Na stronie mamy zamontowany Google Search, ktory przeszukuje zasoby wewnetrzne strony. Po zapodaniu dowolnego hasla, jezeli bylo ono uzyte na atarionline.pl, oczywiscie wyskakuja wyniki z linkami. Widac, ze znalezione sa prawidlowe artykuly. Ale juz link nie prowadzi do prawidlowej nowinki!
Co ciekawe, link do prawidlowej nowinki jest najczesciej o kilkanascie pozycji nizej i wyglada na to, ze jest to stala odleglosc...
Co robimy nie tak, ze linki nie indeksuja sie prawidlowo? Ktos sie spotkal z taka przypadloscia albo nawet rozwiazal problem? Wszelkie tropy mile widziane.
coś z przekierowaniem na stronie głównej... indeksuje stronę główna z artykułem, a strona główna w między czasie się zmienia i wyniki wyszukiwania są nieaktualne. rozwiązaniem jest dodanie do kodu str. głównej <meta name="robots" value="noindex follow" />
A czy ktoś potrafi wyjaśnić dlaczego tak się dzieje? U mnie na ten przykład nie działa (wyskakuje mi poniższy screen), a ja kompletnie nie wiem dlaczego i strasznie mnie to wkurza.
... but your computer or network may be sending automated queries. To protect our users, we can't process your request right now. See Google Help for more information.
Z tego co sie zorientowalem to nie jest kwestia przegladarki czy systemu tylko dostawcy/sieci, z ktorej sie korzysta.
Bluki - nie, ja rowniez mam taki sam komunikat, ale jako zywo widzialem u Zygi, ze u niego dziala :). Przekonaj admina, zeby cos naprawil, skoro u niego dziala :)
Z całym szacunkiem dla Zygi, ale chyba w tym przypadku się myli. Załóżmy, że to wina dostawcy/sieci. Skorzystałem z usług innej sieci, a mianowicie T-Mobile. Oto co zobaczyłem (zdjęcie jest kiepskie, ale co trzeba widać):
Jako hasła użyłem „Kaz Kompo”. Przeprowadziłem eksperyment z oboma dostawcami internetu na konkurencyjnej stronie, czyli atari.area. Oto efekt:
A ja na to, ze nic :). Eksperyment co najwyzej pokazal, ze aa jest lepiej skonfigurowane. Ale nie pokazal, ze w przypadku naszej strony nie zalezy to od sieci.
@Tenchi, Bluki - tez to mialem (komunikat) jak potrzebowalem cos wyszukac, uzywajac netu z kilku roznych komputerow. Tak wiec naprawde bylo cos skopane. Jesli juz nie jest to spoko, wreszcie. :)