Coś mi się kołacze iż ST wymagał do wyższej rozdzielczości osobnego monitora (pod programy profi). Wg Atariki ten monitor pracuje tylko w hi-res. Czy w związku z tym odpalą się na nim gry/dema?
conrad: do hi-res (mono) potrzebny jest osobny monitor, chyba że masz jakąś magiczną przejściówkę do monitora VGA (czego raczej nie polecam jeśli zależy Tobie na grach i demkach).
Na hi-res uruchamia się znikomy procent gier i demek, niektóre tylko "dziękują" :P Za to jest trochę gier jak arkanoid czy tetris (pod GEM) które bez problemu chodzą w tym trybie lub nawet pod niego zostały napisane.
Czyli podsumowując kolorowy monitor lub TV jest do gier i demek, a monitor mono jest raczej do pracy.
Były kiedyś do ST monitory NEC MultiSync, które pracowały we wszystkich trybach graficznych ST. Dzięki temu unikało się konieczności posiadania dwóch monitorów.
Czyli już znana jest odpowiedź na pytanie dlaczego SM124 są w tak niskiej cenie. Bo dla osoby która nie siedzi profi na ST ew. kolekcjonera są nieprzydatne.
@greymsb: Ten emulator HI-RES był do bani. Miałem go i powiadam: Był do bani! @Bulki: Tak, był taki monitor, chciałem bardzo go mieć ale ZTCP kosztowo wyglądało to mniej więcej tak: moja MEGA STE 17mln zł, TEN monitor 25mln zł. Czyli zapomnij... :-(
@marekp Ale o którym emulatorze piszesz. Bo chyba było ich kilka. Ja pamiętam próbowałem Sebra ( albo Serba ) i jeśli o niego chodzi to faktycznie, pamiętam że nie powalał, ale jakoś to działało :)
W takim razie jak zachowuje się SM124 w przypadku odpalenia gry w niższej rozdziałce? Nie pokazuje nic? Wyświetla się komunikat iz obraz jest poza zakresem? Czy też gra odpala się w z małym oknie?
To zależy od gry. W niektórych przypadkach na monitorze zostanie wyświetlona bardzo zniekształcona grafika z gry, a w przypadku innych gier komputer po prostu się zresetuje.