atarionline.pl FEUD Wersja z trainerem - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 16:13 (8 godzin temu)

Właśnie próbuję robić te ATR'y, zobaczymy jak pójdzie.
      • 2:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime30 Aug 2025 16:41 (7 godzin temu)

ChandraStar:

Gieniu, może być coś takiego?

Pewnie! Świetna robota, dzięki!

...i mamy wersję DELUXE :)
      • 3: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 17:14 (7 godzin temu)

No to się cieszę, mam nadzieję że wymiary będą się zgadzały. Jeśli nie to poprawimy. Daj znać czy obrazek będzie pasował na obudowę.
      • 4: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 17:43 (6 godzin temu) zmieniony

Załączam FEUD LEGEND dla dyskietkowców. Mam nadzieję że się wam spodoba. Oceniajcie w komentarzach.

EDIT:

Pliki tymczasowo usunięte.

EDIT:

Załączam poprawione ATR'y FEUD LEGEND.
      • 5: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 18:30 (5 godzin temu) zmieniony

Gieniu,

Obrazek może nie jest najlepszy bo jest trochę spłaszczony co najbardziej jest widoczne na LOG'u Bulldog'a ale nie można było inaczej ponieważ orginalnie jest on dość wysoki i aby otrzymać pożądane wymiary musiałem wyłączyć utrzymywanie proporcji.

Na szczęście jak obrazek jest w malutkim rzeczywistym rozmiarze obudowy, to te zmiany aż tak bardzo nie rzucają się w oczy, no może tylko poza LOG'iem, które powinnio być okrągłe, a niestety jest jajowate.

Teraz wystarczy jakiś dobry papier naklejkowy i wydruk najlepiej na drukarce Laserowej. No i DŻIDA! Etykietka na kartridża jak TA, LA, LA!, I won NA PÓŁKĘ! Do kolekcji. Jak będziesz już miał gotowca, to wstaw ładną fotkę tego skarbu.
      • 6: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 18:41 (5 godzin temu)

hichal,

Muzykę też zmieniłem bo była taka za dzika i szybko męczyła uszy, teraz jest spokojniejsza co bardziej wpłynie na komfort czytania instrukcji, a jest co czytać. Niestety nie mogę już nic zmieniać ponieważ przypadkowo skasował mi się rękopis instrukcji, i musiałbym to wszystko robić od początku.
      • 7: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime30 Aug 2025 19:07 (5 godzin temu)

A jak korzystać z Apocalypse Notera? Jest gdzieś poradnik - może wiesz?
      • 8: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 19:11 (5 godzin temu)

Ataripuzzle,

Chodzi ci o nawigowanie podczas czytania?
      • 9: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime30 Aug 2025 19:16 (5 godzin temu) zmieniony

Jak utworzyć taki opis gry - mógłbym go przepisać?
      • 10: CommentAuthorVidol
      • CommentTime30 Aug 2025 19:34 (4 godzin temu) zmieniony

W wersji dyskowej w instrukcji musi byc jmp $000a. Rts wiesza kompa.
      • 11: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 19:38 (4 godzin temu)

Napisz konkretnie o co ci chodzi, co chcesz zrobić.

Po co przepisywać skoro już jest zrobiony, no chyba że potrzebujesz ten opis na papierze, to tak, możesz go przepisać, chociaż nie widzę sensu przepisywania bo możesz pobrać gotową instrukcję w tym wątku i sobie wydrukować oraz zaoszczędzić sobie roboty z przepisywaniem.
      • 12: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime30 Aug 2025 19:42 (4 godzin temu)

Chciałbym wiedzieć jak się korzysta z notera - krok po kroku, aby móc w przyszlośći robić dla siebie czytanki. Posiadam screenshot readera - więc przepisanie instrukcji to dla mnie nie problem. Myślałem, że potrzebujesz tekst "Instrukcję do gry" w formie txt
      • 13: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 19:59 (4 godzin temu)

Nawet jeśli da się to przepisać, to i tak nie wkleję tego do edytora na emulatorze bo nie ma takiej możliwości. To nie rozwiąże problemu. I tak trzeba by było pisać całą instrukcję od nowa.

Jeśli chcesz robić takie czytanki na komputerze Atari to potrzebny jest ci tylko prosty edytor tekstu oraz ten program Apocalypse Noter, aby oprawić to graficznie. Tutaj nie potrzeba żadnej instrukcji bo Noter robi wszystko automatycznie. Musisz tylko napisać opis w edytorze, potem nagrać go na dysk, a na końcu odpalasz Noter'a, podajesz mu ten plik tekstowy a on zrobi resztę, tzn. wygeneruje całość i zapisze na dysku jako plik wykonywalny. To wszystko.
      • 14: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime30 Aug 2025 20:06 (4 godzin temu) zmieniony

Emulator Atari 800 win plus - pozwala konwertować tekst Ascii to atascii więc skopiowanie tekstu z pc na atari to nie problem. Sam tak kopiowałem do First xlent edytora z polskimi znakami. Może tu też tak dałoby radę
      • 15: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 20:16 (4 godzin temu)

To zrób mi proszę taki zrzut. Sprawdzę. Jeśli to by zdziałało to uratowało by to sytuację. Dzięki.
      • 16: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 20:17 (4 godzin temu)

Vidol,

Dziękuję za raporcik. Postaram się to naprawić. Na razie usuwam (tymczasowo) bieżącą wersję.
      • 17: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime30 Aug 2025 20:22 (3 godzin temu)

Dobrze zrobię ci txt Atarowego
      • 18: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 20:33 (3 godzin temu)

Mogę poprosić także o zrzut tekstu z (opis wersji gry)?, bo to także straciłem a muszę zrobić nowe pliki.
      • 19: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 20:37 (3 godzin temu) zmieniony

Gieniu,

Czy masz może jeszcze kopie instukcji i opisu z niezmienionym Hard resetem,
      czyli z ciągiem: 6C 0A 00? Jeśli tak, to mogę prosić o wrzucenie? bo muszę to zmienić dla wersji dyskowej a odwrócenie tej zmiany jest teraz trochę skomplikowane ponieważ jest zbyt dużo kombinacji. Ach, te przypadkowe straty danych.
      • 20: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime30 Aug 2025 20:55 (3 godzin temu) zmieniony

Wstawiam txt - niestety screenshot reader ani atari 800 win plus converter nie jest idealny - trzeba tekst poprawić i usunąć chyba entery. Mogę to zrobić jak chcesz. Na razie wstawiam pliki txt - zwykły i atarowy

Za chwilę zrobię też opis wersji gry
      • 21: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime30 Aug 2025 21:18 (2 godzin temu) zmieniony

• 22: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime30 Aug 2025 21:22 (2 godzin temu)

Z jakiego Apocalypse notera korzystasz? Co chciałbym się dowiedzieć - czy muszę na jedną dyskietkę wgrać apocalypse noter i edytor. Jak to skleić do kupy?
      • 23: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 21:24 (2 godzin temu) zmieniony

Ataripuzzle,

Nie rób nic więcej. Mój edytor nie rozpoznaje tego kodowania, jest totalna kaszanka, ale dziękuję że próbowałeś.

Najlepiej mieć to wszystko na jednym dysku aby mieć wszystko pod ręką. Apocalypse Noter 2.0

Po prostu kopiujesz wszystko na jedną stronę dyskietki. Odpalasz jakiegoś dosa i pod nim wczytujesz Opcja L - Load binary i odpalasz program który potrzebujesz.
      • 24: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime30 Aug 2025 21:29 (2 godzin temu) zmieniony

A z jakiego edytora korzystasz. Ja korzystałem the first xlent word processor - dokładnie z "programu instalacyjnego word procesora xlent"
      • 25: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 21:34 (2 godzin temu)

Ja używam Energy Editor.
      • 26: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 21:39 (2 godzin temu)

Ataripuzzle,

Niestety, obie wersje są nieczytelne. Masz może jakiś edytor na Atari który to poprawnie czyta?
      • 27: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime30 Aug 2025 21:58 (2 godzin temu) zmieniony

Ten edytor z załącznika potrafi ten format przeczytać (wciskasz p - polskie fonty), niestety apocalypse converter jest chyba zrobiony tylko pod energy
      • 28: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 22:03 (2 godzin temu)

Raczej tak, dlatego jest problem bo energy ma chyba jakiś swój własny format kodowania, ale wypróbuję jeszcze ten twój program. Dzięki.
      • 29:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime30 Aug 2025 22:07 (2 godzin temu)

ChandraStar:

Czy masz może jeszcze kopie instukcji i opisu z niezmienionym Hard resetem

No mam... jeszcze :)

Pod jakiego DOS to robicie?
      • 30: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime30 Aug 2025 22:23 (1 godzinę temu) zmieniony

Ja nie umiem z tego korzystać - ale do energy edytora używam dosa II 6.4
      Dobra już umiem obsługiwać apocalypse notera - problem jest tylko taki, że on obsługuje tylko format eed
      Na dyskietkę atr z energy edytorem wrzucamy xexa z apocalypse noterem *.fnt *.eed i *.tmc i apocalypse już prowadzi za rączkę
      • 31: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 23:10 (1 godzinę temu)

No widzisz? Proste. Tego opisu już nie potrzebuję, ogarnąłem problemy. Szkoda tylko że cały buckup mi się skasował, ale cóż, to się niestety zdarza. Dobrej zabawy z Noter'em.
      • 32: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 23:15 (1 godzinę temu) zmieniony

Vidol,

Problemy z Resetem naprawione. Przywróciłem orginalne wartości. Teraz działa dobrze, przynajmniej na emulatorze bo Real Hardware nie posiadam.

Download:
      FEUD LEGEND - Strona wątku nr.4, Post nr.4.
      • 33: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 23:19 (57 minut temu) zmieniony

Bardzo dziękuję Gieniu. Już sobie z tym problemem poradziłem, ale zachowam te pliki w razie czego.

Normalny Atari DOS.
      • 34: CommentAuthorhichal
      • CommentTime30 Aug 2025 23:28 (48 minut temu) zmieniony

Zapodaję ATR'a dla zainteresowanych wersją dyskową 360KB.
      Dajcie znać, czy pasuje ;)
      • 35: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime30 Aug 2025 23:41 (36 minut temu) zmieniony

Hichal,

Spoko to wygląda. Specjalny formacik. Baja.