@Gonzo - ludzie mówią że nie kończysz gier,ale takie zajawki w twoim wykonaniu naprawdę fajnie wyglądają , ty wiesz ile kasa byśmy w dawnych czasach na giełdzie zrobili , nawet z giełdy nie trzeba by uciekać bo przecież pozycje wgrywając się ... ludzie by myśleli że wgrało im się z błędem ha,ha,ha . A co by się na forum teraz działo w temacie "szukam gry" ...
Gonzo - dziękuje za miłe słowa. Bardzo lubię się walić :-). Nie wiem dlaczego tak ostro zareagowałeś na moje słowa skoro nie ma w nich nic o Twoim projekcie, ani Twojej osobie?
Napisałem tylko o moich wrażeniach z młodości z obcowania z oryginałem. To jedna z tych gier, której nie lubiłem zbytnio - a była popularna. Możliwe, że jakbym przysiadł na dłużej i ją skończył to mogłaby mi się spodobać podobnie jak stało się to z Zorro. Ode mnie - życzę Ci powodzenia w doprowadzenia tego portu do końca - zapewne ta gra mając wielu fanów jest pożądana wśród Atarowców i wielu z nich się ucieszy. Mnie każda nowa gra na Atari ciesz, a jeszcze bardziej jak jest dobra.
Mam nadzieję, że to wyjaśnia sprawę? Jeżeli dalej masz jakieś pretensje - proponuję ochłonąć. Pozdrawiam
@ Gonzo wszystko robisz sam , muzykę, grafikę ,kod ??? na jakim etapie prac jesteś ? chodzi o to że ludzie się niezdrowo napalają a później cisza i pewno stąd te niesnaski , jest tu sporo osób które w razie problemów chętnie by pomogły ,wiec nie ma co się wkurzać :-).
Obawiam się że prace nad grą są już na ukończeniu. Co oczywiście nie oznacza wcale że gra jest prawie gotowa ;). Tzn jest już zapewne jeden ładnie wyglądajacy ekran i wystarczy tylko dorobić resztę gry.
nie wiem o co kaman z tym flamem na Borsuka. Napisal, ze sama oryginalna gra jest nudna (tez tak uwazam, nigdy mi sie w to grac nie chcialo dluzej niz chwila). Gonzo chyba nie do tej osoby to mialo byc;)
Nawiasem RetroBorsuk, podobne gry lubimy - Archon, Time Pilot, Flimbo Quest i pewnie wiecej tego jest.
@RetroBorsuk: yyy ... to właśnie była ta produkcja na którą czekasz :) Z całym szacunkiem dla każdego kto programuje w asm i to ogarnia -> ale w tym przypadku więcej nie będzie.
@solo/ng: "w tym przypadku" - miałem na myśli Gonzo. On po prostu nigdy z tego gry nie zrobi, a to co jest to jest prawdopodobnie final version. Żadnego toporu wojennego nie ma, bez przesady :) Może ja po prostu prowadzę zbyt intensywne dyskusje, ale taką mam naturę. Nie odbieraj tego osobiście, szanuję każdego kto tę dyskusję toczy :)
A wracając- naprawdę ubolewam, patrząc ile w dziedzinie gier się dzieje na ZX-a, Amstrada, C=64 - że na Atari dzieje się tak mało i tak miałko (wybaczcie). Wiem, z czego to wynika i nikogo nie krytykuję. Po prostu szkoda. Pojawia się co jakiś czas perełka (np. z ostatnich tylko bosconian - mistrzostwo, time pilot - mega super no i Stunt Car Racer), bardzo cieszą mnie porty z ZX-a, które są wykonane megaprofesjonalnie. Atarowcy nadrabiają lata i starają się ubogacić bazę danych pozycjami których zawsze brakowała. I chwała! Ale patrząc na to co się dzieje na innych platformach - brakuje mi parcia na zrobienie nowej, fajnej, oryginalnej gry na Atari. Takiej w mocnych standardach późnych lat 80 a nie 70, w gatunku atrakcyjnym i z jajem. Tylko że te kilka osób, które tworzą na Atari bardzo dobre gry nie jest w stanie tego ogarnąć. A tak przy okazji, czy jhusak zarzucił temat pt. Last Ninja na amen?
The Fender ja mówiłem do solo - więc wiadomo na co czekam. Na Flimbo!
O braku oryginalnych (na własnych pomysłach) gier wypowiadałem się tu nieraz. Dobrze, że konwersje fajne jeszcze wychodzą. Idę jeść kolacje. Pozdro chopy.
NO tak , ale takie podejście nie jest motywujące , ja tam Gonzo kibicuje a nawet jak nie zrobi z tego gry, to przynajmniej możemy zobaczyć jak taka czy siaka gra mogła by wyglądać na Atari i w sumie podobają mi się te zajawki Gonza.
"A tak przy okazji, czy jhusak zarzucił temat pt. Last Ninja na amen?"
Trzeba mocno trzymać kciuki :-),rozmawiałem z Jakubem i wiem ale nie powiem :-p. Może sam Jakub Husak zobaczy ten wątek i odpowie :-) .
IRATA4 - wsio haraszo, na tym już moglibyśmy coś zarobić na giełdzie ;) nno, jeszcze kilka drobiazgów zostało do zrobienia ;) ale cokolwiek można się pobawić
START - gra FIRE - sprawdzanie przedmiotów START - wylogowanie z compa ESC - ekran startowy
sterowanie z klawiatury: a/z - przesuwanie listy g/d 1/q - kopiowanie puzzla z listy na aktywne pole (górny puzzel/dolny puzzel) 2/w/3/e - ustawienie aktywnego pola x/c/v - zmiana koloru aktywnego pola f - kasowanie aktywnego pola