atarionline.pl CMC Player - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthormono
      • CommentTime13 Aug 2011 03:08

Kolejny player z serii. Tym razem na warsztacie znalazło się CMC i derywaty czyli DMC i CMR.
      Aplikacja jest dedykowana SDX i działa w konsoli.
      A co ma?:
      - odtwarzanie plików CMC/CMR/DMC,
      - zmodyfikowana tablica basów (player Rzóga włączana przez /R),
      - gra n razy na ramkę (nazywa się to subtempo?) - włącza się przełącznikiem /1, /2, /3 lub /4,
      - można ustawić panning stereo dla 3 kanałów (-1 to lewy, 0 środek, 1 prawy),
      - wykrywa drugiego POKEYa i gra wtedy na środku panoramy.
      Tradycyjnie proponuję wrzucić pliczki gdzie kto lubi a RUNEXT.CFG ustawić następująco:
      CMC,A:>BIN>CMCPLAY.COM,% /X
      DMC,A:>BIN>CMCPLAY.COM,% /2 /X
      CMR,A:>BIN>CMCPLAY.COM,% /R /X

Przy okazji odkryłem ciekawą rzecz - mianowicie można odpalać konkretny plik z opcjami i RUNEXT przekopiuje wszystkie podane opcje np.:
      SPYVSSPY.CMC -1,0,1

odpali
      A:>BIN>CMCPLAY.COM SPYVSSPY.CMC -1,0,1 /X

Działa to również w Sparta Commanderze (bo i czemu miałoby nie działać ;]).
      Player można ściągnąć stąd.
      Proszę oczywiście o bugs & requests.
      • 2: CommentAuthormono
      • CommentTime13 Aug 2011 06:08

Wersja 0.2 z:
      - bardziej restrykcyjnym sprawdzaniem poprawności rozmiaru pliku,
      - dodanym przełącznikiem /S pozwalającym na granie krótszych patternów (48 linii zamiast standardowych 64; wykorzystuje to Kuba Husak w muzyce do gry "Inspektor").
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime13 Aug 2011 23:08

Dla jednej muzyczki, mono, wypuściłeś nową wersję?!?!?

Miło mi.
      • 4: CommentAuthorGonzo
      • CommentTime13 Aug 2011 23:08

(powtórzę pytanie z wątku TMC player)

czy ktoś mógłby porównać TMC, CMC i RMT? np. jakość dźwięku, długość procki, to ile pamięci zajmuje player itp
      • 5: CommentAuthormono
      • CommentTime14 Aug 2011 00:08 zmieniony

@jhusak: To wszystko i tak 0.x - jeszcze przed wersją 1.0 ;]

Edit: Ale rzeczywiście nie spotkałem się z innymi CMC, które używałyby krótkich patternów.
      • 6: CommentAuthormarok
      • CommentTime14 Aug 2011 01:08

> czy ktoś mógłby porównać TMC, CMC i RMT? np. jakość dźwięku, długość procki, to ile pamięci zajmuje player itp

Chyba raczej powszechna jest opinia że pod względem jakości dźwięku kolejność jest następująca: RMT, TMC, MPT, CMC.
      (Uważam że można śmiało to ocenić "na słuch" bez potrzeby zagłębiania się w kod playerów).

Natomiast pod względem długości procki którą powinno się rozpatrywać chyba razem z długością muzyczki to najbardziej wymagające jest TMC. Reszta formatów w mojej ocenie jest w miarę porównywalna (chociaż gdybym miał typować to: CMC < MPT = RMT).

Jako jedyny tylko player RMT może być łatwo zoptymalizowany do muzyczki (ściślej do typów instrumentów w niej zastosowanych).

W produkcjach scenowych najczęściej wykorzystywany był MPT (ze względu na szybkość playera; na marginesie jest to format który najbardziej ogranicza twórcę w budowaniu dłuższych kompozycji), ale RMT wydaje mi się jest co najmniej równie dobry. Pod tym względem najmniej przyjazny jest (najpewniej) TMC.
      • 7: CommentAuthormono
      • CommentTime14 Aug 2011 02:08

Wersja 0.3 z:
      - rozpoznawaniem sygnatury CMC+
      - przełącznikiem /H pozwalającym na ominięcie rozpoznawania sygnatury (niektóre pliki mają ją zmienioną np. w jednym z plików wyczytałem, że "silver is lamer").
      • 8:

CommentAuthormiker
      • CommentTime14 Aug 2011 10:08

@jhusak: jeszcze w Helixie popełniłeś patterny 48-mki. :)
      • 9: CommentAuthorHenryk
      • CommentTime14 Aug 2011 22:08 zmieniony

Ponieważ nie znam Sparty a kiedyś popełniłem ze 2 covery w formacie CM3 czyli ze skróconym paternem, to mam prośbę czy mogli byście je sprawdzić na tym playerze. Dwa z nich były dołączone do mojego artka w Serious #11 pt. "CMC a takt 3/4". Poza tym kilkanaście kolęd jest również w formacie CM3. Dołączam je do tego posta.
      • 10: CommentAuthormono
      • CommentTime14 Aug 2011 23:08

Bardzo dziękuję. Sprawdziłem i wygląda na to, że wszystkie działają ładnie :) Nawiasem mówiąc zrobiłeś moją ulubioną kolendę - "Mizerna, cicha...".
      Jakim dokładnie programem przygotowywałeś te pliki CMC? Zachodzi pewna regularność, mianowicie wszystkie pliki mają zmodyfikowaną sygnaturę - pierwszym jej bajtem jest $30 zamiast $a0 i domyślam się, że jest to sposób na oznaczenie (inne prócz rozszerzenia .CM3) skróconego patternu.
      • 11: CommentAuthorHenryk
      • CommentTime14 Aug 2011 23:08 zmieniony

Mono zgadza się ten jeden bajt był zmieniony aby w łatwy sposób rozpoznać w jakim formacie jest utwór. Korzystałem z nieco zmodyfikowanego playera Jaskiera do którego został dodany rejestr Takt oraz zmienione kilka bajtów odpowiedzialnych za długość paternu. W Serious #11 było to w miarę dokładnie opisane oraz został tam dołączony prosty konwerter.
      A tu przykład sprawdzenia:
      ldx #$30
      cpx mus
      beq dalej
      Ldx #$40
      dalej stx takt
      gdzie mus to adres danych muzyczki.
      Muzyczkę pisałem w normalnym CMC wypełniając tylko 47 pozycji tak że na końcu pozostawała duża pauza która przez konwerter była skracana.
      • 12: CommentAuthormono
      • CommentTime15 Aug 2011 02:08 zmieniony

Wersja 0.4 z:
      - defaultowo szukane rozszerzenia są teraz CMC, CM3, CMR, DMC,
      - powinno poprawnie liczyć ilość instrumentów,
      - po napotkaniu komendy STOP player kończy działanie,
      - rozpoznawana jest sygnatura plików opisywanych przez Pana Henryka Karpowicza w Serious #11 (.CM3). Na początku sygnatury zamiast bajtu $a0 jest $30.
      Można też więcej wymusić przełącznikami niż dotychczas (znaczenie niektórych się zmieniło).

Ze względu na przyjęcie różnych defaultów można uprościć wpis w RUNEXT.CFG i wywalić przełączniki :)

Wersja aktualna może być ściągana (jeśli komuś wygodniej) stąd.
      • 13: CommentAuthormono
      • CommentTime20 Aug 2011 22:08

Wersja 0.5 z poprawnym basem Rzóga (do tej pory go wcale nie było).
      Załączyłem kawałek Cedynia p.t. HLEJNIA.CMR. Normalny bas można włączyć za pomocą /N żeby zobaczyć różnicę :)
      Można ściągać player też stąd.
      • 14: CommentAuthormono
      • CommentTime27 Nov 2012 21:11

Player w wersji 0.6:
      * zmieniono procedurę detekcji stereo na (c) by drac030,
      * konfiguracja panoramy dokonuje się obecnie parametrem /P p1,p2,p3 (proszę poprawić ew. RUNEXT.CFG),
      * dodano obsługę rozszerzenia .CMS (double-stereo),
      * poprawiono synchronizację subtempa.

Smacznego.
      Oczywiście bugs&reqs itd.
    1.  
      Trafiłem tutaj, bo poszukuję pliku "cmc_player.asm", ale takiego z poprawkami, żeby dobrze odtwarzał "HLEJNIA.CMR", czyli chyba tej z "poprawnym basem Rzóga".

Ma ktoś może gdzieś w zasobach, bo ja zgubiłem.
      • 16: CommentAuthor0xF
      • CommentTime25 Nov 2023 14:11

->link<-
      xasm -d CM3=0 -d CMR=1 cmc.asx
    2.  
      Dzięki!