano możliwość animacji.
    • 16:
       
      CommentAuthorlarek
    • CommentTime19 Sep 2013 zmieniony
     
    Wygląda świetnie. Z pewnością się przyda.

    Dlaczego przy uruchamianiu chce się łączyć z siecią?



    Program wymaga instalacji... żeby to jeszcze było wiadomo, gdzie się zainstalował... Jedna wielka tajemnica ;)
    Już nie wspomnę, że fajnie byłoby, gdyby można było wybrać folder instalacji.

    Wysokość duszków ograniczona do 64 bajtów?
    • 17: CommentAuthordan
    • CommentTime19 Sep 2013
     
    To standardowy instalator Visual Studio i prawdę mówiąc jakoś mnie nie interesowało gdzie lądują pliki (gdzieś w folderze użytkownika)......ważne, że sam sprawdza wymagania i pobiera aktualizację w razie potrzeby. Akurat używam tego mechanizmu w firmach.....jakbym na każdym kompie miał wgrywać poprawkę to po tygodniu miałbym już dość tej roboty:P A tak user klika i ma najnowszą wersję.


    64 linie bo nie chciało mi się specjalnie dla moich potrzeb kombinować z paskiem scrollowania itp. a dla edytowania postaci wydaje mi się, że jest to całkiem wystarczające.
    • 18:
       
      CommentAuthorlarek
    • CommentTime19 Sep 2013
     
    A to takie kwiatki :)
    Czy to znaczy, że jak się pojawi nowa wersja programu, to zassa mi się z automatu?

    Ale z tymi 64 liniami to trochę mało. Być może do edycji duszków wykorzystywanych do animacji jest to wystarczające, ale do edycji duszka, którego zadaniem jest wspomożenie grafiki na całej wysokości ekranu, to już nie. Koniecznie wprowadź pełną wysokość i będzie idealnie :)

    Pisałem już, że program wygląda rewelacyjne?
    • 19: CommentAuthordan
    • CommentTime23 Sep 2013
     
    tak pobierze się automatycznie ;)

    co do 64 linii - zobaczymy, może będzie taka opcja w przyszłości - wszystko zależy jaki będzie odzew. Jeszcze wtedy pozostaje kwestia eksportu pod G2F.

    Bardzo się cieszę, że wygląd podpasował :)
    • 20:
       
      CommentAuthorKaz
    • CommentTime17 Jun 2015
     
    Przypominam, ze najnowsza wersja dostepna jest na stronie Dana:
    ->link<-
    • 21:
       
      CommentAuthorjhusak
    • CommentTime17 Jun 2015 zmieniony
     
    To ja, Dan, poproszę o binarkę bez instalatora gotową do uruchomienia w środowisku "mono" (www.mono-project.com)
    • 22: CommentAuthorsecon
    • CommentTime18 Jun 2015
     
    Jakub dał byś zrobić to w wersji na linuksa?
    • 23:
       
      CommentAuthoranonymus
    • CommentTime18 Jun 2015
     
    Załączam spakowaną binarkę. Mam nadzieję, że będzie działać
    • 24: CommentAuthornosty
    • CommentTime18 Jun 2015 zmieniony
     
    Bardzo dobra apka Dan. Wielkie dzięki!
    Najbardziej podoba mi się animacja. To wielka pomoc.

    Po krótkim teście mam dwie uwagi/prośby:

    1. Skróty klawiaturowe do wyboru aktualnie edytowanego duszka i to dwa rodzaje skrótów: 0,1,2,3 - wybór edytowanego ducha, oraz dodatkowo: Q,W (lub dwa inne klawisze, byle były obok siebie i po lewej stronie klawiatury) - przeskakiwanie w prawo/lewo po edytowanych duszkach.
    Ta druga metoda dlatego, bo może być wygodniejsza i bardziej intuicyjna niż szukanie klawisza "0" na klawiaturze (który jest w oddaleniu od 1,2,3).

    2. Kiedy trzymam wciśnięty lewy przycisk myszy i przesuwam ją po polu edycyjnym, to chciałbym aby piksele pod myszą się zapalały (lub gasły) w sposób ciągły. Czyli żebym mógł rysować/zamalowywać większy obszar myszą wygodniej niż pojedynczymi kliknięciami.

    PS. O powiększeniu wysokości duszka do pełnego rozmiaru Larek już pisał dawno temu. To logiczne rozwinięcie, bez którego program traci na uniwersalności.

    EDITED: Właśnie zauważyłem że szerokość edycji to chyba na stałe 8 pikseli? Jeśli tak, to BARDZO ogranicza to funkcjonalność :(
    Przecież budując postać z kilku duszków możemy zrobić ją szerszą.

    A co z pociskami?
    • 25: CommentAuthor0xF
    • CommentTime18 Jun 2015
     
    Poproszę opis formatu DCE.
    • 26: CommentAuthorpirx
    • CommentTime18 Jun 2015
     
    Hej,

    Mi brakuje jeszcze jednej opcji - robiąc multikolorowe sprite'y zauważyłem, że czasem dałoby się zmajstrować ładnego szerszego sprite'a, np. na 10 pixeli, zrobionego tak, że drugi sprite jest przesunięty w stosunku do pierwszego np. o 1 pixel (lub nawet 2).

    Czyli jakby zrobić tak - sprite 0 hposp0==$80, hposp1==$82
    z lewej strony wystają 2 pixele sprite0, z prawej 2 pixele sprite1.
    Po brzegach można używać tylko kolorów z danego sprite'a, w środkowych 6 pixelach można mixować uzyskując 3 kolory.

    W ten sposób da się zmajstrować całkiem fajne większe postaci, tylko nie ma do tego żadnego edytora. Może dałoby się ten edytor rozszerzyć o takie względne przesunięcie sprite'ów.
    • 27:
       
      CommentAuthoranonymus
    • CommentTime18 Jun 2015
     
    Uwolnić źródła!
    • 28: CommentAuthornosty
    • CommentTime18 Jun 2015
     
    @pirx - ja projektowalem do tej pory takie rzeczy w G2F, ale on ma, mimo całej swojej użyteczności, bardzo nie-userfriendly interfejs.
    Więc gdyby ten miał jeszcze te kilka zmian, o które poprosiliśmy byłby świetną alternatywą.
    • 29: CommentAuthor0xF
    • CommentTime18 Jun 2015
     

    pirx:

    W ten sposób da się zmajstrować całkiem fajne większe postaci, tylko nie ma do tego żadnego edytora.

    Jest: Atari Player Editor. Ustawiasz w nim GAP, to jest przesunięcie między duszkami.
    • 30: CommentAuthormono
    • CommentTime18 Jun 2015
     
    Taki gap mógłby być ustawiany dla obydwu sprajtów w klatce animacji - łatwiej byłoby projektować animację. Poziomy rozmiar klatki miałby więc zawsze 16 pikseli :)
    • 31: CommentAuthorpirx
    • CommentTime18 Jun 2015
     
    @Fox - sweet!!!
    • 32: CommentAuthorPhilsan
    • CommentTime19 Jun 2015
     
    I use Atari Player Editor too and I think GAP option (overlap sprites partially) is very important.
    • 33:
       
      CommentAuthorjhusak
    • CommentTime19 Jun 2015 zmieniony
     
    Binarka się uruchamia pod OSX 10.6.8, ale wywala błąd związany zapewne z backslashami. Należało by jakoś rozpoznać system i poza windowsami stosować slash w ścieżkach do plików. Po pierwszym kliknięciu też mówi do widzenia w związku z tym :
    System.DivideByZeroException: Division by zero
    at Dan_Casper_Editor.Form1.pictureBox_MouseDown (System.Object sender, System.Windows.Forms.MouseEventArgs e) [0x00000] in <filename unknown>:0
    at System.Windows.Forms.Control.OnMouseDown (System.Windows.Forms.MouseEventArgs e) [0x00000] in <filename unknown>:0
    at System.Windows.Forms.Control.WmLButtonDown (System.Windows.Forms.Message& m) [0x00000] in <filename unknown>:0
    at System.Windows.Forms.Control.WndProc (System.Windows.Forms.Message& m) [0x00000] in <filename unknown>:0
    at System.Windows.Forms.Control+ControlWindowTarget.OnMessage (System.Windows.Forms.Message& m) [0x00000] in <filename unknown>:0
    at System.Windows.Forms.Control+ControlNativeWindow.WndProc (System.Windows.Forms.Message& m) [0x00000] in <filename unknown>:0
    at System.Windows.Forms.NativeWindow.WndProc (IntPtr hWnd, Msg msg, IntPtr wParam, IntPtr lParam) [0x00000] in <filename unknown>:0



    A taki komunikat przy uruchomieniu:

    • 34: CommentAuthorwieczor
    • CommentTime19 Jun 2015
     
    Nie trzeba rozpoznawać systemu - Windows już od jakiegoś czasu (dość dawna) akceptuje ścieżki ze slashami, nawet bez litery dysku ( / to po prostu główny katalog dysku bieżącego, albo systemowego, nie pamiętam).
    • 35:
       
      CommentAuthorjhusak
    • CommentTime19 Jun 2015
     
    Zmądrzeli chłopaki z MS. To poproszę Dan o poprawkę tego slasha.
    • 36:
       
      CommentAuthortdc
    • CommentTime20 Jun 2015
     
    @wieczór, windowsa od dawna piszą ludzie od Unixa, w środku winda ma strukturę Unixa, ale nie widać tego zwykle.
    • 37: CommentAuthorblacktofu
    • CommentTime20 Jun 2015
     
    @tdc
    Windows w środku to VAX, nie Unix. Za tym wszystkim stoi Dave Cutler ("If you break this build, your ass is grass and I am the lawnmover"). Co prawda jest tam POSIXowy interfejs, bo tego wymagał jakiś certyfikat, ale to chyba tyle wspólnego z Unixem. W przeciwnym razie okazałoby się, że Sun, Berkeley i przede wszystkim AT&T byłyby współwłaścicielami Windowsa :)
    • 38: CommentAuthor0xF
    • CommentTime20 Jun 2015
     

    wieczor:

    Windows już od jakiegoś czasu (dość dawna) akceptuje ścieżki ze slashami

    API Windowsa od samego początku umożliwia stosowanie slasha zamiennie z backslashem. To już w DOSie było. To programy użytkowe uważają np. że slash oznacza opcję.

    wieczor:

    nawet bez litery dysku ( / to po prostu główny katalog dysku bieżącego, albo systemowego, nie pamiętam).

    Bieżącego.
    • 39: CommentAuthorangelika15
    • CommentTime23 Jun 2015
     
    Jeżeli ktoś na serio interesuje się grafiką warto zajrzeć na ->link<- robią indywidualne dopasowania graficzne.
    • 40: CommentAuthordan
    • CommentTime23 Jun 2015
     
    Czytam czytam i czytam ;)

    Odpowiadając na wszystkie posty - program powstał z potrzeby chwili. Dlatego ma na stałe wbite 8pix duszki, nie ma możliwości budowy postaci z połączenia duszków obok siebie i innych kombinacji. I może oczywiście zawierać inne niedogodności/błędy.

    W związku z czym, że program wzbudził zainteresowanie a niestety ostatnio jestem mocno ograniczony czasowo, to bardzo chętnie udostępnię źródło programu - dla osób, które będą chciały rozwijać projekt.

    W weekend postaram się wszystko zamieścić do pobrania.
    • 41:
       
      CommentAuthorjhusak
    • CommentTime23 Jun 2015 zmieniony
     
    dan, wrzuć to na githuba, dodaj mnie jako developera, to zrobię, aby działało na linuksie i OSX pod mono.

    Akurat w przyszły tydzień będę niedostępny, ale potem coś się zmajstruje.
    • 42: CommentAuthorpajero
    • CommentTime21 Sep 2015
     
    Czy program będzie rozwijany ?
    • 43:
       
      CommentAuthorKaz
    • CommentTime24 Mar 2018
     
    Dan, udało się podesłać źródła Kubie?