Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Kaz:
Mnie sie nie udawalo przejsc polskiego arkanoida, NexussaKaz:
Ukonczylem dopiero na emulcu z zapisem stanu gry.enerfree:
Artefakt Przodków - trudno zdobyć końcowy filmik z tej gry.Dracon:
No i co tam na koncu jest? Ile ta gra ma komnat? :OReg:
Marek Górecki stworzył pierwotną wersję nexusa dla wychodzącej poza granicami Polski gazety "Happy computer" ( ->link<- ).MD:
Ależ stare czasy ! Widzę reg, że gdzieś jesteś z naszego otoczenia :) Przerobiliśmy z Markiem w ZSEE setki magnetofonów (Blizzard pochodził z Ataresu - , a nie od nas, ale pisaliśmy dla nich różne loadery). Potem wpadłem na pomysł CrystalSounda na UL1980 (diodowa linijka świetlna) i zrobiliśmy pierwszy w Polsce digitizer dźwięku (pierwsze wersje w pudełkach po temperówkach :) ) - wersje w kartridżach to już był profesjonalizm ha ha. Rozprowadzaliśmy to przez Atares. Papierem ściernym ścieraliśmy oznaczenia układów, ale nam to skopiowali po jakimś czasie i na giełdach pojawiły się "podróbki" :)) Opener'a wykorzystywałem m.in. po to by tworzyć "wieczne życia" w grach (skąd Ty to pamiętasz ??? :) FlashTurbo .... 1kB sektory .... i 115k transmisji ... maks pojemności i maks szybkości na tej stacji i dyskietkach ... kurcze, musiałem napisać cross assemblera Z80 na 6502 ...MD:
Rozwiązań sprzętowych Blizzarda było kilka. "Upraszczanie" polegało zwykle na tym aby użyć najmniejszą liczbę elementów. Użycie 1321 jako wzmacniacza i 7400 jako bramek nand potaniało po prostu rozwiązanie. Dla Blizzarda pisaliśmy różnego rodzaju loadery, programy kopiujące itp. + przerabialiśmy spore ilości magnetofonów, które znosili nam koledzy z ZSEE i pochodziły pewnie z całego Śląska. Blizzard rozpowszechnił ATARES z Chorzowa, ale oni też nie byli wprost autorami tego rozwiązania. Z Markiem R. i Ryszardem T. (właścicielami ATARES-u) współpracowaliśmy po prostu jako nastolatki, bo to była normalna legalna firma o bez porównania większych możliwościach docierania do ludzi i dystrybucji różnych rozwiązań. Wymyślaliśmy różne rzeczy i szukaliśmy możliwości rozpowszechniania tego. Współpracowaliśmy i w zakresie Blizzarda i CrystalSounda i Flash Turbo dla LDW2000 i innych zabawek, ale też robiliśmy to na własną rękę przez jakieś komisy, znajomych na giełdzie w Baildonie itp. Pytanie o pochodzenie Blizzarda trzeba by było wprost skierować do ówczesnych właścicieli ATARES-u (nie będę siał plotek :) ) bo oni pierwsi szeroko pokazali to rozwiązanie i mieli największy udział w jego rozpowszechnieniu w Polsce, choć tak jak napisałem nie byli jego autorami.