Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
120 COM FDIR$(18),ATTRIB$(1),FN$(15),TEMP$(2):ADRTEMP=ADR(TEMP$)
210 PROC FILESIZE
220 TRAP #ER:OPEN #4,6,%0,FN$:INPUT #4,FDIR$:CLOSE #4
230 ATTRIB$=FDIR$:IF ATTRIB$<>" " AND ATTRIB$<>"*" THEN TRAP %0:FS=-%1:GO# QUITFS
240 SECTORS=VAL(FDIR$(15,18)):IF SECTORS=%0 THEN TRAP %0:FS=%0:GO# QUITFS
250 REM --
260 OPEN #4,4,%0,FN$:NOTE #4,CURSEC,CURBYTE
270 REM --
280 IF SECTORS>%1
290 TRAP #ER166:POINT #4,CURSEC,129:SECSIZE=253:GO# FINDLAST
300 # ER166:IF ERR=166:SECSIZE=125:ELSE :GO# ER:ENDIF
310 # FINDLAST:TRAP #ER
320 FOR SECC=%2 TO SECTORS:POINT #4,CURSEC,SECSIZE-%1:BGET #4,ADRTEMP,2:NOTE #4,CURSEC,CURBYTE:NEXT SECC
330 CURBYTE=%0:POINT #4,CURSEC,CURBYTE
340 ELSE :SECSIZE=0:ENDIF
350 REM --
360 TRAP #EOF:DO :GET #4,JUSTGET:CURBYTE=CURBYTE+%1:LOOP
370 # EOF:POP :IF ERR=136 THEN CLOSE #4:FS=CURBYTE+(SECTORS-%1)*SECSIZE:GO# QUITFS
380 # ER:CLOSE #4:FS=-ERR
390 # QUITFS
400 ENDPROC
QTZ:
Na koniec obszerny bug report...QTZ:
POKE 82,0 oczywiście to nie błąd, ale taki program powinien być "przezroczysty" i zostawiać system w takim stanie jak go zastaje użytkownik...TRAP 0 po renumeracji* TRAP -0E-<8 ERROR 3
TRAP 1 TRAP -1 ERROR 3
TRAP 32767 TRAP -32767 ERROR 3
TRAP 32768 TRAP 32768 -
TRAP 40000 TRAP 40000 -
TRAP %0 TRAP %0 -
TRAP %1 TRAP %1 -
TRAP 65535 TRAP 65535 -
TRAP 65536 TRAP 65536 ERROR 3
TRAP TOFF TRAP TOFF -
*po renumeracji, gdy wskazywana linia nie istnieje
QTZ:
W tej chwili istnieje program BCOM (przy v2 jest oryginalna instrukcja i wcale nie tak trudno ją zrozumieć!, ta angielska w pliku tekstowym niestety wprowadza w błąd!)QTZ:
Bluki co do TBL chodzi o to, że w wątku "Gry szerzej nieznane" został wywołany temat przepisywania programów z Bajtka - mam ich bardzo dużo (już sprawdzonych), ale nie miałem do tej pory żadnego programu, z którego można by było je przeglądać,10 RUN"D:AUTORUN.BAS"
QTZ:
Hej Bluki, Kaz, czemu "zapomnieliście" o wersji "b"? Przecież w regulaminie KazKompo nie jest powiedziane, że gra musi być wyłącznie w Turbo Basic'u?QTZ:
...więc trochę mnie dziwi, że teraz tak zupełnie się od tej wersji odcinasz.QTZ:
@Kaz, Bluki napisał: "A link na pewno nie zaszkodzi, jeśli zostanie uzupełniony uwagą, że jest to wersja wykonana przez Ciebie (czyli nie jest to oryginalna mutacja)."QTZ:
Zmodyfikowaną wersję zrobiłem, opublikowałem i zaznaczyłem, że jest to "działająca wersja" - jak napisałem później miałem usunąć tylko logo - ale skoro były wątpliwości trzeba było zapytać.QTZ:
Obliczenia da się uprościć, bo przy wyświetlaniu planszy liczone jest PZH i PZV, które następnie przeliczane jest na adres i przesunięcie. Zmian jednak trzeba by było dokonać również przy rysowaniu w trakcie gry i inaczej przekazywać pozycję.QTZ:
Losowanie animacji rozmieszczania figur jest dość prymitywne, więc może później dodam losowanie listy według której program będzie wybierał efekt wtedy za każdym uruchomieniem kolejność będzie inna, a animacje będą się powtarzać, ale cyklicznie, dopiero co 17 :)QTZ:
Niektóre figury są nadal do poprawki...QTZ:
Jakbyś mógł, to proszę zerknij na kod, szczególnie pod kątem uproszczenia obliczeń i poprawności poprawki błędu z "D#:" :).QTZ:
Czekam na odpowiedź Koordynatora :) w sprawie 64 Figur 1.0b :) W ostatnich dniach rozbudowałem edytor figur, ale jeszcze sporo muszę zmienić...Bluki:
Trochę zmieniłem procedurę wyświetlania info o nowej wersji. Wydaje mi się, że tak jest lepiej, chociaż procedura jest dłuższa (linie 1031-1131 i 2601-2661).QTZ:
Za dużo Atari w Atari? OK w następnej wersji będzie mniej.QTZ:
Choć z drugiej strony można napisać procedurę zamieniającą dane figur na dane animacji (np. co drugą linię) i wtedy będą dodatkowe 192 animacje wyświetlane w podobny sposób... nie! :). Brakuje też wspomnianego efektu "random".QTZ:
Błąd w programie 64 figur występuje wtedy...QTZ:
Podsumowując - przydałoby się dodać obsługę błędu "plik gry jest uszkodzony, wskaż poprawny plik" (obecny komunikat jest mylący), TRAP, który dodałem powinien zostać w tym miejscu, ale mógłby wskazywać inną linię i nie byłoby wątpliwości.QTZ:
Podobnie w czasie gry w trakcie rysowania figury nie działa sterowanie, teraz można to poprawić - gdy gracz będzie ruszał się zbyt szybko można wyświetlić resztę figury w całości (bez podziału na linie).QTZ:
Np. SLIM nazwałem wskaźnik do danych animacji - "ślimaków" - mógłbym zmienić na ANIM ...w końcu ślimak to też "animal" :).QTZ:
Myślę, że gdyby zmienić sposób przekazywania pozycji figury można by zaoszczędzić czas na obliczaniu PZV i PZH, a potem na Bajt i przesunięcie, jednak oprócz zmian przy wyświetlaniu planszy trzeba wprowadzić zmiany przy rysowaniu w czasie gry, tak, aby w obu przypadkach dane pozycji miały jednolity charakter, np. numer pozycji (0-63 czy 1-64), który zostanie już tylko zamieniony na Bajt i przesunięcie.QTZ:
c) (uwagi) dodanie poprawki nie zmienia nic w głosowaniu bo głosujący głosują na tytuł (punkty za poprawkę trafiają na konto Blukiego)QTZ:
Generalnie nie rozumiem problemu daty publikacji poprawek-uzupełnień, bo czy gdybym był autorem danej gry i wypuściłbym poprawkę po nowym roku to nie byłaby brana pod uwagę, bo gra wyszła w ubiegłym roku, a poprawka w tym?QTZ:
Po co te cytaty? Sporo nie trafionych, lub dotyczą tego, co już wspominałem.QTZ:
Przecież zakończenie prac nad jedną wersją nie wyklucza robienia kolejnej?QTZ:
miała premierę w 2011 r. a poprawka jak uważałem do niej należy. Według tego, co piszesz to gra znalazłaby się w konkursie jako konkurencja dla oryginału, a tego obaj z Blukim nie chcieliśmy.QTZ:
Dla mnie jest to ta sama gra, tylko szybciej działa.QTZ:
W ostatniej wersji (nazwijmy ją "b2") - już z 2012 - oprócz usunięcia logo i wyrównania figur, kilka przerobiłem i zamieniłem procedurę na tę, którą zmodyfikowałem na potrzeby CI, co nie wpływa na rozgrywkę i nie było konieczne. Więc skoro zmiany muszą być dokonywane do końca roku kalendarzowego, te zmiany nie podlegają dyskusji.QTZ:
Na marginesie: A co jeżeli tuż przed konkursem okaże się, że dany program ma poważny błąd uniemożliwiający lub utrudniający grę? Wtedy ocenie podlega wadliwa kopia gry? I co jeżeli poprawi to autor / albo ktoś inny?QTZ:
Nie, to nie. Umieszczanie linka w tym momencie to i tak musztarda po obiedzie, ale nie udawaj, że nie wiesz o co chodzi. W ubiegłym roku usprawniłem inicjalizację (bez wiedzy autora) jednej z gier i taki link się w zestawieniu znalazł i nie było to traktowane jako osobna gra (na szczęście). A gdyby ta gra wygrała nie pozostałoby mi nic innego jak pogratulować autorowi.QTZ:
A pod nowinką dotyczącą KK jest twój podpis, więc dlatego zwracałem się do Ciebie, sorry.QTZ:
Dzięki za zainteresowanie. Jak już wspomniałem miały być wprowadzone małe zmiany kosmetyczne, bez których i tak było OK, więc nie zawracałem sobie nimi głowy. A utworzona wersja "b" była w pełni działającą wersją. Gdyby pojawiła się kolejna wersja, ona byłaby ostatnią. Teraz mamy wersję "b", ale już z 2012 roku.QTZ:
Kolejną sprawą jest to, że nie chciałem robić konkurencji tylko przyspieszyć istniejący program, czyli pomóc, a nie wystawiać swoją wersję.