A gdzie coś w stylu: export PATH=$CC65_HOME/bin:$PATH Generalnie to nie widać w ścieżce przeszukiwań binarki cc65 - musisz ją ustawić w PATH. Inna sprawa, że np. u mnie na ubuntu kiedy loguję się do xów na użytkownika, w profilu którego potem grzebię, to muszę zrestartować xy, bo restart terminala nie ładuje nowego profilu (może na makach akurat jest inaczej).
Czy ktoś posiada może binarkę CC65 pod Mac OS X, ew. pod Linuksa? Próbuję kompilować CC65 ze źródeł na jednym i drugim środowisku, ale dostaję masę błędów i warningów i odechciewa mi się walczyć, zwł. gdy to nie jest mój kod.
Z ciekawości skompilowałem pod Linux Mint (64bit) i poszło bez problemu ...
Binarki pod Linuxa to raczej kiepski pomysł (powiązania z bibliotekami itp).
Może napisz jakie masz błędy i coś poradzimy?
Jeśli masz coś Debiano-podobnego (Debian, Ubuntu, Mint itp) proponuję tak od poniższych kroków: sudo apt install build-essential git git clone ->link<- cd cc65 make -j2 make install prefix=~/.local
Jak jesteś "kumaty" w Linuxie to ścieżki powyżej sobie ustaw dowolnie, jak nie to wpisz jak powyżej.
Do Atari800 od czasu do czasu dodaję obsługę różnych układów dźwiękowych. Nie są one włączone do oficjalnej dystrybucji ani ani nawet oddane do repozytorium Atari800. Gdybyś miał ochotę skompilować moje zmiany u siebie to zapraszam - ostatnie modyfikacje były wprowadzane tu: ->link<- Poza obsługą YAMari dodane są też SIDari, SlightSID, SONari oraz Evie.