atarionline.pl F-16 Falcon Strike (symulator lotu) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime15 Nov 2024 06:11

Dobre... Kiedyś uczyło się klawiszologii na pamięć, a teraz nie dało się zapamiętać, że na niemieckiej klawiaturze PC ma zoom pod Y :D
      • 2: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime16 Nov 2024 17:11

Wykonałem dalsze optymalizacje trochę zwiększające FPS - nowa wersja 1.1.6 została opublikowana na stronie domowej projektu https://webchrono.pl/F16FalconStrike.

a teraz nie dało się zapamiętać, że na niemieckiej klawiaturze PC ma zoom pod Y :D

Trochę będę bronił - raczej chodzi o bardziej wygodne rozlokowanie klawiszy dla zoom in i out tuż obok siebie niż deficyty w pamięci ;)
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 Nov 2024 03:11 zmieniony

Wkrótce spotkanie u nas z autorem gry. Wiadomix, na zoomie, gdzie inaczej niż na YT, nie jest tylko czat, gdzie można komentować, ale jest prawdziwa interakcja - można z autorem pogadać, dopytać, skomentować, osobiście podziękować :)

Przypomnę też, że do słuchania na zoomie wystarczy głośnik :), do rozmów mikrofon, a tylko jeśli chcecie być widziani - kamera. Link do naszego zooma niezmienny od lat i można łączyć się z Linuxa/Windowsa/Androida bez żadnych haseł: https://us02web.zoom.us/j/83607078469?pwd=UEpObWsyWUFaUVJpRDd5czJ1TXNVZz09
      • 4: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime21 Nov 2024 10:11

Tak zapraszam wszystkich, tylko drobna uwaga techniczna do obrazka - środa to 27 listopad.
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 Nov 2024 14:11

Słusznie, 27!
    1.  
      The next ABBUC Magazine 159 (December 2024) will contain a game-test of "F16 Falcon Strike" by Stefan D. Dorndorf (author of QMEG-OS, Hyper-XF-OS, etc.). Evil as I am, I have already read that article and Stefan not only describes every detail of this simulator, but praises it also very high as the best flight simulator that is available for the little A8. In the end he gives 9 of 10 points...
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Nov 2024 19:11

To dziś za chwilę...
      • 8:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Nov 2024 20:11 zmieniony

zaczynamy
    2.  
      Super opowieść.
      Wielkie dzięki.
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime28 Nov 2024 12:11 zmieniony

Łącznie 5,5 godziny, rozmowy i granie do prawie drugiej w nocy, aż kolega Giann z atariteca.net.pl zdołał nas złapać w trakcie swojego dnia i zadać kilka pytań Jarkowi :)

Było megafajnie!
      • 11:

CommentAuthorAtariteca
      • CommentTime28 Nov 2024 18:11

I was surprised to join the stream when it was already past 1 a.m. in Poland! Please don’t forget to upload the Zoom video on YouTube. Oh, by the way, my blog’s URL is: ->link<-
      • 12: CommentAuthorPawex (RTG)
      • CommentTime28 Nov 2024 23:11 zmieniony

To może jeszcze klip z TOP GUN dla klimatu:
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Dec 2024 14:12

Już dziś o 18:00

• 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime2 Dec 2024 10:12 zmieniony

Przeklejam wartościową rozmowę z YT, bo nie każdy czyta komentarze, i niby każdy wie, jak się sprawa ma, ale dobrze, że ktoś to podsumował:

MDW:

Gdyby na Atari pojawił się symulator myśliwca na silniku Tomahawk". A nie pojawił się? Ja przez 35 lat byłem przekonany, że "Fighter Pilot" (https://youtu.be/KKFxXFogZEE) jest grą na silniku "Tomahawk". Na stronach tytułowych obu gier widnieje "Digital Integration", menu są wręcz identyczne, kolorystyka ekranów gry jest bardzo podobna, kokpity też bardzo podobnie zrobione. Nie bawiłem się "Fighter Pilot" za długo, bo (w przeciwieństwie do "Tomahawk") nie miałem instrukcji. "Fighter Pilot" jest z 1985, a "Tomahawk" z 1986, więc wygląda na to, że to "Tomahawk" jest na silniku "Fighter Pilot", a nie odwrotnie. Ciekawe, że o "Tomahawk" słyszeli dosłownie wszyscy (nawet jeżeli nie grali), a o "Fighter Pilot" raczej nikt nie wspomina.

Roeoender:

No i widzisz, ten rok wcześniej przed Tomahawk robi ogromną różnicę, bo Fighter Pilot w ogóle poza lotniskiem i jednym obszarem z prostokątem z kropek nie ma żadnych obiektów 3D - ani przeciwników naziemnych, ani gór (w Tomahawku jest mnóstwo różnych obiektów 3D). Samolot jest uzbrojony tylko w działko, nie ma żadnych rakiet (a przecież prawdziwy F15 ma wszechstronne uzbrojenie) i jest tylko jeden rodzaj misji strzelania do wrogiego samolotu, który jest zrobiony jako brzydki płaski sprite (bez nawet udawania 3D, pokazywany ciągle z tej samej strony), który nie porusza się w 3D! - widać to na załączonym filmie w
      - jak nasz samolot się obraca to sprite się też obraca, a powinien pozostać w tym samym miejscu względem ziemi (w Tomahawk wrogi śmigłowiec jest w pełni 3D), tak że silnik Tomahawka jest zupełnie inny (dużo bardziej rozbudowany) niż ten z Fighter Pilota, te dwie gry mają się właściwie nijak.
      • 15: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime7 Dec 2024 22:12 (6 dni temu) zmieniony

Dziękuję KAZowi za przeprowadzenie wywiadu, dałoby się jeszcze dłużej niż te 5h30min :)

Dla osób niekoniecznie zainteresowanych tematami biograficznymi, rozmowa bardziej na symulatorze koncentruje się od około 2h40min nagrania (aczkolwiek wcześniej też są poruszane pewne aspekty genezy symulatora).

Przed chwilą na stronie domowej projektu https://webchrono.pl/F16FalconStrike opublikowałem nową wersję F-16 Falcon Strike v. 1.2.0.

By ułatwić naukę graczom, którzy nie mieli wcześniej styczności z symulatorami od tej wersji poziom EASY dla opcji trudności "Weapon Strength" (w Difficulty Settings) daje nieograniczoną ilość amunicji/pocisków (ale tylko tych co zostały wybrane podczas uzbrajania), natomiast poziom EASY dla opcji trudności "Landings" powoduje brak uszkodzeń z tytułu zbyt mocnego kontaktu z matką ziemią (czyli "no crashes").
      Dodatkowo zmieniłem kolorowanie na zielono ziemi - około 500 ft zmienia się na lekko brązowawy odcień by ostrzec przed bliskim kontaktem z ziemią.

Na ekranie mapy podczas lotu czerwoną kreską zaznaczony jest aktualny kurs samolotu - tak by ułatwić nawigację (klawiszem H można włączać/wyłączać) - widać na załączonym zrzucie.

Z kolei na mapie podczas briefingu oznaczone są etykietami poszczególne punkty zwrotne (START - miejsce startu, WP1 - Waykpoint 1 - pierwszy punkt zwrotny misji, WP2 - analogicznie drugi punkt, LANDING - miejsce lądowania/końca misji).

Zmieniłem nieznacznie lokację punktów zwrotnych w misjach treningowych 2 i 6 by były bardziej przystępne.

Jak widać na załączonych zrzutach zmieniłem trochę grafikę kokpitu - ramka HUDU, kąt załąmania obramowania kokpitu, czcionka lewych napisów na HUD nie dotyka ramki HUD (przesunięcie o 1 piksel). itp.

Powyższe zmiany mogłem zmieścić dzięki optymalizacjom kodu poczynionym na wcześniejszej wersji1.1.6.

Mam nadzieję, że powyższe zmiany zwiększą przystępność gry dla nowych graczy.
      • 16:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 Dec 2024 20:12 (5 dni temu)

Pięknie dziękuję za ułatwienia i zmiany.