atarionline.pl 4-bit samples - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorvega1
      • CommentTime5 Mar 2025 15:03 (3 dni temu) zmieniony

cześć

- czy jest jakiś gotowy konwerter do odpalenia z linii komend, żeby przerobić .WAV z PC na sampla 4-bit ATARI ?
      - czy jest gdzieś gotowa procedura w ASM do odgrywania tego na 4-tym kanale POKEY-a przy włączonym ekranie? np. na przerwaniu IRQ...

Jeżeli nie ma to napiszę sam ale szkoda czasu jeżeli ktoś już napisał...

Kart z grą bedzie miał 2MB więc mam ok. 0,5MB wolnego na karcie i chce zobaczyć jak będzie odtwarzać sample przy włączonym ekranie podczas gry.
      • 2: CommentAuthortebe
      • CommentTime5 Mar 2025 17:03 (3 dni temu) zmieniony

napisał i korzystał w Space Harrier

na 4-ym kanale

->link<-

->link<-
      • 3:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime5 Mar 2025 18:03 (3 dni temu)

jeśli chodzi o konwersję do 4-bit to jest straszna bieda, próbowałem coś znaleźć do sampla, którego puszczałem w "technical difficulties", ale generalnie kwas, marazm i żenada. Obcięcie do 4 najbardziej znaczących bitów wprowadza okropny szum kwantyzacji, procki i pluginy dostępne w sieci są do bani (tzn. chodzi w nich, żeby ten szum kwantyzacji uwypuklić).
      zacząłem pisać w pytongu własny konwerter, ale nie stykło czasu. generalnie pomysł mam taki, żeby emulować obwody analogowe i "przesamplować" "analogowy" sygnał tak, jakby miało się sampler 4-bit, używając jakiejś fancy szmancy interpolacji wielomianami przy wysokiej precyzji z pakietu mpmath i następnie samplowanie w momentach odtworzenia na atarce. Sam kod to tuzin linijek, ale trzebaby sporo czasu poświęcić na dopieszczenie parametrów.
      • 4: CommentAuthorvega1
      • CommentTime5 Mar 2025 18:03 (3 dni temu) zmieniony

tebe: o fajnie...znalazłem coś takiego od space harrier...wygląda,że player mam

no to jeszcze konwerter by się przydał...najlepiej z linii komend ale nie musi być koniecznie

pirx: hmmmm...myślałem, że będzie prościej ;)
      • 5:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime5 Mar 2025 18:03 (3 dni temu)

a tutaj jak jeszcze się łudziłem, że da się to poprawić algorytmicznie wg. odp. literatury:
      ->link<-

w interku jest finalnie wersja `noise_shape_and_quantize()`
      ale to wszystko syf malaria, zamiast czytać docki powinienem od razu próbować emulować analog.

(syf malaria trochę lepsza, niż obcięcie bitów, ale ilość pracy, którą w to włożyłem nie uzasadnia zysku)
      • 6: CommentAuthorvega1
      • CommentTime5 Mar 2025 19:03 (3 dni temu) zmieniony

trop z space harrier był strałem w 10-tkę

tutaj
      https://forums.atariage.com/topic/123208-playing-samples/

są 2 programy
      c:\>sox raygun-01.wav -r 4000 -1 raygun48.raw
      snd2gbw raygun48.raw raygun44.raw

jednak lipa..wygasł link snd2gbw ...nie mogę tego znaleźć
      • 7:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime5 Mar 2025 19:03 (3 dni temu)

te narzędzia są grówniane, ale jeśli tylko chcesz, żeby coś tam grało, to coś tam będzie. moja szczyra rada - użyj normalizacji i kompresora (np. z audacity) , żeby wysycić cały zakres sampela.
      • 8: CommentAuthorvega1
      • CommentTime5 Mar 2025 19:03 (3 dni temu) zmieniony

pirx...jeszcze nie wiem czy to wystarczające będzie...dopiero testy pokażą..ale te przykłady co tam są w space harrier to grają całkiem spoko...ale nie mogę znaleźć snd2gbw
      • 9:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime5 Mar 2025 20:03 (3 dni temu)

jak umiałbyś sobie zainstalować pytonga i numpy to możesz użyć tego mojego programiku, jest troszkę lepszy od tych, a jakbyś miał problem to Ci mogę na szybciora coś tam poprawić.
      • 10: CommentAuthorvega1
      • CommentTime5 Mar 2025 20:03 (3 dni temu)

pirx...pytonga nie używam...gdyby się dało z linii komend konwertować pod windą byłoby idealnie
      • 11:

CommentAuthorshanti77
      • CommentTime5 Mar 2025 21:03 (3 dni temu)

Można jeszcze zwiększyć jakość sampli dodając "5" bit , uzyskamy to zapisując próbkę do dwóch rejestrów AUDC.
      • 12: CommentAuthorvega1
      • CommentTime5 Mar 2025 21:03 (3 dni temu) zmieniony

shanti77...tutaj nie bardzo bo 3-kanały to muzyka będzie...mam tylko 1-szy kanał wolny

ogólnie sox-em konwertuje do mono, 8-bit, 4KHz
      ale potem 8-bit na 4-bit to nie mogę znaleźć tego programu snd2gbw nigdzie...
      • 13:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime5 Mar 2025 21:03 (3 dni temu) zmieniony

To może ja.

Po pierwsze, w Audacity robisz krok w kierunku zwiększonej głośności, czyli compressor. Ustawiasz dość agresywnie. W wyniku masz głośny wysycony sygnał.

Zamieniasz na 8 bit PCM, zapisujesz jako raw, bez znaku.

Zamieniasz to na 32 (5 bitów) poziomy przez przesunięcie o 3 bity w prawo

Dodajesz 1, jeśli <31 (albo odejmujesz 1, jeśli nie 0)
      Przesuwasz w prawo o 1 bit.

Tak masz nieszumiące (no, powiedzmy) 4 bity.

Możesz się bawić filtrami dolnoprzepustowymi, ale ja się nie bawię, bo wysokie tony zagłuszają szumy kwantyzacji.

Daj znać, jak wyszło :)

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

xxd -ps -c 1 untitled.raw | while read a; do t=`printf "%d" 0x$a`; (( t=((t>>3)+1)>>1 )); printf "%0x\n" $t ; done | sed s/10/f/ | xxd -r -ps >o.raw

Troszkę długo konwerterek działa, ale za to prosty jest.
      • 14: CommentAuthorvega1
      • CommentTime6 Mar 2025 16:03 (2 dni temu) zmieniony

Zamieniasz na 8 bit PCM, zapisujesz jako raw, bez znaku. - to rozumiem robię sox-em

a to muszę napisać w pascalu ;)
      Zamieniasz to na 32 (5 bitów) poziomy przez przesunięcie o 3 bity w prawo
      Dodajesz 1, jeśli <31 (albo odejmujesz 1, jeśli nie 0) - czyli tylko dla 31 odejmujemy 1?
      Przesuwasz w prawo o 1 bit.
      Tak masz nieszumiące (no, powiedzmy) 4 bity.
      • 15: CommentAuthortebe
      • CommentTime6 Mar 2025 16:03 (2 dni temu)

no patrz Vega zajął się Street Fighter-em :)
      • 16:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime6 Mar 2025 17:03 (2 dni temu)

@vega1

t=((t>>3)+1)>>1 ))
      • 17: CommentAuthorCharlieChaplin
      • CommentTime6 Mar 2025 22:03 (2 dni temu) zmieniony

...here are some crappy WAV/SMP/SVX converters for the A8...
      • 18:

CommentAuthoryerzmyey
      • CommentTime7 Mar 2025 07:03 (1 dzień temu)

Jakub:

A ja jeszcze po kompresji oryginalnego sygnału - robiłem potem ponowną kompresję sampla, już w wersji 4bit. To też daje pewien pozytywny efekt (dla całości utworu głównie, ale zawsze).

Pzdrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.
      • 19:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime7 Mar 2025 09:03 (1 dzień temu)

Jak by miało to działać na Atari? Bo jak robisz efekt do studyjnego nagrania to zgoda :)
      • 20: CommentAuthorvega1
      • CommentTime7 Mar 2025 17:03 (1 dzień temu)

jhusak: dzięki za receptę...jeżeli nie znajdę gotowca jakiegoś to wykorzystam
      • 21: CommentAuthortebe
      • CommentTime7 Mar 2025 18:03 (1 dzień temu)

pamiętaj! jeśli zrobisz coś samodzielnie to już nie jest tak dobre jak zrobił to ktoś inny ;)
      • 22: CommentAuthorvega1
      • CommentTime8 Mar 2025 17:03 (10 godzin temu)

CharlieChaplin I have seen it....unfortunatelly I need the PC converter...it's too many samples to convert...and too long samples
      • 23:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime9 Mar 2025 00:03 (3 godzin temu) zmieniony

@vega1, toż taki konwerter raw -> 4 bity w C ze stdin do stdout to może z 5 minut roboty...