atarionline.pl Konserwacja XC12 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime14 Mar 2025 19:03 (14 godzin temu)

Zachęcony poradnikiem o konserwacji XC12

->link<-

Pomyślałem o "konserwacji" elektroniki tego magnetofonu. A raczej o jej aktualizacji do współczesnych czasów. Czy ktoś z Atarian na tym forum, dysponuje może obrazem płytki PCB XC12 bądź klonów tego sprzętu ?. Chodzi mi o obraz PCB który będę mógł przenieść na laminat i wytrawić tak jak w tym poradniku na forum.

->link<-

Teraz o aktualizacji. Nie. Nie buduję cyfrowego magnetofonu. A chciałbym ;).
      Interesuje mnie optymalizacja elektroniki istniejącego sprzętu. Nowa płytka pasująca pod wymiary i kształty oryginalnej ale zoptymalizowana pod kątem XXI wieku. Myślę że to skromne marzenia, nic nie wspomniałem o integracji z turbo :).

Na początek PCB XC12 bądź klon.

Proszę o podpowiedzi
      • 2: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime14 Mar 2025 20:03 (13 godzin temu) zmieniony

Interesuje mnie ten temat także z powodu oszczędności jakie podjęła firma Atari żeby zejść z kosztów.
      Podobno ?. Sprawdzano co by tu obciąć, aby sprzęt w normalu nadal działał na granicy wczytywalności a magnetofon zawierał w sobie bardziej uproszczoną, czytaj zdegradowaną elektronikę.
      Nawiązuję tutaj do magnetofonu 1010 i turbo AST. Dlaczego w kopierach AST jest wersja na magnetofon 1010 i osobna na XC12 i klony ?
      Czyżby zdegradowana elektronika nie wyrabiała ?

Ponowię pytanie o PCB.

Może wystarczy to polutować jak Matka kazała, według pierwowzoru ?.

Tu plik wygenerowany przez A800 w wersji AST 1010
      • 3: CommentAuthorgorgh
      • CommentTime14 Mar 2025 22:03 (11 godzin temu)

Używam magnetofonów xc12 bardzo często z dwoma systemami turbo i wczytuje mi się wszystko, nie sądzę aby te magnetofony były zrobione na "odwal się"
      • 4: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime14 Mar 2025 23:03 (10 godzin temu)

@gorgh

Źle mnie zrozumiałeś. Sam używam XCA12 z turbo i działa.
      Chciałbym po prostu trochę to zmodernizować, unowocześnić jak zwał tak zwał. Nie ma tu żadnej Polityki :).
      Po prostu mam zajawkę na grzebanie w magnecie.
      Jeśli możesz to coś podpowiedz. Np. dlaczego pliki AST turbo 1010 nie działają na XC12 ?
      MultiLoader z karta ASTmultiCartridge powinien to wczytać.
      Ale nie chcę tutaj przepychanek co działa i czyja to wina że nie.

Moim celem jest płytka magnetofonu Atari unowocześniona do współczesnych czasów.
      Albo obraz PCB do samodzielnego wytrawienia. Wtedy sam będę grzebał, nie niszcząc oryginału.

I nie napisałem że na "odwal się" tylko "cięcie kosztów" to zasadnicza różnica :)
      • 5: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime15 Mar 2025 00:03 (9 godzin temu)

Problem z magnetofonami Atari wynika z cięcia kosztów. Jest to przypadłość znana od dawna, jak i jej rozwiązanie. Jeśli masz kłopoty z odczytem, to powinieneś wymienić rezystory ustalające częstotliwości filtrów na rezystory 1%.
      Było to opisane w jakimś piśmie w '83 roku.
      Zasadnicza różnica między elektroniką magnetofonów 1010 a innych polega na tym, że w 1010 stosowano rezystory 1% lub 5%, a w reszcie duzo tansze 10%. Przez specyfikę produkcji elementów w tamtych czasach, jeśli stosowano 10%, to praktycznie filtry nigdy nie były ustawione optymalnie.