atarionline.pl Sparta DOS X + SIO2SD - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorJed
      • CommentTime12 Dec 2010 10:12 zmieniony

Poszukuję pomocy.
      Jak zapisać ulubione gierki na karcie sd aby można je było uruchomić w Sparta DOS z wykorzystaniem SIO2SD.
      Sparta w wersji cartridge.
      Wykorzystuję do tego pliki z rozszerzeniem *.xex, które następnie pakuję razem z wykorzystaniem total commander atr plugin. Sparta widzi te pliki natomiast się nie uruchamiają.
      • 2: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime12 Dec 2010 11:12

A przez x uruchamiasz? Spod sparty nie wszystko uruchomisz, masz jakis loader zainstalowany? Np, microsparta dos czy sdload?
      • 3: CommentAuthorJed
      • CommentTime12 Dec 2010 12:12

Przy uruchamianiu przez X nie wszystko się uruchamia. Niektóre programy uruchamiane przez X się ładują ale potem wywala krzaki i nic się nie dzieje. Tak jest np. w przypadku gry Fred. D1: X FRED.COM . Ale jeszcze poeksperymentuję - na początku gry jest obrazek może on powoduje jakiś konflikt. A co z tymi loaderami ? Generalnie chciałbym uruchamiać wszystko z dosa. Mogę sobie oczywiście każdą grę uruchomić w sio2sd po podmapowaniu ale chciałbym aby sio2sd pełniło rolę "dysku twardeg".
      • 4:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime12 Dec 2010 12:12

W takim razie polecam Ci stworzyć 16-megabajtowe ATR-y w formacie SDX na które sobie powrzucasz ulubione gry. A jeżeli chodzi o inicjalizer, to tylko MicroSpartaDOS, który cały czas jest rozwijany przez bodajże Pecusia. Polecam!
      • 5: CommentAuthorJed
      • CommentTime12 Dec 2010 12:12 zmieniony

Jak się używa MicroSparty i skąd można ściągnąć ?
      I mimo, że ładuję przez X to wywala błąd Memory conflict.
      • 6:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime12 Dec 2010 23:12

Google: micro spartados
      • 7: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime13 Dec 2010 13:12

Masz swoj config.sys napisany?Jaka atarka? 64 ramu czy wiecej? Poza tym do odpalania gier sluza inicjalizery a nie dos.Przeciez jak wczytujesz gre to ona ci zamaze dos w pamieci.
      Microsparta dos, uruchamiasz, podajesz litere dysku i wyswietla ci liste plikow na nim, wybierasz i wczytujesz.
      • 8: CommentAuthorJed
      • CommentTime13 Dec 2010 20:12

Mój sprzęt to atari 65 xe z 64 ramu na pokładzie. Swojego cofigu nie robiłem na razie. Nie mam pojęcia jakie elementy powinien zawierać mój config - sugestie mile widziane. Jak już pisałem chciałbym korzystać tylko ze sparty Dos z carta.
      • 9:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime13 Dec 2010 22:12 zmieniony

Troche mało RAMu na zaawansowany konfig. Gier spod samej Sparty raczej nie załadujesz wielu. Tak jak piszą przedpiszcy pozostaje Ci odpalanie za pomocą MicroSparta DOS, który i tak wyłącza moduł. Tak zainicjowane dyski będą się też ładowały na komputerze bez carta SDX.
      A i wato w przypadku MicroSparta DOS czytnąć sobie choć kawałek dokumentacji. Domyślnie wyświetlają się tylko pliki z atrybutem "Protect", wszystkie inne zobaczysz po nacisnieciu Esc. No i warto stworzyć sobie plik z długimi nazwami plików (pełne tytułu) do czego służy program MSINI.
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Dec 2010 11:12

Pecus zarzucal nowa wersje tutaj:

->link<-
      • 11: CommentAuthorJed
      • CommentTime14 Dec 2010 21:12

Dzięki za info. Skorzystam.