W czwartek o 20:00 na naszym zoomie Cyprian pokaże całkiem świeży program dla Atari STE "Turbochip", który umożliwia tworzenie muzyki trackerowej jednocześnie na Yamahę i DMA. Czyli łączenie syntetyków z samplami. A później jeszcze moduł EPSS do Cubesa, też dla STE. Zapraszam.
@dhor dobre porównanie do SoftSyntha. Turbochip to jest 7 kanałowy traker cziptiunów. Do grania sampli/MODów mamy 4 kanałowy Protrackera albo 8 kanałowy Octamed.
Turbochip technicznie wygląda tak że kanały 1 - 3 to jest dźwięk YM2149F (czyli zwykły cziptune). Kanały 4 - 6 to są 32-bajtowe 8-bitowe sample grane przez DAC STE. Ostatni kanał 7 jest do grania samplowej perkusji 8bit 25033Hz przez DAC STE.
Bardzo poważny i szanowany magazyn Sound On Sound opublikował wywiad z Pete'm Cannon'em o tym, jak używa Cubase 2 i Atari 520 ST, które służy za kontroler dla syntezatorów Akai:
Jeszcze odnośnie muzyki na ST/STE w grach. W starych czasach głównie słuchaliśmy chiptunów, często wątpliwej jakości, bo firmy wydające gry robiły pod najmniejszy wspólny mianownik i jak najmniejszym nakładem pracy. Oczywiste, ale przykre. Bo ani nie wykorzystywano możliwości STE, ani nawet ST, ani nie reklamowano, że można też posłuchać muzyki z gier przez MIDI. Czytaliście w jakimś Bajtku, Moim Atari, Atari Magazynie czy innych atarowskich pismach o takiej możliwości? Dopiero ostatnie lata przyniosły wysyp informacji o tym na forach, blogach. I okazało się, że masa gier na ST ma muzykę, która w starych czasach zamiatała wszystko na rynku komputerów domowych. Wystarczyło mieć jakikolwiek sprzęt MIDI z modułem brzmień i podpiąć go do Atari. Od paru lat oglądam w końcu nagrania z tymi grami i szczerze żałuję, że w latach 90-tych marzyłem o grach z samplami zamiast kupić sobie klawisze MIDI. Przykłady informacji i filmików:
ps2. a propos pierwszej części The Last Ninja - ale tym razem na ST - odgrzebałem z użyciem archive.org nigdy nie opublikowany, choć funkcjonalnie ukończony port - dzięki wpisywaniu "niemądrych" promptów w chatGPT (ścieżka po której to znalazłem jest zapisana w powyższym wątku na atari-forum.com):
Jak wspominał w 1988 roku znany muzyk Krzysztof Sadowski ->link<- (obecnie Krzysztof S., oskarżony o czyny pedofilskie), korzystał z Atari ST do komponowania utworów, w tym do filmów, a prezentował tę możliwość m.in. na słynnym festiwalu Jazz Jamboree, gdzie firma Atari (zapewne PZ Karen) była obecna: