Poszukuję pomocy. Jak zapisać ulubione gierki na karcie sd aby można je było uruchomić w Sparta DOS z wykorzystaniem SIO2SD. Sparta w wersji cartridge. Wykorzystuję do tego pliki z rozszerzeniem *.xex, które następnie pakuję razem z wykorzystaniem total commander atr plugin. Sparta widzi te pliki natomiast się nie uruchamiają.
Przy uruchamianiu przez X nie wszystko się uruchamia. Niektóre programy uruchamiane przez X się ładują ale potem wywala krzaki i nic się nie dzieje. Tak jest np. w przypadku gry Fred. D1: X FRED.COM . Ale jeszcze poeksperymentuję - na początku gry jest obrazek może on powoduje jakiś konflikt. A co z tymi loaderami ? Generalnie chciałbym uruchamiać wszystko z dosa. Mogę sobie oczywiście każdą grę uruchomić w sio2sd po podmapowaniu ale chciałbym aby sio2sd pełniło rolę "dysku twardeg".
W takim razie polecam Ci stworzyć 16-megabajtowe ATR-y w formacie SDX na które sobie powrzucasz ulubione gry. A jeżeli chodzi o inicjalizer, to tylko MicroSpartaDOS, który cały czas jest rozwijany przez bodajże Pecusia. Polecam!
Masz swoj config.sys napisany?Jaka atarka? 64 ramu czy wiecej? Poza tym do odpalania gier sluza inicjalizery a nie dos.Przeciez jak wczytujesz gre to ona ci zamaze dos w pamieci. Microsparta dos, uruchamiasz, podajesz litere dysku i wyswietla ci liste plikow na nim, wybierasz i wczytujesz.
Mój sprzęt to atari 65 xe z 64 ramu na pokładzie. Swojego cofigu nie robiłem na razie. Nie mam pojęcia jakie elementy powinien zawierać mój config - sugestie mile widziane. Jak już pisałem chciałbym korzystać tylko ze sparty Dos z carta.
Troche mało RAMu na zaawansowany konfig. Gier spod samej Sparty raczej nie załadujesz wielu. Tak jak piszą przedpiszcy pozostaje Ci odpalanie za pomocą MicroSparta DOS, który i tak wyłącza moduł. Tak zainicjowane dyski będą się też ładowały na komputerze bez carta SDX. A i wato w przypadku MicroSparta DOS czytnąć sobie choć kawałek dokumentacji. Domyślnie wyświetlają się tylko pliki z atrybutem "Protect", wszystkie inne zobaczysz po nacisnieciu Esc. No i warto stworzyć sobie plik z długimi nazwami plików (pełne tytułu) do czego służy program MSINI.