atarionline.pl 16 bitowy Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorCuzz
      • CommentTime4 Jan 2025 07:01

Nieuwieżycie przerabiam atari na 16-bit. Już działa są trzy tryby adresowania. Kwarc wymieniony.

Już mi działa, tylko nie potrafię wyłączyć basica, nie działa mi klawisz options, ale to nic. Potem
      napiszę więcej bo muszę komputer przetestować.
      • 2:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime4 Jan 2025 18:01

to może pora na zwiększenie bitów z 16 do 24?
      • 3:

CommentAuthorBca
      • CommentTime5 Jan 2025 01:01

Na początek short float wystarczy.
      • 4:

CommentAuthorAlex
      • CommentTime6 Jan 2025 23:01

Ocho... Chyba było pite :D
    1.  
      @cuzz - bot ci się zaciął
      • 6: CommentAuthorCuzz
      • CommentTime8 Jan 2025 07:01

Komputer działa. Ja nie mam dżojstika, właśnie zamówiłem. Zrobiłem hardware. Chciałem programować
      w basicu, trzeba po prostu wpisywac zwyczajnie liczby i nic więcej, komputer to rozumie, tylko
      trzeba być koderem i basic będzie siedział w programie. Jak będzie dżojstick napiszę więcej.
      • 7: CommentAuthorCuzz
      • CommentTime8 Jan 2025 07:01

wole nie zwiększać bitów. pojwił by się problem wirtualności. Zamiast tego zrobiłem hardware,
      jest w emulatorze "ATARI800". Komputer dostał speeda.
      • 8:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime8 Jan 2025 12:01 zmieniony

.
      • 9: CommentAuthorAdam
      • CommentTime8 Jan 2025 12:01

Kaz pisał kilka lat temu tutaj: ->link<- i tutaj: ->link<- o tym, że kolega Cuzz ma problemy zdrowotne utrudniające wyrażanie myśli i prosił o wyrozumiałość.
      • 10:

CommentAuthorMq
      • CommentTime8 Jan 2025 12:01 zmieniony

Edit: coś tu napisałem, ale się pomyliłem z ilością bitów, więc jednak poprzestańmy na 16. 16 bitów jest ok, chętnie bym zobaczył jak to wygląda w działaniu:-)
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 Jan 2025 01:01

Dzięki Adam za pamięć o tym. Tak, bardzo proszę o wyrozumiałość dla kolegi, bo to miły, sympatyczny i nikomu nie szkodzący człowiek, a zmagający się z problemem, który w praktyce ma okrutne skutki, bo powoduje odsuwanie się ludzi. Nie dokładajmy ciężaru od nas. Jeżeli sprawia mu przyjemność, że może czasem u nas popisać, pokonwersować z ludźmi, to niech tak będzie, miejsca na serwerze wystarczy :)
      • 12: CommentAuthorCuzz
      • CommentTime9 Jan 2025 13:01

Jest taki joystick wireless, nazywa się CX40+. Działa jako sieć bluetooth do pc-ta. Zakodowałem tryb, w którym komputer atari przejmuje działanie pc-ta w emulatorze "ATARI800". W ten sposób działa floating point, macie komputer zupełny. aha to 100% emulacja, atarynka musi być włączona ona wysyła sygnał całkowicie przez port joystika.