Panowie, przez kilka miesiecy zbieraly mi sie emaile przychodzace na konto atarionline.pl. Nieopatrznie odebralem ja w TheBat 2.11.02 na nie swoim komputerze. No i teraz sa tam, a chcialbym je miec u siebie, najlepiej wyeksportowac do Gmaila.
Czy ktos zna jakas hurtowa metode przeniesienia maili z programu pocztowego na stacjonarnym komputerze do poczty na serwerze Gmail? Tego jest kilka tysiecy plikow... To by mi przyspieszylo odpisywanie na zalegle sprawy Atari.
Na pewno w TheBat ta poczta jest przetrzymywana w jakichś plikach tekstowych, bądź w strukturze folderów.
To, co możesz zrobić, to zbackupować/wyeksportować te listy z thebata i wimportować we własny komputer (do klienta poczty)
A potem tak jak muminusio, już na spokojnie.
Poza tym uważam, że domyślne kasowanie listów z konta pocztowego powinno być karalne ciężklimi robotami za kołem podbiegunowym, najlepiej południowym (odśnieżanie).
Osobiście nie wyobrażam sobie zostawiać maili na serwerze gdy już pobiorę je do siebie na dysk i cieszę się że zazwyczaj jest odpowiednia opcja do przełączenia tego. The Bat! defaultowo trzyma pocztę w swoim własnym folderze. Tyle tylko że nawet jeżeli podczas instalacji wybrało się trzymanie wiadomości bez żadnej kompresji, to i tak są one przechowywane w jakimś jego natywnym formacie. Dodam jeszcze że programu tego używam od lat i nic mi nie wiadomo o opcji eksportowania maili w takiej formie, aby były one potem odczytywalne przez cokolwiek innego. Ale być może po prostu o niej nie wiem (choć wydaje mi się że poznałem The Bata! dosyć dogłębnie), jako że nigdy nie była mi potrzebna.