atarionline.pl 68K ASM - od czego zacząć - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorMaciek
      • CommentTime4 Sep 2011 11:09

Kochani,

Chciałbym się nauczyć 68K ASM, wierzę że będziecie potrafili coś doradzić, bo to proc z Amigi i ST. Ja potrzebuję tego do Segi, którą programuję jedynie w highlevel languages i chciałbym się wziąć za ASM wreszcie - akurat w przypadku tej konsoli kompilatory są po prostu genialne i generują prawie czysty kod maszynowy, ale zawsze pozostaje problem jakiegoś sterownika, czy triku gdzie bardzo by się przydała znajomość ASM. Ponieważ nie chodzi mi o Amigę i ST, wystarczą mi tylko ogólne źródła, czyli nic pisanego pod któryś z w/w kompów.
      Mogą być materiały po rosyjsku i angielsku.
      • 2:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime4 Sep 2011 21:09 zmieniony

Pierwsze z brzegu, co mi przyszło do głowy: przejrzyj kurs, który był drukowany w Bajtkach w 1991 roku (teraz nie pamiętam dokładnie, które numery). Bajtki znajdziesz w tutejszym dziale czasopism. Bez zbędnej fatygi i za darmo :-)

POPRAWKA:
      Pardon, kurs zaczyna się od numeru 2/96. W 1991 roku jest tylko jeden artykuł na temat rozkazów 68000.
      • 3: CommentAuthorxxl
      • CommentTime4 Sep 2011 22:09

znajdz te ksiazki:
      ->link<-

->link<-
      • 4:

CommentAuthortdc
      • CommentTime4 Sep 2011 23:09

W Piśmie Commodore&Amiga był dość długi cykl artykułów o asm 68k.
      • 5: CommentAuthorEagle
      • CommentTime5 Sep 2011 00:09

->link<-

oraz EASy68K
      ->link<-
      masz w nim trochę przykładów oraz na stronie jest forum.

Powodzenia
      • 6: CommentAuthorBrix
      • CommentTime5 Sep 2011 01:09

Uczyłem się asemblera 68k z... książek (asemblera Atari także :] ), ale oczywiście dziś są już inne czasy. Naprawdę nic w necie nie ma? Z drugiej strony asembler 68k jest bajecznie bajecznie prosty, ale większym problemem może być obsługa konkretnego systemu operacyjnego i sprzętu. A bez tej wiedzy nie da się nic sensownego zrobić w asemblerze 68k ani na Amidze, ani na Atari ST, ani pewnie na Sedze, chyba że się ograniczyć do prostych procedur wstawionych w język wyższego poziomu.
      • 7: CommentAuthorMaciek
      • CommentTime6 Sep 2011 21:09

Dzięki.
      Mam dokładne overviewy so Segi, więc będę wiedział gdzie wrzucić bajta i odczytać bita, ale zacznę i tak od ASM wepchniętego do C/C++ lub Basica. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jako tako znam 6502 asm, może jakoś pójdzie...
      Przydałby się jeszcze znajomość Z80 (drugi procesor odpowiedzialny za dźwięk), ale nie wszystko na raz :)
      • 8:

CommentAuthortdc
      • CommentTime7 Sep 2011 00:09

asm 6502 to co innego niż asm 68k, a Z80 to jeszcze inna bajka.
      • 9: CommentAuthorMaciek
      • CommentTime7 Sep 2011 19:09

Zdaję sobie z tego sprawę, ale miałem na myśli to, że nie przeraża mnie dzisiaj nauka 68k tak jak kiedyś nauka 6502. Przesiadka z high na low level programming to zawsze jest niemiłe zaskoczenie za pierwszym razem, hehe. Przynjamniej nie mam złudzeń, że będzie łatwo :)

Ale odświeżam ten wątek ponieważ może moglibyście coś jeszcze powiedzieć o Z80?
      Mam spektrusia gumiaka i jest dla mnie równie fascynujący co Sega, ale dwóch rzeczy naraz nie dam rady szybko opanować. Który proc jest prostszy w programowaniu?
      • 10: CommentAuthor0xF
      • CommentTime7 Sep 2011 22:09

Przesiadka z 6502 na Z80 to niemiłe zaskoczenie. :)
      • 11:

CommentAuthortdc
      • CommentTime8 Sep 2011 03:09

he he, Fox mądrze prawi;)

Maciek, nie mogę się zgodzić z tym, że asm nie jest łatwy, asm to najłatwiejszy język programowania, kilkadziesiąt mnemoników i koniec. Łatwiejsze lub trudniejsze to może być programowanie na jakimś konkretnym procesorze bo np. ułatwia on kodowanie. W mojej ocenie na to duży wpływ ma ilość rejestrów bo nie trzeba się męczyć jeśli parę pętli nie chce się zmieścić w rejestrach itp.
      • 12: CommentAuthorjury
      • CommentTime8 Sep 2011 07:09 zmieniony

tdc:

Maciek, nie mogę się zgodzić z tym, że asm nie jest łatwy, asm to najłatwiejszy język programowania, kilkadziesiąt mnemoników i koniec

Hmm, skoro mówimy o ilości mnemoników, to jeśli chodzi o języki wysokiego poziomu, to tam też jest góra kilkadziesiąt "poleceń" do nauczenia. Ja przynajmniej nie spotkałem się z żadnym który ma ich setki lub więcej. A assemblery które mają ponad setkę mnemoników owszem i widziałem :P
      Tak sobie teraz "na oko" przeliczyłem listę rozkazów 68060 i ma ich około 150, oczywiście włącznie z rozkazami FPU
      • 13:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime1 Sep 2024 18:09

W nadchodzącym tygodniu będzie można poznać szczegóły zakodowania jednego z efektów z dema "Przewodnik koderów po demoscenie". W tej chwili głosujemy, który efekt będzie omówiony:

->link<-

Aktualnie mamy 50 oddanych głosów, prowadzi jedna opcja, ale nie będę pisał która, żeby nie grano przeciw :)
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime2 Sep 2024 15:09

Jedna opcja straciła, zaczyna się prawdziwa konkurencja :)
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Sep 2024 18:09 zmieniony

Przypominam, że dzisiaj będzie trochę odpowiedzi w temacie tego wątku - od czego zacząć programowanie w asemblerze 68000. Od efektów do dem :). Będziemy mieli koderów, którzy dokładnie opiszą/opowiedzą jeden/dwa efekty z ich dema "Przewodnik koderski po demoscenie". Spotkanie dziś o 20:00 na naszym kanale zoom.

Tu wideo z dema oraz opowieść autorów o demie: ->link<-

opowieść:

demo:

a wybór naciekawszego dla Was efektu był tutaj: ->link<-
      • 16:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Sep 2024 19:09

zaraz zaczynamy
      • 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime4 Sep 2024 20:09

Link do spotkania: