Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
adv:
Wpisz w google hasło "Daleylama" Pojawią się wyniki dla tego hasła, czy strony będą zablokowane? W Chinach obowiązuje prawo, które blokuje strony, które mają w nazwie "Daleylama" Tak samo byłoby po ewentualnym wejściu w życie ustawy SOPA.adv:
Blokada nie będzie dotyczyć Polski.adv:
Żadna z nazw domen, które padły nie zawiera tych firm, a termin z gry "GO"adv:
Domeny, które mają w nazwie nazwę produktu - Atari800.com, Atari800.sf.net - będą musiały je zmienić, jeśli używają je bez porozumienia z właścicielem ich nazwy.Dracon:
Co do czepiania sie domen z nazwa Atari, to Kaz sprytnie sie broni ;)adv:
Dotychczas Atari Inc. nie żądało zmian nazw domen, które w nazwie miały nazwy ich produktów, ale zgodnie z naszym prawem może to zrobić.adv:
Dotychczas Atari Inc. nie żądało zmian nazw domen,adv:
To co jest po kropce to domena identyfikująca np. "com"adv:
Żeby z niej korzystać trzeba by podpisać licencję niewyłączną na korzystanie z tej nazwy.adv:
Odpowiedź na pierwsze pytanie: Może.adv:
Odpowiedź na drugie pytanie:adv:
Trzecie pytanie:adv:
Czwarte: Czyli powinno być tak, jak w post #10.adv:
W nazwie mercedes-benz mają tylko autoryzowani dealerzy. Nie przeczę, że w praktyce nikt tego nie przestrzega.adv:
Nie mam w drzewie genealogicznym Ułanów. Co do wymyślania problemów, raczej znalazły się w post #9. Mam nadzieję, że w praktyce się nie pojawią (np. rykoszet, o którym piszesz).adv:
Nigdzie nie piszę o znakach towarowych. Piszę o utworze w rozumieniu ustawy o prawie autorskim. Ty piszesz od początku o znakach towarowych i stąd nieporozumienie.adv:
Pisząc zastrzeżony urzyłem skrótu myślowego dotyczącego ochrony prawa do korzystania i rozporządzania z utworu. Moim zdaniem "Atari 800" spełnia wymogi utworu.adv:
Nie jest jasno określone, czy adres strony, który ma w nazwie utwór jest jego opracownaniem, czy też należy traktować go jako ten sam utwór. Można bronić obu poglądów.adv:
Nieobowiązujące firmy podałem jako przykład. Obowiązująca firma to również nie "Atari", a Atari, SA.adv:
Hiopteza dotycząca rykoszetu jest realna, ale ja bym się nie martwił tym co może się stać, a tym, co jest.adv:
Jeśli mógłbym prosić na przyszłość o nieocenianie typu "głupstwa", "nie odrobiłeś zadania domowego" itp. To troszkę nieeleganckie.adv:
Znaki towarowe, wzory użytkowe i wzory przemysłowe mogą być chronione na podstawie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jeśli spełniają cechy utworu.Sad Najwyzszy:
Wyraz „JOGI” nie wykazuje oryginalności, mogącej uzasadniać uznanie go za wyjątek od powszechnie akceptowanej zasady, że pojedyncze słowa nie mają cech twórczości. Nie posiada ono autonomicznych cech utworu, i nie staje się utworem się z powodu „wymyślenia” sposobu konkretnego jego wykorzystania jako znaku towarowego, czyli do oznaczania towarów określonego rodzaju, pochodzących od określonego przedsiębiorcy. Z tych względów Sąd Najwyższy skargę kasacyjną, stosownie doadv:
Krótka jednostka słowna, pełniąca rolę znaku towarowego, może być utworem w rozumieniu art. 1 ust. 1 Prawa autorskiego, jeżeli wykazuje autonomiczną wartość twórczą.adv:
Moim zdaniem, nazwa domeny "Atari 800" jest jednostką słowną, o której mowa w przytoczonym orzeczeniu i która korzysta z kumulatywnej ochrony wynikającej z art 1 ust 2 pwp.adv:
To jest mój pogląd, który skłonny byłbym miał takie zlecenie. Na tym polega moja praca, a nie "ułańska fantazja".adv:
Pisząc, że domena jest utworem myślałem o tym konkretnym przypadku. Nie myślałem w tedy, że może zostać to odebrane jako zasada. Trzeba mi uważać, co piszęadv:
Domeny, które mają w nazwie nazwę produktu (...) będą musiały je zmienić, jeśli używają je bez porozumienia z właścicielem ich nazwy.adv:
O AOL napisałem w poście #14 Ad. 1., o domenach zawierających nazwę produktu w post #14 Ad. 2 i w post #10.adv:
Nigdzie nie piszę o znakach towarowych. Piszę o utworze w rozumieniu ustawy o prawie autorskim.adv:
Natomiast nazwa chroniona jest przez ustawę o prawie autorskim jako utwór.adv:
Ad.2. Dotychczas Atari Inc. nie żądało zmian nazw domen, które w nazwie miały nazwy ich produktów, ale zgodnie z naszym prawem może to zrobić.adv:
Nie będę odnosić się do pozostałych wypowiedzi i robić niepotrzebnej, moim zdaniem, dyskusji dotyczącej udowadniania swojego punktu widzenia. Jak napisałem, jest kilka poglądów.Dracon:
@adv - gratuluje wnikliwosci.adv:
Poczekamy, za kilka lat zobaczymy, kto z nas miał rację: czy nazwa domenowa składająca się z dwóch słów może, czy nie może być utworem.adv:
A koniec uzasdanienia?adv:
To samo w przytoczonej przez mnie sentencji wyroku (nie jestem autorem poniższej wypowiedzi):adv:
Atari osiemset to dwa słowa, które użyte w tym zestawieniu mają, moim zdaniem, charakter oryginalny.adv:
Moim zdaniem nazwa domenowa:podstarzali.ataromaniacy.wszyscydziwnijacystacy.pl może nim być. Jest oryginalna i sam ją skleciłem.adv:
adv @2011-12-26 14:46:52adv:
Na przyszłość postaram się wypowiadać mniej autorytatywnie.adv:
Ciebie prosiłbym, żeby nie używać hmmm... pewnych określeń i dopatrywać się złych intencji.adv:
Sentencja wyroku podana w Lexie.adv:
Ktoś się podpisywał George_Bush (nie sprawdzę, piszę co w tej chwili pamiętam).