Poszukuje najbardziej odjechanych i niestandardowych gier na atari. Pod pojeciem "niestandardowych" mam na mysli rodzaje gier ktore nie dominowaly na komputerach 8bitowych, a ktore rozwinely sie np. na 16bodowcach. Dla przykladu podam:
- Jack stardo in starblade [styl Hired Guns + RPG z 16bit] - Phantasie [bardziej konsole 8bit] - Barahir [no, prawie jak ishar :)]
nie pogradze tez jakąś odjechana gra logiczna [niestandardowy pomysl]
Być może nie zrozumiałem pytania, ale - "rodzaje gier ktore nie dominowaly na komputerach 8bitowych, a ktore rozwinely sie np. na 16bodowcach." (na 16bitowcach? ;))
Alternate Reality (RPG): ->link<- Seven Cities of Gold (strategiczno-przygodowa): ->link<-
@streak - z całym szacunkiem, ale raczej nie znajdziesz "odjechanych" gier na A8, które nie byłyby "standardem", przykro mi.
PS Wybacz, ale mam wrażenie, że wychowałeś się, jak to sam napisałeś na "16bodowcach"(!), a i to już pewnie u ich schyłku. Polecam literaturę dot. komputerów 8-bitowych, a szczególnie Atari XL/XE, ich historię itd. Trochę szacunku, bo czuję się jakbyś podeptał całe to dziedzictwo i ludzi, którym jest ono bliskie.
PS2 Wybacz ostre słowa ;-)
PS3 Dla mnie "odjechane" gry to np.: "Clowns & Balloons", albo "Batty Builders", że o "Alley Cat", czy jak to już było wspomniane "The Eidolon" nie wspomnę. Powstaje pytanie: czy one są "standardem"...? ;-))
Ja się zgadzam, że Robbo jest odjechanym nie-standardem. Powstał NA ATARI, i z niego były dopiero porty na inne kompy. To co, że nie jest zbyt oryginalny na pierwszy rzut oka (było już podobnych gierek kilka), ale to właśnie Robbo czerpie najlepsze cechy z komnatówek, labiryntówek, łamigłówek, przygodówek i Boulder Dasha :))
@Cezar, No Hard Feelings :). Wychowalem sie na malym atari [a dokladnie na 65 XE]. Poprostu mam czasami ochote pograc, cos bardziej odjechanego, wlasnie na atari, a czego nie znalem z mlodosci [uwierz mi , znam atarowskie starocie od podszewki], a co warto obadac i poznać.
... a czy ta ponizsza gra to protoplasta "Prehistorika" i podobnych?!? ;o ->link<-
Podobnie jak "Loaded..." zawiera spora dawke niezlego humoru i jest bardzo grywalna! :) Tempo gry i scenerie urozmaicone, dynamika wieksza niz u naszgo polskiego "Freda".