atarionline.pl Barbarian na Atari XL/XE - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime2 Mar 2026 00:04

z mojego punktu widzenia osoby słabo zorientowanej to:

- namawiałem Vegę jak jeszcze robił SF2 na Barbariana bo uważałem, że na A8 to było by COŚ, nie wiedziałem, że Tezz coś robił na poważnie, a nawet jak bym wiedział to bym to olał. Vaga twierdził, że nie ma czasu na nowy projekt.

- Vega, chyba dla jaj, któregoś dnia ogarnął kod z BBC w 3 dni, zabanglało i poszedł za ciosem :P

w ogóle co to za pomysł, że jak ktoś coś zaczął to ma prawo dokończenia?
      • 2: CommentAuthormono
      • CommentTime2 Mar 2026 00:57

Prawo przecież ma, bo i kto mu zabroni? Ja bym się nie obraził na Tezzową wersję :)
      • 3: CommentAuthorAdam
      • CommentTime2 Mar 2026 01:00

Zbyti:

w ogóle co to za pomysł, że jak ktoś coś zaczął to ma prawo dokończenia?

W pytaniu chyba chodzi Ci o wyłączność na dokończenie, bo prawo dokończenia gry każdy ma, zresztą nadal Tezz ma prawo dokończyć swoją wersję ;)

Wyłączności nikt tutaj nie zagwarantuje, najwyżej dobre obyczaje mogą powstrzymywać przed ściganiem się z innymi w konwertowaniu.

Gdybyś sam zainwestował w jakiś projekt wiele godzin pracy (projekt, który z powodów częściowo niezależnych od Ciebie bardzo się przedłuża), a potem dowiedział się, że ktoś inny zrobił wcześniej swoją wersję, i w wyniku tego tracisz motywację do inwestowania kolejnych godzin, to może byś lepiej rozumiał, czemu Tezz jest bardzo rozczarowany.

Generalnie nie jest tak trudno poszukać np. na Atari Age informacji o podejmowanych wcześniej próbach. Tzn. tak mi się wydawało, ale przypadki typu: Rensoup, który najwyraźniej nie zauważył tworzenia od lat konwersji "Elite" - skłaniają mnie obecnie do refleksji, że może jednak bardziej wnikliwe podchodzenie do tematu nie jest takie proste...
      • 4: CommentAuthortebe
      • CommentTime2 Mar 2026 01:29 zmieniony

to teraz namówmy Vega na 'Rick Dangerous' :) to dopiero będą jaja ;)
      • 5:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime2 Mar 2026 06:41

@Adam
      Ale Tezza pierwsze zajawki Barbariana mają kilka ładnych lat, a jak się okazało z powodów rodzinnych, na Atari Age nie udzielał się ładnych kilka lat, pomimo oznaczeń jego nicka, itp, bo sam nie aż tak dawno dopytywałem o dokończenie jego Barbariana. Także wyglądało to na bardzo mało prawdopodobne, że kiedykolwiek go dokończy.
      W każdym razie jeśli tylko miałby możliwość dokończenia swojej konwersji, byłoby też świetnie :-) Nikt nie będzie narzekał, jak czekając na autobus ostatecznie przyjadą dwa mega-wypaśne do wyboru :-)

@CharlieChaplin
      Barbarienne? Knowing some history of A8 conversions, we could expect pretty big tits in it ;-)
      • 6: CommentAuthorAdam
      • CommentTime2 Mar 2026 07:45

Źle się wyraziłem w poprzednim wpisie, nie chodzi o "wyłączność", tylko o palmę pierwszeństwa.

Z punktu widzenia, że tak powiem, konsumenta gier, oczywiście fajnie jest mieć kilka wersji na Atari. Jednak nie wiem, czy Tezz będzie miał chęć dokończenia tego, co rozpoczął.

Przy okazji omawiania mnożenia się wersji - może jest tu jakiś ekspert od "Elite", który mógłby ocenić, jaki procent oryginału realizują 3 wersje na Atari z ubiegłego roku? Jest konwersja Rensoupa, który przerwał prace, wersja Briana Reifsnydera (reifsnyderb), który skonwertował wersję dyskową z BBC Micro zirytowany wieloletnim oczekiwaniem, czym skłonił Wrathchilda do wypuszczenia swojej wersji przygotowywanej od, nie wiem, 15 lat? Żadna jak rozumiem nie jest w 100% ukończona.
      • 7:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime2 Mar 2026 08:32 zmieniony

No to już kwestia Tezza czy bardziej go motywowało zrobienie pierwszej nowożytnej konwersji Barbariana (gdzie najstarsze wzmianki chyba pochodzą sprzed 15 lat, więc syndrom Ricka...) czy może teraz, że da się "wyżej, szybciej, dalej" ;-)

Ale to pewnie przede wszystkim kwestia ciężaru jego spraw życiowych, więc ja bym tutaj za dużo nie drążył.
      • 8:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime2 Mar 2026 09:41 zmieniony

Premier Miller kiedyś powiedział, że "nie ważne, jak mężczyzna zaczyna, tylko jak kończy..." więc uznanie/kudosy dla Teza za skończenie i wypuszczenie bodajże 2 starych gierek z ZX-a (Jet Set Willy 2019 i Manic Miner). :) Może okazać rozczarowanie ale bez popadania w depresję. Dziesiątki niewydanych gierek na XL/XE wciąż czekają. ;)

->link<-
      • 9:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime2 Mar 2026 09:54 zmieniony

Nie zapominajmy o Bomb Jack / Bomb Jake z 2008, gdzie w pracach uczetniczył Tezz, a to bodaj pierwsza nowożytna konwersja zrobiona z takim rozmachem (doskonała notabene).
      • 10: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime2 Mar 2026 10:02 zmieniony

@Adam - tak, dobrze mnie zrozumiałeś, chodziło mi, że nierozsądne jest oczekiwanie, zwłaszcza w świecie retro, że jak coś zacząłem oficjalnie to temat jest mój, albo jakiś niepisany zwyczaj mniej więcej określa ile wypada czekać na danego programistę.

- mam na coś zajawkę, pozwala mi to się rozwiną to to robię
      - szansa, że w tak małym środowisku ktoś z premedytacją będzie chciał mnie "podsiąść" prawie nie istnieje, motywacje będą raczej pozytywne jak w przypadku Elite widać, że rywalizacja daje pozytywny efekt.
      - mamy coraz więcej lat, czy to oznacza, że mamy więcej czasu czekać czy mniej? nie wiem :]

Uważam, że mamy aktualnie Barbariana za cenę delikatnego rozczarowania Tezza i pracy grupy zapaleńców. Na mojej szali wiadomo co przeważa :)
      • 11: CommentAuthorWrathchild
      • CommentTime2 Mar 2026 11:09 zmieniony

"who could assess what percentage of the original is maintained by the three Atari versions from last year?"

Resoupp - based upon BBC Cassette sources available on Mark Moxon's github. This was self-stated that the load/save features weren't implemented and so yes, incomplete. In terms of game code itself I would assume that would be pretty much complete with the exception that that version of the game has less features than the BBC disk / C64 versions.

Brian - there are two versions released:
      ->link<-
      ->link<-
      and from the first posts of both threads they are both considered incomplete.
      However this project, rather than being a direct port, has grown to seek to become a hybrid of sorts.

Wrathchild (me) - In Jan '25 I'd posted an update video of the C64 port
      &

"Rensoup, who clearly didn't notice the "Elite" conversion being developed for years" - not true as discussed in DMs at the end of 2019, but yeah, people seemed "fed up of waiting" and so totally free to pursue their own port.
      So for fun, I picked up the BBC port I'd made around 2010 which was updated in 2018 and went though it the fix up residual bugs, releasing this at the start of December.
      ->link<-

Remember, both my C64 and BBC versions are based upon disassemblies I produced myself, have my own labels etc, organised such that I have control over where things reside in memory, music I commissioned other to write etc.

I could, as an exercise built an A8 version from the online codebase (and have), and as expected it was a piece of cake based upon my accumulated knowledge and understand of the code over the years. I've not been put off and will continue with my C64 port at some point and at my own pace as some other ports on my 'in-progress' pile are getting some attention.

I have always stated that I am open to collaboration on projects, yet people haven't taken me up on that, though a few have assisted with graphics / sound assets when approached and Mark Moxon did help and was given access to a private github repository of my C64 Elite port code to integrated the flicker free code (https://youtu.be/khhxWsZ7WC8).

"it's unreasonable to expect, especially in the retro world, that once I've officially started something, the topic is mine, or some unwritten custom dictates how long a wait is appropriate for a given programmer."

It's not an unwritten custom, it would be a common courtesy to approach / ask / inform the existing developer that you would like to proceed / are proceeding with your own port. It's not to ask their permission but could actually be helpful as they could be happy to advise on any potential pitfalls you are likely to come across. However, it is understood that everyone's an individual and have their own way of doing things and may prefer to simply work from scratch.
      • 12: CommentAuthormono
      • CommentTime2 Mar 2026 11:38 zmieniony

Adam:

Źle się wyraziłem w poprzednim wpisie, nie chodzi o "wyłączność", tylko o palmę pierwszeństwa.
      Palmę pierwszeństwa ma Avalon.

Powątpiewam w jakiekolwiek dobre obyczaje, a te o których mówicie są dla mnie cokolwiek dziwne. Załóżmy że ktoś, owszem, robi konwersję gry, ale ja widzę ją inaczej i uważam, że powinna wyglądać inaczej, bo się da, bo zrobię lepiej. Miałbym nie robić własnej wersji?

Przyjmijmy inny wariant - jest sobie człowiek, który w nosie ma tzw. społeczność i siedzi w domu nie czytając forum tego, czy owego, ale dłubie sobie to co mu sprawia przyjemność - nowego Barbariana czy Cybernoida, albo Alberta. A potem pojawia się na forach i prezentuje swoje dzieło. Po czym znika.

O jakich "zasadach" mówimy?

Edit: Ile jest na Atari wersji Bomb Jacka? Zawsze mnie ktoś może ubiec. Każdy prezentuje swoją wersję a Senatus PopulusQue Atarum rozsądzi nogami.
      • 13: CommentAuthorpigula
      • CommentTime2 Mar 2026 12:23

Mnie tam cieszy każda nowa gra/konwersja. Totalnie mi nie przeszkadza fakt, że ukażą się 2-3 różne wersje danego tytułu robione przez różne osoby.
      • 14:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime2 Mar 2026 12:29 zmieniony

@Mono
      Istnieją 2 konwersje Bomb Jacka:
      - Bomb Jack (plikowy) / Bomb Jake (wydany na cartridge'u) - 2008
      - Gacek od Shantiego w wersji zwykłej i VBXE - 2022. Muzyka w Gacku pochodzi w całości z wcześniejszego Bomb Jacka, grafika teł wersji nie-VBXE również. Odróżnia go szybkość/płynność działania.
      • 15: CommentAuthortebe
      • CommentTime2 Mar 2026 12:55

prawilna jest ta wersja, która uzyskała licencję właściciela praw autorskich :)
      • 16: CommentAuthormono
      • CommentTime2 Mar 2026 13:22

@Jacques: A Little Devil? A Bomb Fusion (czy jak się tam ta gra sprzedawana na giełdach jako Bomb Jack nazywała)? :D:D:D:D
      • 17: CommentAuthorvega1
      • CommentTime2 Mar 2026 13:32

co do Barbarian to on jest gotowy więc na pewno się pokaże....jest tylko jeszcze 1 błąd do poprawienia, z którym walczę bo jest dziwny dość ale bardzo rzadki....

Co do wersji BARBARIANA od Tezz-a...on się nie odzywał od wielu lat..ja nawet do niego pisałem i zero odpowiedzi...bo chciałem wykorzystać jego prace...

ostatecznie jak to zacząłem analizować(ten 1-szy obrazek bo reszty nie widziałem) to wyszło, że tam jest jedno długie dli ze zmianami co linię...co całkowicie nie nadawało się do gry...statyczny obrazek to tak...ale nie animacja

aczkolwiek coś tam pewnie by się dało wykorzystać...ale to musi być chęć współpracy...a nie rywalizacji...ale chyba tak już musi być...
      • 18:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime2 Mar 2026 13:47 zmieniony

@mono
      A nie wiem, nie natknąłem się nigdy na te tytuły, ale zerkając na szybko: mogą być inspirowane, ale na pewno nie są konwersjami Bomb Jacka :-)
      • 19: CommentAuthortebe
      • CommentTime2 Mar 2026 13:55 zmieniony

Little Devil pamiętam, grałem i wyobrażałem sobie że gram w Bomb Jack-a :)

im bardziej niedostęne tytuły tym bardziej pożądane, jak coś jest w nadmiarze to traci na wartości

jak np :)
      ->link<-
      • 20: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime2 Mar 2026 15:17 zmieniony

Jacques - Little Devil nie znasz? Toć to jedyny bodajże "Bomb Jack" na Atari do czasów nowożytnych. Że straszny krap w porównaniu do oryginału to inna rzecz, ale grać się da, choć właśnie owa grywalność jest kiepska, bo graficznie i dźwiękowo jest w miarę ok. Jakiś czas temu uruchamiałem ją na real Atari i były niejakie problemy, nie wiem czy to sprzętowe, czy wersje były nie te, co trzeba. Na emulatoraze wszystko chodziło, na real nie. W końcu znalazłem wersję, którą udało się uruchomić, ale dokładnie nie pamiętam szczegółów co było powodem, czy sprzęt czy soft.
      • 21:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime2 Mar 2026 15:42

Mono:

A Bomb Fusion (czy jak się tam ta gra sprzedawana na giełdach jako Bomb Jack nazywała)?

Pewnie chodziło Ci o Gun-Powder-Charlie, bo tę grę spotkałem pod nazwą Bomb Jack.
      • 22:

CommentAuthormiker
      • CommentTime2 Mar 2026 16:46

...a czasem nawet Bomb Jack II.
    1.  
      Bomb Jack
      Gacek
      Little Devil
      Bomb Fusion
      Gun Powder Charlie (in the past often named Bomb Jack)

and tada:
      Bomb Squad (type-in listing from Antic magazine):
      ->link<-

BUT NOT:
      Bomber Jack (KE-Soft)
      • 24:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime3 Mar 2026 10:20

Ścięłoby się już jakiś łeb... Pomyśleć, że na właściwego Barbariana atarowcy czekają już niemal 40 lat! :-)
      • 25:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime3 Mar 2026 11:53 zmieniony

Stanley Schembri, autor kodu Barbariana dla C64, zmarł 17 września 2009 roku.
      • 26: CommentAuthorpigula
      • CommentTime3 Mar 2026 19:39

Do Bomb Jack'a wydanego przez gr8software do dzisiaj mam prototyp carta. I mam jeszcze kilka czystych pcb. Nosty przetarł wtedy szlak i pokazał, że można na wysokim poziomie wydać gre. Tak jak w.latach świetności były wydawane gry w USA.
    2.  
      Po tylu latach to już nie jest Conan tylko Cohen Barbarzyńca ;)
      • 28:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Mar 2026 23:10

Albo Comar Barbarian :)
      • 29: CommentAuthormono
      • CommentTime4 Mar 2026 23:28

Doman THE Barbarian.
      • 30:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Mar 2026 14:55 (6 dni temu)

Już w owym czasie szał Barbarianowy był ogromny. Powstały takie filmy jak "Barbarzyńcy": ->link<- czy "Królowa barbarzyńców": ->link<- .
      • 31:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime7 Mar 2026 08:22 (6 dni temu)

Aż prosi się o tytuł „c’mon barbarian”
      • 32: CommentAuthormono
      • CommentTime7 Mar 2026 12:15 (5 dni temu)

carry on
      • 33:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime7 Mar 2026 15:38 (5 dni temu)

Przy Barbarian Queen to grafika B. Vallejo? Wygląda dobrze :-)
      Za to to drugie kicz niesłychany :D
      • 34:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime7 Mar 2026 19:00 (5 dni temu)

A ci the barbarians trochę jak z filmu dla dorosłych o odmiennej orientacji :/
      • 35:

CommentAuthormgr_inz_rafal
      • CommentTime7 Mar 2026 22:10 (5 dni temu)

Rebus dla Państwa
      • 36:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime7 Mar 2026 22:11 (5 dni temu)

barbarpietrzak? bez sensu...
      • 37:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime7 Mar 2026 22:14 (5 dni temu) zmieniony

W sumie można by troszku przerobić i jak znalazł

• 38: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime7 Mar 2026 23:28 (5 dni temu)

jhusak - barbar jan
      kiedy ten barbarjan w końcu będzie bo już nie wytrzymie, chociaż jakieś demko
      • 39:

CommentAuthormiker
      • CommentTime8 Mar 2026 09:13 (5 dni temu)

Nie zrobiłeś do tego czasu swojego???

Eee... nieładnie.
      • 40:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime8 Mar 2026 09:24 (5 dni temu) zmieniony

@Gonzo - ;D