atarionline.pl Którzy celebryci mieli Atari? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime30 May 2025 11:05 (2 dni temu) zmieniony

i to ma sens, warto wspominać tych co mieli Atari i coś na nim zrobili a nie takie pudelkowe wątki - ale kto co lubi.

a jakby ktoś nie zrozumiał to ja po prostu podpowiadam nowy wątek: które postacie fikcyjne miały Atari :)
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime30 May 2025 12:05 (2 dni temu)

Wszystkie!
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 May 2025 12:05 (2 dni temu)

@Irata - tutaj masz wątek, gdzie podrzucamy znanych muzyków tworzących na Atari:
      ->link<-

Zbyti:

(...) Moją emocją jest to, że bawi mnie to liczenie "swoich" - przypomina mi to proces w którym dzisiejsze środowiska homoseksualne odkrywają homoseksualizm postaci historycznych.

Z tych wypowiedzi wygląda jakby to były raczej jakieś niezdrowe emocje, że aż w grę wchodzi liczenie homoseksualistów w środowiskach homoseksualnych i nawiązywanie do ciemnych mocy Imperium :). Nie wnikam dalej, bo Twoja opinia nie jest dla mnie aż tak interesująca, żeby to zgłębiać.

Jak to raczyłeś złośliwie określić "liczenie swoich" nie jest liczeniem swoich, a tylko Twoją manipulacją i już Ci tłumaczę, dlaczego.

1) bo nie dotyczy "liczenia" kogokolwiek. Jak ktoś znany publicznie się wypowiada o starych komputerach retro i swoich z nimi związkach, to jest to swoista ciekawostka i tyle. Nikt tu specjalnie nie oblicza i nie poluje na osoby znane, posiadające kiedyś komputer. Przez to że są znane, łatwiej docierają do nas ich historie.

2) bo nie dotyczy tylko "swoich" czyli Atarowców. Było tu kiedyś w innym wątku o premierze Morawieckim i jego wypowiedziach o grach, o Januszu Korwinie Mikke i jego Spectrum, etc. Akurat ten wątek jest o Atari i tyle.

zbyti:

i to ma sens, warto wspominać tych co mieli Atari i coś na nim zrobili a nie takie pudelkowe wątki (...)

Dla mnie, i nie tylko dla mnie, takie historie i wspomnienia są interesujące. Czasem mniej, czasem bardziej. Na pewno są częścią kultury komputerowej, a także historii komputeryzacji. Zapis tych dziesiątek, setek, a nawet tysięcy wspomnień jest ważny dla polskiej kultury i historii - niekoniecznie pojedynczo, często dopiero w swojej masie, bo obrazuje epokę albo trend. Śledzę takie tematy od lat. Możesz nazywać to złośliwie "pudelkowym wątkiem", ale nie pokazujesz tym swojej wyższości, a jedynie swoją arogancję i ignorancję, bo _również_ na podstawie takich materiałów prowadzi się badania nad kulturą czy historią danych zjawisk. Drobne opowieści o życiu codziennym czy anegdoty stanowią podstawę wielu poważnych opracowań, choćby napisy na murach w starożytności, przykład: ->link<- . Takie okruchy się zbiera latami, by czasem wysnuć ledwie jeden wniosek badawczy albo dotrzeć do innej informacji czy potwierdzić tezę lub jej zaprzeczyć. Ja mam to szczęście, że mogę hobby połączyć z badaniami, więc ten i inne wątki są dla mnie nie tylko interesujące, ale ważne. Rozumiem, że wyrocznia Zbyti znowu chce decydować, co ma być na Forum, a co nie, ale tak jak wtedy, tak i teraz mogę Ci tylko doradzić, żebyś nie czytał wątku, jeśli Ci przeszkadza.
      • 4: CommentAuthormono
      • CommentTime30 May 2025 15:05 (1 dzień temu) zmieniony

O Giertychu który na ST składał jakąś bibułę też było.

zbyti:

które postacie fikcyjne miały Atari
      Tichy miał 2600 w Raumpilot Ijon Tichy. I Halucyna :)
      • 5: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime30 May 2025 17:05 (1 dzień temu)

Kaz:

Zbyti znowu chce decydować, co ma być na Forum,

proszę nie panikować :)
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 May 2025 19:05 (1 dzień temu)

Tak, wiem, że teraz są tylko chęci, a możliwości brak.
      • 7: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime30 May 2025 21:05 (1 dzień temu)

Masz rację o niczym innym nie marzę, jedyna zmiana jaka we mnie nastąpiła od tamtego czasu to taka, że teraz bym zamieniał serduszka w chuje a nie na odwrót ;)
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 May 2025 22:05 (1 dzień temu)

No tak, niektóre obsesje obracają się ku przeciwieństwu, dalej pozostając obsesjami.
      • 9: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime30 May 2025 22:05 (1 dzień temu)

@Kaz co do obsesji... nie sądzisz, że już za długi ten offtopic? OK. pośmialiśmy się, powspominaliśmy, 3maj się :)
      • 10: CommentAuthorLt_Bri
      • CommentTime31 May 2025 20:05 (18 godzin temu)

Putin się wlicza?
      • 11:

CommentAuthorcrrn
      • CommentTime31 May 2025 20:05 (18 godzin temu)

Nie wiem czy się liczy ale przed chwilą w Polsacie w kabarecie Hrabi widziałem Kubę Husak. urodziny mu urządzali czy coś…
      • 12:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime1 Jun 2025 08:06 (6 godzin temu)

Hehe :) Tak wyszło, improwizacja po stronie Aśki :) Bo znamy się i ona wie, że może ze mnie bekę mieć :)
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Jun 2025 14:06 (23 minut temu)

Liczy się jako celebryta, dawajcie link :)