Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
pirx:
nie chcę się wtrącać, ale chyba mamy rok 2011 a nie 1983???Pirx:
nie chcę się wtrącać, ale chyba mamy rok 2011 a nie 1983???Bluki:
Główną przyczyną zerwania Umowy z Nintendo nie był raczej krach, a to że prawa do gry Donkey Kong, które w USA miało Atari, Nintendo sprzedało konkurencyjnej firmie Coleco. Miało to miejsce w czerwcu 1993, Ray Kassar wściekł się na Nintedo, co w końcu doprowadziło do zerwania umowy.Bluki:
Co sposobu reklamy Famicomu to jednak są podstawy, że promocja przebiegałaby inaczej. Skoro miało to być wspólne przedsięwzięcie, Nintendo też musiałoby wyłożyć jakąś kasę, nie mówiąc o wpływie na treść promocji.Bluki:
Pytanie czy w ogóle coś mogłoby uratować „Warnerowskie” Atari? Kilka wcześniej straconych lat, w tej sytuacji gospodarczej, być może było nie do nadrobienia.Bluki:
Chodzi mi o to, że zaczęto coś robić dopiero, gdy zaczęło się źle dziać; zmarnowano poprzednie lata.Bluki:
Słusznie. Ale to raczej trudne do przeprowadzenia, więc tylko mała, pośrednia wskazówka co do realności takiego projektu. Prototyp z 1983 roku:Bluki:
Trochę się pomyliłem z nazwą, nie 1800, a 1850XL.andys:
tym oto zdaniem potwierdziłeś, że się nie znasz a wypowiadasz totalne bzdury...Bluki:
Podkreślę jeszcze wam, znawców tematu, że motorola 68008 o którą się tu rozchodzi jest tak na prawdę 32 bitowym (i okrojonym) procesorem a nie 16.Bluki:
Dodając do tego fajną funkcję w QL pochodzącą z ZX Spectrum 128k framebufer można było zmieniać adres pamieci ekranu podczas jego rysowania. Co jak czym bardziej się wczytuję nie było możliwe i na Atari i na C64. Vic jednak nie glupial tak jak Antic podczas podmianki pamieci.Rastan:
O tym ilu procesor jest bitowy decyduje jednostka arytmetyczno-loigiczna (ALU), (...)Krótki:
Cała sprawa była więc nieporozumieniem (...) przyszedł krach i Atari miało na głowie za dużo problemów żeby zawracać sobie głowę Nintendo.Bluki:
Podkreślę jeszcze wam, znawców tematu, że motorola 68008 o którą się tu rozchodzi jest tak na prawdę 32 bitowym (i okrojonym) procesorem a nie 16.andys:
można było zmieniać adres pamieci ekranu podczas jego rysowania. Co jak czym bardziej się wczytuję nie było możliwe i na Atari i na C64. Vic jednak nie glupial tak jak Antic podczas podmianki pamieci.Krótki:
Zaraz, czyli nie dość że wiesz, jak dziurawe są zasady na Wikipedii, to jeszcze rozmyślnie ją cytujesz?adv:
Tak m o g ł o być. Może ktoś z was dotarł do źródeł, jak naprawdę było ?Bluki:
I jeszcze co do pana M. Goldberga. Jest tam takie zdanie: „ The problem was solved, but by that time the damage was done and the project sat as Atari started to face its own financial problems”. Według mnie to znaczy: „Problem został rozwiązany, ale wcześniej straty zostały wyrządzone i projekt padł jak w Atari zaczęły się problemy finansowe”.Bluki:
Zgadza się, ale pokazuje też filozofię działania ówczesnego właściciela. Projekt został wstrzymany, ponieważ wykraczał poza narzucony model funkcjonowania firmy. Atari miało zajmować się rozrywką, a nie komputerami biurowymi („profesjonalnymi”). Możliwe, że w ten sposób umknęło Atari znaczące i stabilniejsze źródło dochodów.Bluki:
Jest to trochę niejasne, ale:andys:
co do 16 bit to poczytaj poprzednią stronę i to się przewija cały czas w waszych tematach:)tdc:
Ja piszę tu do ludzi myślących, którzy wiedzą co i gdzie czytają i jak to zrozumieć.Bluki:
Nowy GTIA z komercyjnego punktu widzenia nie był znaczącą zmianą (ile gier go używało?).adv:
BTW: Angielska wersja Wikipedii ma więcej informacji, pewniejsze mogą być na Atari Age, ale nie przeceniałbym tego źródła informacji. AA dochodzi do osób będących świadkami tych zdarzeń. Mówią oni to, co wolno im powiedzieć, czyli bardzo niewiele. Zakaz konkurencji w takim przypadku może obejmować nieograniczoną w czasie tajemnicę przedsiębiorstwa dotyczącą informacji handlowych, produkcyjnych.Krotki:
Ale wiesz, lepszych źródeł niż bezpośredni świadkowie nie znajdziesz.andys:
...ze atari co znak moze zmieniac dowolnie swoje wartosci w anticu? z tego co czytalem to co umie to jednak co linie.Krótki:
proponowałeś Sierra/Gaza jako przykład realności realizacji przez Atari, Inc. projektu 16-bitowej konsoliadv:
...politykę Atari należy ocenić prawidłowo.adv:
...niewypałem jak 1200 XL.adv:
Pewien niesmak budzi też fakt...adv:
Seria XL/XE zestarzała się szybciej niż C64. Miała do tego powody nie tylko technologiczne.adv:
Nie musisz się zgadzać z moimi spostrzeżeniami. Jeśli masz inne zdanie, szanuję je.adv:
Jest to pośredni skutek...adv:
...serię ST...adv:
Seria XL/XE zestarzała się szybciej niż C64.adv:
Atari XE zabrakło profesjonalnego game developmnetu. Z kilkoma wyjątkami, do których należy zaliczyć głównie polskie przedsiębiorstwa, od połowy lat`80 nie wydawano na niego gier.