No ale wyżej opisałem całą procedurę. Ustawiasz breakpointa na adres kolizji sprzętowych i tyle. Jak coś wyskoczy to patrzysz co program dalej z tym robi. Każda gra jest inna i do każdej trzeba podchodzić indywidualnie. Tu już się kłania znajomość assemblera. Zresztą przeczytaj sobie ten kurs, fajnie jest opisane poszukiwanie nieśmiertelności w bardzo znanej grze: ->link<-
CommentTime8 Sep 2025 13:55 (3 godzin temu) zmieniony
Dzięki Vidol za linka, bardzo ciekawy materiał choć większość z tego jest już mi znana, ale ta ostatnia metoda na końcu z tym zrzutem pamięci jest bardzo ciekawa.
Miałbym do Ciebie prośbę o pomoc ponieważ mam taką niby prostą grę, której kodu na wyłączenie kolizji nie mogę rozkminić. Ta gra to TREE SURGEON. Ta metoda z adresu $D008 niestety nie działa w tej grze ponieważ breakpoint na nic nie reaguje. Być może jest tu zastosowana programowa kolizja sprite'ów, o której wspominałeś, a której jeszcze nie znam.
Czy mógłbym poprosić Cię o pomoc w analizie kodu tej gry w poszukiwaniu wyłączenia kolizji, ponieważ chciałbym zrozumieć jeszcze także ten przypadek. Dziękuję.