Szukam programu działającego pod Windows symulującego prosesor 6502, tak abym mógł wczytać plik binarny (lub z własnym assemblerem) i zobaczyć krok po kroku jak poszczególne instrukcje wpływają na rejestry procesora i zawartość pamięci. W sieci jest sporo linków niestety większość nie działa. Taki program przydałby mi się przy nauce assemblera i analizie prostych programów.
@nosty: jeśli chodzi o disassembler to muszę powiedzieć, że najbardziej mi się przydaje da65 - ten z pakietu cc65. Jest doskonały do dekompilacji kodu, bo umożliwia podanie pliku z opisem obszarów pamięci: czy tablica adresów (generuje etykiety w kodzie), bajtów, skoków przez rts (adres-1), czy tablica słów, itd. Bardzo polecam.
Gdyby można było w Altirrze, zrobić spowolnienie wykonywania kodu (co jest w BH) byłoby super Jest F11 - no ale to nie to samo. Nie można zsynchronizować widoku Memory z Disasemlerem :( W Consoli nie find text :(
PS. Kowalski 6502 simulator jest chyba najlepszy, a Quick Assembler + Bug Hunter mam na kasetach ;) ale szukałem czegoś pod Windows. O ile pamiętam w jednym z Bajtków jest do przepisania Symulator w Basic-u :)
Bajtek 2/1987 Atari... Coś tam gada... niby nic, a jednak... parę ładnych godzin spędzonych na poprawianiu błędów po OCR w Symulatorze 6502 i mamy jako taki rezultat. Oczywiście, jeszcze trochę błędów na pewno jeszcze siedzi. Jeżeli ktoś ma ochotę pomóc, proszę bardzo cas do pobrania stąd: ->link<-
Ja tylko taki offtop: kiedyś w technikum mieliśmy za zadanie zaprogramować jakiś 8 bitowy procesor Intela (nie pamiętam już jaki konkretnie). Pięcioosobowe zespoły po tygodniu czy dwóch miały zaprezentować działanie tego programu. Ta prezentacja siłą rzeczy byłaby bardzo nudna i mało efektowna, bo do procesora podłączony był prosty wyświetlacz diodowy wyświetlający liczby w postaci hexów i uboga klawiatura numeryczna plus strzałki. Programowanie i wyświetlanie wyników byłoby więc bardzo żmudne, ale jeden z kolegów w tydzień napisał emulator tego procesora działający na Amidze 1200. Emulator był bardzo ładny graficznie, umożliwiał odczyt/zapis programów w asemblerze (a nie tylko szesnastkowo), wykonywanie programów krok po kroku (tj.po naciśnięciu klawisza wykonywana była tylko następna instrukcja, a emulator czekał na pozwolenie wykonania następnej) itd itp. Emulator powstał w AsmOne (taki amigowy asembler). Wszyscy mieliśmy opad szczęki;)
@QTZ a może chciałbyś coś tak jak VR (Virtual Reality), do nauki w sam raz, a nie ciągle nudna semigrafika.. od 60 lat nudny zahaszowany pseudokod. Tutaj prawdziwa "maszyneria" z pochodniami i red stone :)