atarionline.pl Atari Logo - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime28 Mar 2011 22:03

Udalo mi sie zdobyc 2 ksiazki o Atari Logo: "Reference Manual" (c) 1983 i "Introduction to Programming Through Turtle Graphics" (c) 1983 wydane przez Atari. Przydalo by sie je umiescic w bibliotece Atari Online, tylko jak to zrobic?
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime29 Mar 2011 10:03 zmieniony

1. Zeskanowac (jest na AOL poradnik jak to zrobic dobrze).
      2. Zrobic PDF lub DjVu (tez jest poradnik jak to zrobic dobrze).
      3. Podeslac do mnie, ja umieszcze w wolnej chwili.
      • 3: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime30 Mar 2011 21:03

Dziekuje Kaz, juz myslalem ze nie ma zainteresowania ;) Bede mial dostep do skanera w maju. Obie ksiazki sa bardzo interesujace.
      • 4:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime31 Mar 2011 23:03

Szczegolnie ta druga brzmi interesujaco.

A skorzystam tez z okazji, zeby przypomniec, ze mamy jezyk LogForth Cosiego:

->link<-
      • 5: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime13 Oct 2011 23:10

Atari Logo Quick Reference Guide, to tak na poczatek.
      A jak z tego zrobic PDF?
      • 6: CommentAuthorBluki
      • CommentTime14 Oct 2011 01:10

Może przy pomocy Quick PDF Tools?
      • 7: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime14 Oct 2011 08:10

Dziekuje bardzo. Juz mam wersje PDF
      • 8: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime15 Oct 2011 03:10

Oto wreszcie mamy "Atari Logo Introduction to Programing Through Turtle Graphics" Chyba poraz pierwszy dostepne w sieci. Moim zdaniem ksiazka bardzo ciekawa, i wydaje sie ze Logo Atari Bronislawa Fetrasia duzo z niej czerpie ;)
      Mam prosbe do Kaza o umieszczenie tego pdf w naszej biblitece.
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Oct 2011 22:10

Dzieki Firestorm, dorzucam do dluuuugiej listy materialow do wrzucenia do Biblioteki Atarowca.
      • 10:

CommentAuthorSkrzyp
      • CommentTime15 Oct 2011 23:10

Sam dysponuję książką w języku polskim "Atari Logo". Chociaż wersja dla dzieci, z obrazkami, to te trzysta-ileś stron jest napisane bardzo treściwie i rzetelnie. Jak będę miał czas i jakiegoś murzyna do przewracania kartek, to z chęcią wskanuję. :)

PS. Witam z pierwszego posta.
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Oct 2011 23:10

Witaj Skrzypie na forum!

Mozesz na poczatek wrzucic na forum skan okladki?
      • 12:

CommentAuthorSkrzyp
      • CommentTime16 Oct 2011 01:10 zmieniony

Akurat wypożyczyłem książkę do prac. inform. w szkole - Logo nas uczą, to się dzieciakom przyda. Myślę jednak, że będę w stanie ją odzyskać za jakiś tydzień, jak nie zapomnę. A, jeszcze jedno - książka nosi nazwę "Atari Logo - Komputerowe przygody". Autor to Ryszard Tadeusiewicz oraz Piotr Kakiet.

Tu na razie jest skan okładki z Sieci:
      • 13:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime16 Oct 2011 11:10

Legendarna książka :-) Prof. Tadeusiewicz pokazał, co można wycisnąć z "języka dla dzieci" ;-)
      • 14: CommentAuthorfirestorm
      • CommentTime16 Oct 2011 14:10

To jeszcze raz "Atari Logo Quick Reference Guide" Tym razem mniejszy plik. Zostalo jeszcze zeskanowanie Atari Logo Reference Manual. Ksiazki te byly orginalnie w 1983 sprzedawane z Atari Logo na cartridge'u za 100$. Co ciekawe firma Logo Computer Systems Inc jeszcze istnieje i zajmuje sie wydawaniem programow edukacyjnych.