Poniewaz istnieje mozliwosc, ze bede zamieszany w organizacje pokazu/turnieju gier na Atari, dla takich ludzi, co z Atari wiele wspolnego nie maja, chcialem zapytac - jaka gre polecacie na taki turniej?
Najlepiej wlasnie dwuosobowka - bo moga sie scierac dwaj zawodnicy na raz. Pamietam ze zlotow, ze walka bezposrednia to zawsze byl wiekszy fan niz pojedyncze zasiadanie do kompa i bicie jakiegos rekordu.
Chce miec kilka tytulow w odwodzie, zeby organizator mogl sobie cos wybrac.
IK przychodzi mi do glowy (szkoda, ze jeszcze nie ma koncowej wersji IK+). Te okrzyki, ta muzyka... :)
1. World Karate Championship 2. Pit Stop II o ile pamiętam ma opcję dwu graczy 3. Megablast (koniecznie wersja na 130XE, z samplami) 4. Tekblast (3 osoby na raz mogą być wplątane w grę) 5. The Goonies (ale tam, gdy gracze mają współpracować) 6. Bruce Lee - jeden jest bohaterem, drugi sumitą 7. Zybex - zarówno w opcji współpracy, jak i współzawodnictwa ;) 8. Tanks - zabawa jest przednia 9. Decathlon, ale tam trzeba uważać na joystick ;) 10. Samurai's Game lub podobna Axilox - logiczne, dla dwu graczy To tak na szybko, co mi wpadło do głowy. A jest spoo więcej...
Moze sie nie zrozumielismy. Jest impreza, przychodzi sporo ludzi "z ulicy", a nie jakis szczegolnych fanow 8-bitow. Jest jeden, maks dwa komputery Atari, granie pewnie na stojaco, z joyem w rece ;). Trzeba pokazac Atari kolorowo, dynamicznie, zabawnie, zeby nakrecic do grania.
Przeciez nie dam im grac w Archona czy Samurai's Game... Podoba mi sie z tych pomyslow: Tekblast, Tanks, dodam Dyna Blaster TeBego. Reszta gier moze byc, ale na prezentacje gier, a nie na turniej.
nie wiem czy sie nadaje (nie na 2 graczy) otrzymalem sygnal ze w stanach na jakims spotkaniu grupy (moze AnonimowycAatarowcow) calkiem dobrze bawili sie z FlowersMania :D, a z nowszych rzeczy - czytalem gdzies ( pamiec :/ ) ze Yoomp gromadzi tlumy przy wystawie
Kaz - najlepiej pokazać najpierw te starsze tytuły - klasykę, a dopiero później nowe gry takie jak CL, Yoomp itd. Niech ludzie zobaczą, że Atari to swietny komputer, lecz niestety zaniedbany bardzo w tamtych czasach.
Co nieco przecwiczylismy juz na Poznan Game Arena - okazalo sie, ze nie ma obaw co do grywalnosci starych gier dla osob, ktore nigdy w nie nie graly. Stare gry wciagaja.
A po drugie - ze tak naprawde nie ma ludzi, ktorzy nie slyszeli/widzieli, albo nie grali w stare gry. Czego dowodem byly osoby, ktore na PGA znalazly sie nie jako zwiedzajacy , a jako obsluga techniczna (np. panie tlumaczki, bankowcy), a mimo to prosili o konkretne tytuly z dziecinstwa...
Ja ze swojej strony mogę dodać, że idealną grą na większy turniej jest "One on One". Zasady koszykówki każdy mniej więcej zna, a gra ma to do siebie że jest dobrze napisana, sterowanie jest łatwe i przyjemne, no i potrafi wzbudzić niemałe emocje. Można ustawić grę na czas lub do określonej liczby punktów, co pozwala na rozegranie turnieju z dużą ilością uczestników. Można odpalić na kilku komputerach i rozgrywka systemem pucharowym. Poza tym wydawca - Electronic Arts, można powiedzieć że to takie NBA z 1983 roku ;) To jak na tamte czasy naprawdę produkcja wysokobudżetowa, z udziałem takich ówczesnych gwiazd NBA jak Julius Erving i Larry Bird.
PS. Kilka jeszcze tytułów dla dwóch graczy przychodzi mi do głowy, choć na turniej już może w mniejszym stopniu by się nadawały:
Outlaw GunFight Atari Tennis Eurpean Super Soccer Kickstart Ballblazer Trailblazer SpeedAce (wersja od Zeppelin Games) Speed up! Gold edition (potrzebny by był Multilink i kilka atarek połaczonych w sieć) BMX Simulator Bop'n Wrestle Fantastic Soccer