Mam w planach dokonczyc rozpoczety artykul na ten temat. Poki co tutaj jest najwiecej na ten temat. Potrzebne proste chemikalia plus troche cierpliwosci:
@Kaz - A na tym "forum" nie szukałem - serdeczne dzięki... Ale chwile z tego artykułu wynika, że potrzeba wody utlenionej ("Hydrogen peroxide solution") i czego? Proszku OXY? ("OXY laundry booster") I to wszystko zostawić "na słońcu" parę godzin? ("UV light, either as sunlight or a UV lamp") Joj, późno już, chyba muszę się wyspać...
@volt U mnie było podobnie, jak podłączyłem Atari do telewizora. Na zdjęciu moja 4-letnia córka tłucze bad guyów w IK+ na Atari ST. Ale graliśmy jeszcze w Keystone Kapers, River Raid, H.E.R.O., Montezumę, Pengo i parę innych kultowych gier na malucha.
Jeszcze mi się przyponiało a'propos magnetofonu. W programie AspeQT można wystawić przez SIO2USB również obrazy plików kasetowych *.cas i wczytywać sobie jakby szły z normalnego kaseciaka. Różnica jest tylko taka, że nie ma syngału audio z kasety (pisków i trzasków), są tylko potwierdzające "buczenia" z Atari. Wgrałem sobie Fort Apocalypse dla zabawy - miał taki nietypowy loader z długimi blokami.
@jacolo ja kupiłem w salonie fryzjerskim u mnie na wsi "wodę utlenioną w kremie". jak tak powiesz to na pewną panie będą wiedziały o co chodzi. kosztuje to ~15 PLN i działą. Jak wyjdzie słońce to robię kolejną sesję. smaruję swoje komputery i wystawiam na słońce. 2 godziny - powtarzam 2 raz i gotowe. Uwaga na palce - też się wybielają ;)
@xmgatx fajnie masz. Mój starszy syn (10) jak mu puściłem Eternal i Miecze WaldgiraII na C64 po paru minutach powiedział... - fajne, ale mogę już iść pograć na PS3?
U mnie w grę wchodzi tylko żywe Atari.Moja żona kazała załozyć sobie na Side katalog z grami tylko dla niej i czasem mnie prosi o włączenie np. Nuclearnick, Polar Pierre czy miner 2049er
@Kaz Tak wiem, czytałem już o tym kiedyś, a nawet zamówiłem ten środek w płynie(12%)u fryzjera tylko czekam aż zrobi się cieplej i biorę się za swój sprzęt.
@xmgatz Fajny klimat, widzę że na stole piękna maszyna ST. Sprzedałem kiedyś taką i teraz oczywiście żałuję. Kupiłem ją w Opolu, w jednym ze sklepów była wyprzedaż. Pamiętam, że dokładałem do niej pamięci 4x1Mb i na tym się skończyło.