Niestety, te joysticki jako używane są często mocno zużyte. Jeśli joystick jest sztywny, to albo jest nowy, albo sklejony/wzmocniony w środku. Jeśli nie, to pewnie nie działa za dobrze (puszcza przy zbyt mocnym wyginaniu)
Ale gdzieś ktoś w internecie je sprzedaje (jak i części zamienne do nich) po jakieś 25 dolców (tzw cx-40 replacement, nowy, aktualnie produkowany i ulepszony ponoć)) ->link<- ->link<-
Joysticki CX40, nowe, niedawno nabyłem. Są świetne. Polecam. Wydaje mi się, że granie innymi joystickami w gry na oryginalnym A8 jest nieporozumieniem, naprawdę.
Mają jednak wadę, nie nadają się dla leworęcznych.
Mojego kuzyna pierwszą konsolą było Atari 2600 lub jakiś jego klon. Mimo tego, że często graliśmy nazwa dla tego joya zawsze pozostała jedna - "sztywna pała". Potem ze zdziwieniem zauważyłem, że inny kuzyn ma ten joy podłączony do Amigi, więc coś w nim musiało być co mi umknęło.
Wystarczy w środku przełożyć kabelki i jest dla leworęcznych. A może ktoś reflektuje na przejściówkę? obudowa, gniazdko i wtyczka CANON 9 i sześć kabelków! ->link<- części w TME z przesyłką 20 zł. Kuniec!
A na ebayu cx40 są po niecałe 100 zł wliczając wysyłkę (to te nówki, ulepszone, replacementy)
Otrzymałem dwa razem z flashbackiem i muszę stwierdzić że głównie ich używam, są lekkie i poręczne (nie maja mikrostyków które mnie denerwują bo hałasują), dwie wady jednak posiadają: brak przyssawek i wtyczka ciężej wchodzi do gniazda w 65xe. we flashbacku wchodzi bez problemu.