atarionline.pl Symulator 6502 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime18 Aug 2011 15:08

Szukam programu działającego pod Windows symulującego prosesor 6502, tak abym mógł wczytać plik binarny (lub z własnym assemblerem) i zobaczyć krok po kroku jak poszczególne instrukcje wpływają na rejestry procesora i zawartość pamięci. W sieci jest sporo linków niestety większość nie działa. Taki program przydałby mi się przy nauce assemblera i analizie prostych programów.
      • 2:

CommentAuthortdc
      • CommentTime18 Aug 2011 17:08

Nauka przez podglądanie - ciekawe;)
      To coś jak reverse engineering ;)
      • 3: CommentAuthormono
      • CommentTime18 Aug 2011 17:08

Emulator Atari800win. Wchodzisz do debuggera F8 i masz co potrzeba.
      • 4:

CommentAuthorgalu
      • CommentTime18 Aug 2011 18:08 zmieniony

Emulator Altirra!

"Symulatory" on-line:
      ->link<-
      ->link<-
      ->link<-

Ciekawa prezentacja:
      ->link<-
      • 5: CommentAuthornosty
      • CommentTime18 Aug 2011 20:08

Ja do rozkminiania plikow binarnych Atari uzywam jeszcze tego (choc tu rejestrow nie podejrzysz):
      ->link<-
      • 6: CommentAuthorrudla
      • CommentTime18 Aug 2011 21:08

Kowalski 6502 simulator is perfect for trying out simple snippets of code.
      (It is complete IDE including context help on instructions)

Unfortunately, the site is currently down. Write on my e-mail address given at ->link<-

I will send you zip with the simulator.
      • 7: CommentAuthormono
      • CommentTime18 Aug 2011 21:08

@nosty: jeśli chodzi o disassembler to muszę powiedzieć, że najbardziej mi się przydaje da65 - ten z pakietu cc65. Jest doskonały do dekompilacji kodu, bo umożliwia podanie pliku z opisem obszarów pamięci: czy tablica adresów (generuje etykiety w kodzie), bajtów, skoków przez rts (adres-1), czy tablica słów, itd. Bardzo polecam.
      • 8: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime19 Aug 2011 13:08

Dziękuję wszystkim!
      Jeżeli ktoś zna jeszcze jeakieś ciekawe programym, które mogą być pomocne to poproszę o ich wskazanie.
      • 9: CommentAuthornosty
      • CommentTime19 Aug 2011 15:08

@mono - moglbys do mnie napisac na nosty3WYTNIJ@WYTNIJgmail.com? Nie ma Twojego adresu w stopce a chcialbym zapytac o cos w kwestii cc65.
      Dzieki
      • 10:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime19 Aug 2011 15:08

to może lepiej na forum. każdy chce skorzystać z wiedzy mono :)
      • 11: CommentAuthor0xF
      • CommentTime19 Aug 2011 16:08

QTZ: Warta uwagi jest też para Quick Assembler + Bug Hunter (ten drugi zwykle jest w ATRze z tym pierwszym).
      • 12: CommentAuthorpajero
      • CommentTime20 Aug 2011 21:08

Fox ma racje.

Gdyby można było w Altirrze, zrobić spowolnienie wykonywania kodu (co jest w BH) byłoby super
      Jest F11 - no ale to nie to samo.
      Nie można zsynchronizować widoku Memory z Disasemlerem :(
      W Consoli nie find text :(

No ale już raczej nie wrócę do pary QA+BH :)
      • 13: CommentAuthorQTZ
      • CommentTime3 Aug 2014 17:08 zmieniony

Dziś przypadkiem przeglądając ciekawą stronę znalazłem Virtual6502

A tu jeszcze trochę linków...

PS. Kowalski 6502 simulator jest chyba najlepszy, a Quick Assembler + Bug Hunter mam na kasetach ;) ale szukałem czegoś pod Windows. O ile pamiętam w jednym z Bajtków jest do przepisania Symulator w Basic-u :)
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Jan 2020 10:01 zmieniony

Na profilu ->link<- chyba kolega Faust napisał:

Bajtek 2/1987 Atari... Coś tam gada... niby nic, a jednak... parę ładnych godzin spędzonych na poprawianiu błędów po OCR w Symulatorze 6502 i mamy jako taki rezultat. Oczywiście, jeszcze trochę błędów na pewno jeszcze siedzi. Jeżeli ktoś ma ochotę pomóc, proszę bardzo cas do pobrania stąd: ->link<-
      • 15: CommentAuthorKoval
      • CommentTime27 Jan 2020 16:01

Ja tylko taki offtop: kiedyś w technikum mieliśmy za zadanie zaprogramować jakiś 8 bitowy procesor Intela (nie pamiętam już jaki konkretnie). Pięcioosobowe zespoły po tygodniu czy dwóch miały zaprezentować działanie tego programu. Ta prezentacja siłą rzeczy byłaby bardzo nudna i mało efektowna, bo do procesora podłączony był prosty wyświetlacz diodowy wyświetlający liczby w postaci hexów i uboga klawiatura numeryczna plus strzałki. Programowanie i wyświetlanie wyników byłoby więc bardzo żmudne, ale jeden z kolegów w tydzień napisał emulator tego procesora działający na Amidze 1200. Emulator był bardzo ładny graficznie, umożliwiał odczyt/zapis programów w asemblerze (a nie tylko szesnastkowo), wykonywanie programów krok po kroku (tj.po naciśnięciu klawisza wykonywana była tylko następna instrukcja, a emulator czekał na pozwolenie wykonania następnej) itd itp. Emulator powstał w AsmOne (taki amigowy asembler). Wszyscy mieliśmy opad szczęki;)
      • 16: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime30 Jan 2020 11:01

@QTZ dzięki za link do Kowalski 6502 simulator! Super sprawa :]
      • 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime30 Jan 2020 14:01

To właśnie ten wspomniany symulator 6502 z "Bajtka" zamieścił Faust.

Koval - dzięki za anegdotę, fajna!
      • 18: CommentAuthorTMJ
      • CommentTime30 Jan 2020 15:01

@QTZ a może chciałbyś coś tak jak VR (Virtual Reality), do nauki w sam raz, a nie ciągle nudna semigrafika.. od 60 lat nudny zahaszowany pseudokod. Tutaj prawdziwa "maszyneria" z pochodniami i red stone :)

->link<-

Pozdrawiam :)
      • 19: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime4 Mar 2020 03:03

Oczywiście nie może zabraknąć 8bitworkshop ->link<-

• 20: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime7 Apr 2020 00:04 zmieniony

Chyba najlepszy sposób z jakiego do tej pory korzystałem by wdrożyć się na szybko w 6502 :]

->link<-