Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
bob_er:
1200 miała więcej kolorów i MHz, więc gawiedź się na to łapała. Plus 'blichtr nowości' (bo nie wiem, jak to ładniej nazwać) - Commodore puściło nową Amigę, więc się wszyscy jarali, bo nowe. Problemy zaczynały się, gdy schodziło się na poziom architektury (stara Paula, niska wydajność magistrali).TheFender:
No niestety, przy całej sympatii Amiga 1200 to nie było już to. Tzn dla amigowca super sprawa wtedy, wiecie dema AGA 256 kolorów,TheFender:
Zarówno ludzie z telewizji lokalnych jak i ludzie którzy bawili się wtedy w kręcenie wesel/imprez okolicznościowych doskonale pamiętają co to była Amiga, genlock itp. A pamiętają bo zrewolucjonizowała ich robotę i takie są faktyIRATA4:
nie wiem czy to prawda ale słyszałem że efekty do Terminatora 2 były renderowane na Amidze,nie wydaje mnie się to prawdą bo przecież istniały już stacje graficzne SGI a funkcjonowały tak od 83/4 roku ,co prawda Amiga była łatwiej dostępna ale przecież duże studia filmowe miały kasę .No a jednak to prawdaTheFender:
Poza tym nie masz racji. Nie nadawał się dowolny 16-bitowiec, bo tylko Amiga miała PAL/NTSC overscan a do mieszania obrazu wystarczył prosty genlock.IRATA4:
no właśnie, tego pewien nie byłem , w stosunkowo niskiej rozdzielczości Amiga by klatki renderowała ,później można by podać korekcie klatkę po klatcemrroman:
Ogólnie Atari ST i Amigę zabił brak innowacji i konkurencja ze strony producentów klonów komponentów PC i samych PC. Szkoda bo na przykład w przypadku Atari ST, konstrukcja była od początku tak standardowa, że gdyby tylko zmieniali zegar i dodali taką klapkę jak w Amidze 1200, która umożliwiałaby zmianę w przyszłości na nową kartę graficzną czy procesor.mrroman:
Dlatego tak długo trwały cykle produkcyjne sprzętu. Commodore z tego co czytałem miało ten sam problem. Sprzęt projektowano długo i okazywał się często za stary tuż przed wypuszczeniem.TheFender:
na Amidze 1200 (tak, tej "opóźnionej" 1200) można było zrobić profesjonalne płynne przejścia, świetne napisy wraz z efektamixeen:
No ale Dely, ja twierdzę, że A500 to była rewolucja. Ty piszesz że się udało (raz).TheFender:
Osobiście brałem udział w opracowywaniu designu do oprawy wesel/imprez w programie Scala z użyciem genlocka.xeen:
Sukces rynkowy nie musi być miernikiem przełomu. Niestety argumentów o XT/At nie kupuję. Możemy w ten sposób podciągnąć dowolny kalkulator który sprzedał się w jeszcze większej ilości, na przykład i nazwać go rewolucyjnym.xeen:
Sam miałem "przestarzała" A4000 z blizzardem (...) w czasach nowoczesnych 486 / Pentium 60-90 w którym to pamięć była "chroniona" i świat miał być przez to zbawiony i twierdze, że praca na P60 pod w95 czy "wypasionym NT to była męka w porównaniu do tej Amigi.IRATA4:
Wracając do A1200 to jak dla gracza do 96 roku nic lepszego nie było i kropkaxeen:
Więcej pieniędzy? Hymm - chyba jednak znacznie mniej jeżeli piszemy o takich konfigruacjach Amig i już obecności Pentium (tego okresu).xeen:
Ludzie kupowali PC do domów nie po to aby wygodnie pracować w win95 / norton commanderze tylko, żeby grać w gry.tdc:
Sąsiad dostał kiedyś nowego, świeżego jeszcze Win XP na urodziny itp. a że lubi Windows to sobie go od razu zainstalował. Po chwili system rozjechał się totalnieTheFender:
Albo jesteś przypadkiem niereformowalnym albo po prostu rozmawiamy o różnych rzeczach - skoro przytaczasz w tej rozmowie przykład ajbiem pisi.xeen:
Zgadzam się z Tobą, że w PL to było bardziej widoczne bo ludzie nie mieli styku z pośrednikami między "Atari i Amigą" w postaci konsol wszechobecnych na zachodzie. Btw - jakie konkretni bys wymienił?IRATA4:
Mortal Kombat 2 w wersji AGA był nieziemski co prawda po latach dowiedziałem się iż ten w którego grałem na A1200 z hdd był prawdopodobnie przerobioną wersją MK2 z CD32xeen:
PC był kupowany do gier znacznie wcześniej niż w drugiej połowie lat 90. Chyba, że zakładamy, że commanche maximum overkill i doom był pisany pod pracowników biurowych. Btw czy PC do pracy były zawsze kupowane w konfigach po cenie procków w niu premiery - nie wydaje mi się.IRATA4:
na sto procent ta wersja wykorzystywała kości AGA i miała lepszy dźwięk niż ta standardowa ,na tamtej Amidze była już na dysku i nie zastanawiałem się jaka to wersja ..