Oglądam właśnie zrzuty ekranu z emulatorów z uruchomionego dema Project M ->link<- Autor pisze, że naprzemiennie rysuje linie gr. 9 i gr. 11, przez co jest złudzenie 256 kolorów. Chciałbym odtworzyć ten efekt, ale na powiększeniu widać, że jest zrobione coś więcej, bo w linii jest czasami albo ponad 16 kolorów (gr.11), albo linia w gr.9 zmienia kolor, co następuje w dowolnym miejscu w linii. Jak to zrobił autor? Dynamiczne zmiany koloru w linii, zależnie od tego, co jest rysowane?
Linia z Gr.9 jest "podkolorowywana" linią Gr.11 - w ten sposób możesz mieć 256 kolorów na linię (teoretycznie, bo nie masz tyle pikseli w linii - w praktyce do 96-ciu).
Zadałem podobne pytanie w wątku "grafika GTIA" i chyba nikt za bardzo nie wie jak to się dzieje, ale przy przełączaniu co linię trybów gr9/gr10 i gr11 kolory dodają się do jasności w liniach gdzie jest gr9 lub gr10 (w linii z gr11 są kolory o jasności 0). Jest to właściwość układu GTIA. Na tym oparty jest m.in. TIP. W TIP'ie został dodatkowo wykorzystany fakt, że tryby gr9 i gr10 są przesunięte względem siebie o jeden piksel. Można w ten sposób uzyskać obraz w 256 kolorach. Np. w załączonym pliku jest 186 kolorów.
Ktoś z "naszych" pisał, że o ile obrót wokół osi luz, tak chodzenie to już strasznie trudne technicznie by szybkie było... A tu masz, czy to się dzieje naprawdę? :-))) Też rzucę na tacę! ;-)
P.S. Zamieszałem nieco w kotle, niech Commodorowcy zerkną: ->link<- :-)
szczenopad totalny... woah! jak zwykle w takich momentach przychodzą mi na myśl pytania, co by było gdyby taka gra 15 lat temu trafiła np. do redakcji Secret Service :D
No niestety, jakiś niepełnosprytny się trafił, ale co tam ;-))) Jeszcze się czepiał tam, bo ostatnią nadzieją było, że myślał, że to wymaga 320 KB RAM, ale wyprowadziłem Commodorowca z błędu :-)
Fantastyczne i niewiarygodne zarazem. Sprawdziłem na emulatorze (bo real sprzętu nie posiadam - niestety) i po za kwestią zrypanych kolorów jest rewelacja na skalę "światową" Szacunek dla koderów.
Uruchom demko pod emulatorem Altirra 1.8, tam kolory nie są "zrypane" :-)
Co do dema to powala! Śmiem twierdzić, że za moich czasów z Amigą600/1mb, koderzy nie byli w stanie osiągnąć takiej płynności i teksturowania jak tutaj w 64kb.
A dlaczego właściwie, tak z czystej ciekawości, program nie działa poprawnie pod A800? Wydawało mi się, że emuluje n dość dobrze wyświetlanie, a tryb 256 kol. to żadna nowość.
To kwestia zmiany kilku bajtów w DL-ce. Po prostu pewne tricki nie są emulowane w PLusie (obecnie to dość stary i nie rozwijany emulator, także nie oszukujmy się co do jego osiągów).
Ostatnio pokazalem ten filmik z YT znanemu niegdys koderowi HV - Darthowi. Potwierdzil, ze robi wrazenie, ale - jak zauwazyl - komu to potrzebne? Uwaza, ze ten projekt to tak jak demosy - domena mlodosci (mlodych ludzi), a tworcy [wspolczesnego] sprzetu nie zaprzataja sobie glowy takimi "pokazowkami"... ;)
Na VBXE PROJECT M. pewnie wygladaloby to bardziej perfekcyjnie ale dobrze wiemy przeciez, ze (delikatnie piszac) nie kazdy kocha takie niestandardowe dopalanie Ataraska.... ;)
No i kolega NRV wrócił do projektu po kilku latach posuchy. Teraz to Project-X. Opisał szczegóły techniczne nowej wersji, rysowanej inaczej niż ta z 2010 roku, tutaj:
... 8-) moment w którym znika interlaced. Świetnie to wygląda ale czy koniecznie musi być z tego Wolf ? Fajnie jakby wyszła z gierka luźno nawiązująca do Wolfa,a przy tym zachowująca własną tożsamość.
Interlace znika... bo autor włączył "frame blending" w emulatorze. Moje zdanie jest takie, że fajnie jak by na tym wyszła gotowa gra, niezależnie czy Wolf czy nie. Dem już mieliśmy dużo... w demach.
oby z tego była FAJNA gra. Słabo jeżeli z tego wyjdzie scenowa produkcja - zaawansowana technicznie z kiepską grywalnością. Dlatego uważam, że im bliżej oryginalnej koncepcji ( i designu) Wolfa, tym lepiej. Wolf to sprawdzona, dobra gra.
Na razie jest świetne demko z możliwością swobodnego poruszania się (to sprzed kilku lat). Nie wiem, żeby nie zrobiło kolosalnego wrażenia na commodorowcach na wrocławskich Decrunchach ;-)
@ Pecet niekoniecznie,jest masa fajnych gier które nie były Wolfami -Zero Tolerance,Za Żelazną Bramą- w sumie taki trochę port Corporation,Testament,Bloodshot...
Swoją drogą engine tej gry to mistrzostwo świata. Jeśli dobrze rozumiem to każda linia w DL wskazuje na to samo miejsce w pamięci, a w DLI podmieniane są jedynie zestawy znaków. Więc wpisując jedną wartość znaku, mamy załatwioną całą kolumnę.
@ Jacques jako technologiczne to ekstra a jako samo demo to słabizna ;),nie chodzi mi o technikalia,ale chciałbym by normalne dema w końcu oprócz pokazów możliwości,subtelnie opowiadały jakąś historię,pomysł z pokojami w Numenie był super i widzę że trend powoli się zmienia na właściwy tor :-)
@pecet - do rysowania scian jest to super szybkie. Ale sprobuj dodac przeciwnikow, rzeczy do zebrania, moze animacje broni lub strzalow. PMG do tego to malo...
@ilmenit na atariage jest teraz właśnie poruszony wątek przeciwników. Ale nie wczytywałem się jeszcze. Pomijając to, jak oni będą rysowani, to ja się zastanawiam, jak przeciwnicy będą wyglądali w tej rozdzielczości. Mam nadzieję, że się kiedyś dowiem;)