atarionline.pl Muzyka i Atari ST/STE - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorsun
      • CommentTime24 Oct 2022 23:10

o, to mnie interesi nawet, wpadnę.
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Oct 2022 05:10

Przeklejam przypominawczo:

W czwartek o 20:00 na naszym zoomie Cyprian pokaże całkiem świeży program dla Atari STE "Turbochip", który umożliwia tworzenie muzyki trackerowej jednocześnie na Yamahę i DMA. Czyli łączenie syntetyków z samplami. A później jeszcze moduł EPSS do Cubesa, też dla STE. Zapraszam.
      • 3: CommentAuthordhor
      • CommentTime25 Oct 2022 08:10

Woho, brzmi jak konkurencja dla Maxymisera :) To bardzo ciekawe, będę.
      • 4:

CommentAuthorsun
      • CommentTime25 Oct 2022 08:10

Turbochip - widziałem gdzieś kiedyś jakąś zajawkę tego, dawno temu.
      ->link<-
      coś jest na yt
      • 5: CommentAuthordhor
      • CommentTime25 Oct 2022 10:10

Well, no cóż, brzmi trochę jak SoftSynth na 8bit :) STE może lepiej (poza samplami) :) Tak czy owak, ciekawe, ciekawe...
      • 6:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime25 Oct 2022 11:10 zmieniony

@dhor dobre porównanie do SoftSyntha. Turbochip to jest 7 kanałowy traker cziptiunów. Do grania sampli/MODów mamy 4 kanałowy Protrackera albo 8 kanałowy Octamed.

Turbochip technicznie wygląda tak że kanały 1 - 3 to jest dźwięk YM2149F (czyli zwykły cziptune). Kanały 4 - 6 to są 32-bajtowe 8-bitowe sample grane przez DAC STE. Ostatni kanał 7 jest do grania samplowej perkusji 8bit 25033Hz przez DAC STE.
      • 7: CommentAuthordhor
      • CommentTime25 Oct 2022 11:10

@Cyprian

Bierz moje piniądze. Brzmi jak marzenie. Kwestia, czy to zabrzmi... Chiptune'owo :)

Drugi problem to artyści vs inżynieży. Literkowo i kabelkowo można wszystko.Pytanie na ile interfejs pozwala używać tych wspaniałości bez kompleksów.
      • 8:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime25 Oct 2022 12:10

dhor:

Bierz moje piniądze.

autorem jest Junosix, pewnie nie pogardzi groszem :)
      • 9:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime30 Oct 2022 19:10 zmieniony

Bardzo poważny i szanowany magazyn Sound On Sound opublikował wywiad z Pete'm Cannon'em o tym, jak używa Cubase 2 i Atari 520 ST, które służy za kontroler dla syntezatorów Akai:

Dalej jest demonstracja.... OctaMED'a na Amidze.
      • 10:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime7 Nov 2022 22:11 zmieniony

Robert Miles &...

• 11:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime7 Nov 2022 22:11

Film dokumentalny o Grzegorzu Ciechowskim -

• 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime13 Jan 2023 10:01

Dzięki za linki Greyu.

A przy okazji, dla osób mniej znających twórczość muzyczną na ST/STE, taki oto zbiór muzyczek:

->link<-
      • 13:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime13 Jan 2023 13:01

Zbiorek niezły (spory), aż się nie chce ściągać :./
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Jan 2023 09:01 zmieniony

Jeszcze odnośnie muzyki na ST/STE w grach. W starych czasach głównie słuchaliśmy chiptunów, często wątpliwej jakości, bo firmy wydające gry robiły pod najmniejszy wspólny mianownik i jak najmniejszym nakładem pracy. Oczywiste, ale przykre. Bo ani nie wykorzystywano możliwości STE, ani nawet ST, ani nie reklamowano, że można też posłuchać muzyki z gier przez MIDI. Czytaliście w jakimś Bajtku, Moim Atari, Atari Magazynie czy innych atarowskich pismach o takiej możliwości? Dopiero ostatnie lata przyniosły wysyp informacji o tym na forach, blogach. I okazało się, że masa gier na ST ma muzykę, która w starych czasach zamiatała wszystko na rynku komputerów domowych. Wystarczyło mieć jakikolwiek sprzęt MIDI z modułem brzmień i podpiąć go do Atari. Od paru lat oglądam w końcu nagrania z tymi grami i szczerze żałuję, że w latach 90-tych marzyłem o grach z samplami zamiast kupić sobie klawisze MIDI. Przykłady informacji i filmików:

->link<-

• 15:

CommentAuthorxorcerer
      • CommentTime14 Jan 2023 09:01 zmieniony

Są nagrania z Ultim pod koniec :)

ps. pociągnąłem temat w wątku -> ->link<-

ps2. a propos pierwszej części The Last Ninja - ale tym razem na ST - odgrzebałem z użyciem archive.org nigdy nie opublikowany, choć funkcjonalnie ukończony port - dzięki wpisywaniu "niemądrych" promptów w chatGPT (ścieżka po której to znalazłem jest zapisana w powyższym wątku na atari-forum.com):

->link<-
      • 16:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Apr 2023 23:04

• 17:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime12 Jul 2023 22:07

• 18:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Aug 2023 07:08 zmieniony

Jak wspominał w 1988 roku znany muzyk Krzysztof Sadowski ->link<- (obecnie Krzysztof S., oskarżony o czyny pedofilskie), korzystał z Atari ST do komponowania utworów, w tym do filmów, a prezentował tę możliwość m.in. na słynnym festiwalu Jazz Jamboree, gdzie firma Atari (zapewne PZ Karen) była obecna:
      • 19:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Sep 2023 23:09 zmieniony

Znalazł Misza. Fatboy Slim ( wikipedia: ->link<- )
      korzysta z ST: