atarionline.pl Sparta Commander - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime31 Jan 2025 23:01

Potrzebuję pomocy odnośnie Sparta Commander.
      Jak uzyskać taką paletę w SC jak na załączonym screenie?
      Mam VBXE

Próbuje tak:
      1. Ładuję sterowniki: S_VBXE.SYS, CON.SYS.
      2. Ustawiam SET SC=SCBATMAN.OVL
      3. SC

I wywala mi komunikat File COMMAND.COM i jakieś błędy

Jak ustawiam SET SC=SCMAIN.OVL to wtedy SC się ładuje ale kolory mam
      takie standardowe - jasno niebieskie tło i żółta czcionka
      • 2: CommentAuthorpin
      • CommentTime1 Feb 2025 00:02

po pierwsze, to z poziomu pliku konfiguracji dos'a zadbałbym o właściwe ustawienie rdzenia FX VBXE, bo można to sprawdzić / przełączyć z tego właśnie poziomu.

Druga sprawa - wklej tu config.sys, lub zawartość pliku *.cfg. Łatwiej będzie coś zrobić.
      • 3: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime1 Feb 2025 11:02 zmieniony

Mam AVGCarta i ładuję SpartaDos-a z obrazu cart-a SDX 4.49 zrobionego przez flashjazzcat-a ->link<-

Zmodyfikowałem go minimalnie poprzez dołożenie do niego JIFFY.SYS - bo tego nie miał i nie mogłem uruchomić zegara i daty przez TD ON. Zrobiłem też partycję APT i mam "dyski twarde" od I: do O:.

Sparta Commander mam na O:

W CONFIG.SYS mam:

USE BANKED
      DEVICE SPARTA
      DEVICE SIO
      DEVICE ATARIDOS
      DEVICE ULTIME
      DEVICE JIFFY
      DEVICE SIDE

Co jest w pliku CFG nie potrafię sprawdzić. Mogę modyfikować zawartość carta tylko przez online-owego SD imagera ->link<- a w tym umiem tylko edytować CONFIG.SYS dodawać pliki lub je usuwać, ale nie umiem ich wypakować. Dlatego też nie wiem co jest w RUNEXT.CFG. jeżeli o ten plik pytasz @pin. Innego pliku CFG tam nie widzę.
      W wersji windows-owej SD Imager-a nie mogę załadować pliku CART-a. Program wywala mi komunikat BAD IMAGE FORMAT (not SDX) ale online-owy SDX Imager go wczytuje :)

W załączeniu wrzucam film z próby ładowania SC przy ustawieniu SET SC=SCBATMAN.OVL.

Wywala "File COMMAND.COM" i błędy:

170 File not found
      156 Bad parameter

Przy SCMAIN ładnie wczytuje SC - zdjęcie w załączeniu. Na zdjęciu też lista plików w katalogu - może jakiegoś brakuje.

PS. Przy okazji pytanie o komendę TD ON. Jeśli nie używam VBXE i sterownika RC_GR8.SYS to po komendzie TD ON wyświetla mi się belka na górze ekranu z datą i godziną. Po uruchomieniu SC ta belka wtedy jest widoczna dalej. Inaczej jest w przypadku sterownika S_VBXE.SYS - ta belka się nie pojawia (zdjęcie scmain.png to obrazuje).
      • 4: CommentAuthortebe
      • CommentTime1 Feb 2025 12:02

VBXE wyłącza ANTIC-a, obraz jest wtedy w trybie OVERLAY VBXE, tryb 80 kolumn
      • 5: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime1 Feb 2025 12:02

@tebe ale jak byś mógł mi jednak trochę więcej powiedzieć :) co ma zrobić w takim wypadku, żeby uzyskać tą paletę kolorów z pierwszego posta
      • 6: CommentAuthorpin
      • CommentTime1 Feb 2025 13:02

TeBe pisał o trybie overlay 80 znaków i wyłączonego Antica w sensie takim, że w tym trybie nie włączysz TD ON bo ta linijka jest wyświetlana "mało prawilnie", więc pisze pewnie wprost po pamięci ekranu Antica.

Co do reszty to odpiszę później.
      • 7: CommentAuthorpin
      • CommentTime1 Feb 2025 13:02 zmieniony

po pierwsze, z racji na to że używasz protezy SIDE.X i CONFIG.SYS'a zapisanego na CAR: to rozdzieliłbym config tak, by częściowo ładował się z CAR: a częściowo z dysku z którego wykonany jest boot. W tym celu można użyć polecenia MERGE, czyli część zapisana w CAR: mogła by wyglądać coś na kształt:

USE BANKED
      DEVICE SPARTA
      DEVICE SIO
      DEVICE SIDE
      MERGE

... a resztę w config.sys, który jest na dysku boot. Wówczas nie ma konieczności za każdym razem flashować system tylko po to, by coś zmienić w config.sys. Nie pamiętam jednak teraz jak to było ze SIDE (AVG) i jak tam się wymuszało boot z dysku innego niż D1:. Zachęcam tu delikatnie do "poczytania" manuala i sprawdzenia dokładnie jak działa i jak działa "merge".

Pliki CFG to rozwinięcie CONFIG.SYS, czyli na boot dysku zapisujesz sobie katalog:

SPARTA.DOS

... a w nim trzymasz pliki *.cfg, które defacto są "config.sys'ami" - system na starcie odpali wówczas config selector z możliwością wybrania konfiguracji. Nie wiem tylko tak do końca jak to się robiło z SIDE lub odpowiednikiem, bo tu problem jest w tym że SIDE, czy AVG to nie jest "hdd interface" (OS NewDevice) i bez załadowania sterownika (SIDE.SYS, lub PBI Bios w U1MB) OS nie wie jak nawiązać komunikację z takim urządzeniem. Stąd też w przykładowym j.w. configu z CAR: odpalenie sterownika SIDE.SYS musi być w configu zapisanym w romie, lub można tego uniknąć używając PBI bios U1MB co jest najlepszym rozwiązaniem, gdyż SIDE.SYS zajmuje dużo pamięci i znacznie podnosi MemLo.

No i nie ładuj bez potrzeby ATARIDOS.SYS, bo to też podnosi MemLo chyba, że cały czas czytasz z dysków w tym formacie.

C.D.N.
      • 8: CommentAuthorpin
      • CommentTime1 Feb 2025 14:02

Ha, no właśnie. KTÓRY MASZ rdzeń FX aktywny - jaki jest numer wersji???? 1.26?
      • 9: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime1 Feb 2025 15:02

Tak 1.26.
      • 10: CommentAuthorpin
      • CommentTime1 Feb 2025 16:02

SET SC=SCMAIN.OVL

musi prowadzić do miejsca gdzie fizycznie SC jest zapisany. U mnie to jest np.:

set sc=b:\programs\sc\scmain.ovl
      • 11: CommentAuthorpin
      • CommentTime1 Feb 2025 16:02

co masz w SC.INI zapisane w temacie kolorów???

COLORS=$0F,$92,$96,$AF,$58
      PCOLORS=$FA,$0F

takie ustaw w konfiguracji SC.
      • 12: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime1 Feb 2025 17:02

Działa @pin :)
      Nie ustawiłem kolorów w INI. Cholera takie proste
      • 13: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime2 Feb 2025 11:02

Teraz wszystko gra poza jednym. Jak uruchamiam SpartaDosX ->link<- z AVCarta to nie chce czytać z obrazów dyskietek zamontowanych jako dyski pod D1 lub następne do D8. Przy zamontowanych dyskach w formacie Sparta wykrzacza się całkowicie, przy dyskach w formacie AtariDOS odczytuje ale z problemami.Gdzieś na AtariAge czytałem, że to problem AVGCarta ale nie mogę już tego znaleźć. Z prawdziwej stacji odczytuje pliki bez problemu.

Tak jak pisałem w trzecim poście mam utworzona partycje APT i dyski od I do O: jako dyski twarde. Problem jest taki, że dostęp do nich mam tylko wtedy kiedy ładuje SDX z AVGCarta z obrazu carta zrobionego przez FJC. Jak uruchamiam SDX z U1MB dostępu nie mam do tych "hdd". Czy jest jakiś sposób, żeby ten dostęp mieć, albo jak stworzyć "dyski twarde" przy używaniu SDX z U1MB i AVGCarta?

Myślałem żeby to obejść i bawić się SpartaCommnderem bez "hdd" i próbowałem załadować SpartaDOS 3.2g z obrazu dyskietki na AVGCart. Wtedy kopiowałbym SC do Ramdsyku a za "hdd" robiłby 16mb obraz atr. Niestety występuje wtedy inny dziwny błąd - a mianowicie: mogę wyświetlić zawartość zamontowanych obrazów dyskietek lub to co jest na dyskietce w prawdziwej stacji ale przy próbie wczytania pliku wywala mi błąd: NOT BINARY FILE ( a SC.COM na pewno nim jest), a w przypadku próby wyświetlenie pliku tekstowego podaje mi, że plik nie istnieje, a on jest na pewno.
      • 14: CommentAuthortebe
      • CommentTime2 Feb 2025 14:02 zmieniony

przed uruchomieniem SDX, uruchamiasz plik s2sdx3.car ?

- shift-s enables IDE emulation and reboots; shift-s will reboot
      with IDE registers in cctl area enabled and no cart mapped -
      useful for u1mb machines, internal sdx and side loader should
      be able to access sd card as if it was IDE device (for machines
      without U1MB, there are two *.CAR files to load SIDE loader
      or SDX: S2loader.car and SDX.car)
      • 15: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime2 Feb 2025 15:02 zmieniony

"przed uruchomieniem SDX, uruchamiasz plik s2sdx3.car ?" NIE, a powinienem?

sprawdzę kombinacje: shift-s
      • 16: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime2 Feb 2025 16:02 zmieniony

Nie działa. Ale może coś robię źle. Partycje na SD mam zrobione wg manuala AvGcart ale nie widzę ich po uruchomieniu SDX z poziomu U1MB. Może złe opcje wybieram w U1MB.
      • 17: CommentAuthorpin
      • CommentTime2 Feb 2025 17:02

MatthewNS:

Tak jak pisałem w trzecim poście mam utworzona partycje APT i dyski od I do O: jako dyski twarde. Problem jest taki, że dostęp do nich mam tylko wtedy kiedy ładuje SDX z AVGCarta z obrazu carta zrobionego przez FJC. Jak uruchamiam SDX z U1MB dostępu nie mam do tych "hdd". Czy jest jakiś sposób, żeby ten dostęp mieć, albo jak stworzyć "dyski twarde" przy używaniu SDX z U1MB i AVGCarta?

Domniemam że chodzi o to o czym pisałem. Używając SDX z AVG carta uruchamiasz dosa z CAR:CONFIG.SYS w którym masz zapis:

DEVICE SIDE

... i uruchomienie tego sterownika umożliwia odczyt / zapis spod SDX. Teraz, jeśli włączysz SDX z U1MB to defacto masz domyślny CONFIG.SYS z dosa z U1MB i w takim razie masz wyłączony PBI bios z U1MB, lub coś tam masz źle ustawione. Niestety jest tak, że AVG, czy SIDE to są protezy interfejsów HDD i w przypadku chęci boot'a z dosem by system wiedział jak nawiązać I/O z dyskiem potrzebna będzie albo łatka do OS w postaci PBI BIOS (U1MB), lub uruchomienie sterownika i trzymanie go w pamięci (SIDE.SYS ładowany z romu dosa) co z czego widzę praktykowałeś. Pełnoprawne urządzenia, które są w stanie zbootować wprost z HDD to np. ICD Multi I/O, KMK JŻ IDE, IDE Plus, MSC IDE i takie urządzenia same podłączają do OS komputera sterownik zapisany w romie interfejsu.

Ja bym to raczej próbował zrobić tak, że poprawnie skonfigurowałbym PBI BIOS z U1MB i CONFIG.SYS zapisałbym na dysku z którego następuje boot (partycja APT)

W temacie problemów z odczytem "dyskietek" to nie wypowiadam się, bo nie mam AVG carta i nie mam żadnych doświadczeń z nim związanych.

MatthewNS:

Myślałem żeby to obejść i bawić się SpartaCommnderem bez "hdd" i próbowałem załadować SpartaDOS 3.2g z obrazu dyskietki na AVGCart. Wtedy kopiowałbym SC do Ramdsyku a za "hdd" robiłby 16mb obraz atr. Niestety występuje wtedy inny dziwny błąd - a mianowicie: mogę wyświetlić zawartość zamontowanych obrazów dyskietek lub to co jest na dyskietce w prawdziwej stacji ale przy próbie wczytania pliku wywala mi błąd: NOT BINARY FILE ( a SC.COM na pewno nim jest), a w przypadku próby wyświetlenie pliku tekstowego podaje mi, że plik nie istnieje, a on jest na pewno.

... Sparta Commander to apka napisana dla Sparta DOS X i nie uruchomi się pod SD 3.x. Jest to plik wykonywalny ale ma nieco inny nagłówek i jest poprawnie rozpoznawany wyłącznie przez SDX.

Generalnie Sparta DOS 3.x to słaby pomysł, można też śmiało powiedzieć że mimo podobieństwa w nazwie to niewiele ma on wspólnego z Sparta DOS X.
      • 18: CommentAuthorpin

to inaczej. Z tak ustawionym jak na zdjęciu PBI BIOS zrób partycję APT w formacie sparta dos, zamontuj ją testowo pod D1:, zapisz na niej jakiś prosty CONFIG.SYS, w stylu:

USE BANKED
      DEVICE SPARTA
      DEVICE SIO
      DEVICE ULTIME
      DEVICE JIFFY

... i spróbuj wykonać boot z tego.
      • 19: CommentAuthorpin

Pytanie pomocnicze. Nie masz w tym kompie przypadkiem Rapidusa? Pytam, bo zajmuje on PBI Device ID #0
      • 20: CommentAuthorMatthewNS

Nie, rapidusa nie mam.
      • 21: CommentAuthorpin
      • CommentTime2 Feb 2025 21:02

... aha - przeczytaj też wnikliwie plik:

SCINSTAL.TXT

unikniesz wielu błędów ;)