Co prawda, Eagle pochwalil sie w ciekawostkach, ale projekty gier na AOL maja specyficzne miejsce, eksponujemy je :). Dlatego jeszcze raz "Silk Worm":
To jest doskonaly przyklad gry, w ktorej na Atari bez duzego wysilku mozna zrobic znacznie ladniej. Uklad gry "pionowy" - to znaczy kolejne elementy ekranu, patrzac od gory do dolu, moga byc kolorystycznie od siebie niezalezne. No i oczywiscie tryby graficzne tez. Grzechem przy tej grze byloby ograniczanie sie do tego, jak wyglada to na C-64. Na przyklad panel na dole moze byc prawie tak podkolorowany, jak tylko sobie wyobrazi to grafik, a zaakceptuje koder :).
Przy okazji - polecam kanal YT Eaglesa, bo tam pewnie nie raz pokaze sie jeszcze cos wartego uwagi:
@Rastan: a kto powiedział że będzie puste tło. Grafika do jednego levelu już jest i pokrywa cały ekran. Zobaczymy ja to wyjdzie w praniu. Ale to dopiero jak będzie skończona w 100%.
@Eagle: no to czekam z niecierpliwością. :) Mam nadzieję, że tło nie spowolni silnika skrzatów i gra będzie chodzić super miodnie (tak jak na C-64). :)
Będzie inny. Ba piszę od zera wszystko sam. Z c64 są tylko sprajty. Grafik zapytał mnie jakie rozmiary mają bossowie to może chce coś narysować. :) Mogą być dwa razy więksi z tym nie ma problemu. Problemem jest pamięć, zapytasz dlaczego? Bo sobie taki cel postawiłem i przy takich ograniczeniach nie idę na łatwiznę i udaje mi się znaleźć super rozwiązania na które bym nie wpadł robiąc wersje 128kb. A pisanie i wymyślane takich rozwiązań sprawia mi przyjemność i dlatego to robię. Ale już robię procedurę dekompresji podłoża realtime i zaoszczędzę około 80% na tych danych dla wszystkich leveli. Mam nadzieję że uda mi się upchać.... jak się popieści to się wszystko zmieści.... :D
Z tego co piszesz, to pamiec nie jest problemem - w sensie ze w zamierzeniu ma dzialac na 64KB. Problemem jest od strony programistycznej - ze trzeba zmiescic. Dobrze zrozumialem?
Gratuluje, ze piszesz od zera. Na pewno satysfakcja bedzie wieksza.
Mam nieodparte wrazenie ze zeby grac w te gre potrzebne jest zaawansowane rozdwojenie jazni albo inna dolegliwosc psychiczna... ;) W kazdym razie nawet tylko patrzac na ten filmik czuje jak przepinają mi sie synapsy w jakies dziwne konfiguracje :P
@TheFender: Wbrew pozorom sprawa była dużo łatwiejsza niż mi się wydawało początkowo. W 2 ramki się wyrabia i tak powinno zostać. Najwyżej rozlopuje kod na pół pamięci :) @nosty: No gra trochę miesza w głowie. Ale twórca mówi że gra jest nawet do 4 graczy. Wtedy będzie jazda.