Od czterech lat przebywam na Wyspach Brytyjskich. Zacząłem kolekcjonować różnego rodzaju komputery 8 i 16 bitowe w tym konsole do gier. Zapragnąłem mieć w swojej kolekcji mój pierwszy komputer a mianowicie Atari 65XE. Sprowadziłem go z Polski, niestety kilka ostatnich lat przeleżał w piwnicy. Komputer działa tylko jest problem z dźwiękiem, mianowicie jego brak (a raczej jakieś buczenie) po podłączeniu do telewizora kablem antenowym. Gdy komputer podłączony jest z wyjścia monitorowego na cinch dźwięk jest. W czym może być problem?
W brytolskim PALu jest bodaj inna fonia (przenośne telewizorki LCD* robione na ich** rynek trza było przestrajać/przerabiać*** przed użytkowaniem w Polsce).
*casio etc. **czy niemiecki? ***delikatnie mówiąc horror...
W Wielkiej Brytanii obowiązuje system dźwięku analogowego I (6.0MHz) a komputer ma B lub G (5.5MHz). Sprawdź w menu telewizora, czy można zmienić standard na B/G. Można w telewizorze zainstalować dodatkową fonię, ale jest to kłopotliwe. Lt_bri ma rację, prościej i lepiej użyć gniazda monitorowego, o ile tv jest w nie wyposażony (np. RCA, SCART).
Mam taki kabel który proponuje marekp dźwięk jest ok, tylko kolorów brak. Przewody audio wlutowane do pinów według tego wzoru. Natomiast video jeden przewód do pinu 4.
Wszystko powinno być OK. Może pomyliłeś oznaczenia we wtyku DIN ("piątka")? Patrząc od strony lutowania: pierwsza na dole po lewej jest 1, a następna, trochę wyżej to 4. Dalej 2, 5 i 3.
Wszystko się wyjaśniło w TV miałem w opcji colour NTSC!! Przestawiłem na Auto i wszystko ok!! No naprawdę jakość obrazu dużo lepsza! dzięki wszystkim za pomoc!!