atarionline.pl Edytory znaków na PC - gdzie i skąd? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime24 Dec 2011 19:12 zmieniony

Siemanko,

Niedawno dostałem pytanie od "powracającego" atarowca, o prosty i wygodny edytor do fontów na Atari, dla Windows. Czy oprócz "kombajnów" Graph2Font i Envision ReBorn istnieją jeszcze jakieś inne?
      Np. ileś lat temu był taki na sąsiednim sajcie, ale obecenie dostęp/ściągnięcie jego jest uniemożliwione.

A co z ATARI TOOLS? :o
      Program niby rozwijany od dłuższego czasu, a linku do downloadu wciąż brak... :|
      • 2: CommentAuthorxxl
      • CommentTime24 Dec 2011 20:12

ten jest dobry.

->link<-
      • 3:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime24 Dec 2011 22:12

Dzienx! :)
      • 4:

CommentAuthortdc
      • CommentTime24 Dec 2011 22:12

Zamiast peceta polecam back to roots;)
      • 5: CommentAuthorxxl
      • CommentTime24 Dec 2011 23:12

ci co uzywaja natywnych programow na atari czerpia przyjemnosc z ich uzywania a nie skupiaja sie na efekcie "pracy". zreszta jasno bylo napisane WYGODNY :-)
      • 6:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime25 Dec 2011 02:12

@tdc - zamiast "chwytliwych" ogólnikow zapodałbyś takie atarkowe edytory.
      Wg mnie rządzi "Atari Font Maker" Jaskiera, potem jeszcze "Point" Rzóga i "Chaos Font Editor".
      • 7: CommentAuthornosty
      • CommentTime25 Dec 2011 12:12

@Dracon - a ze tak spytam przewrotnie: a po co Ci "jakies inne"? Prosty i wygodny to Atari Font Maker. Nieprosty ale mający prawie wszystko co przyszlo do glowy uzytkownikom to Envision Reborn. A G2F wiadomo jaki jest i do czego sluzy.
      Swego czasu sam szukalem i zaloze sie, ze do edycji fontow nie znajdziesz nic lepszego niz ta trojka.
      • 8:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime25 Dec 2011 12:12

Autor AtariTools przysłał mi rok temu duży edytor - bardzo dobry. Jeszcze sporo fukncji nie działało / nie działało w pełni, ale użyłem i byłem b. zadowolony.
      • 9:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime25 Dec 2011 20:12 zmieniony

@Nosty
      To nie mi potrzebne teraz, ale zostalem o to zapytany wiec pewnie takie przypomnienie przyda sie tez moze innym. :) Glownie chodzi o aplikacje na Windowz, dygresja byla programy na samo A8. BTW. "AFM" znam, ale nie jest az tak prosty, ma tysiace skrotow klawiszowych itp. jednak jest to potezne narzedzie, nie przecze. :)

@Pirx
      Acha, wiec wychodzi na to, ze autor AtariTools potajemnie :P wysyla ten zestaw paru osobom i tyle, bo na oficjalnej stronie linka do sciagniecia wciaz brak. :( Opisywano to cudo w CHARTARI #1 z tym, ze tez tam mozna bylo sie dowiedziec, iz to byl recenzja dzieki egzemplarzowi "spod lady". :|
      • 10:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime25 Dec 2011 23:12

Prawdopodobnie wystarczy napisać e-maila :)))))
      • 11:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Dec 2011 23:12

Dracon:

Acha, wiec wychodzi na to, ze autor AtariTools potajemnie :P wysyla ten zestaw paru osobom i tyle, bo na oficjalnej stronie linka do sciagniecia wciaz brak. :(

Trudno wyslac maila nie-potajemnie :), a wysyla mailem, bo ma jakis problem techniczny z umieszczaniem plikow do sciagniecia. Autor DearHorse bywa czasem na forum:
      ->link<-
      wiec mozesz go poprosic tak jak wszyscy inni :)
      • 12:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime2 Nov 2014 20:11

Atari Tools właśnie miał update...