atarionline.pl ATARI STF - niestabilna praca - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorsikador
      • CommentTime8 Jan 2012 13:01 zmieniony

Witam. Moje ATARI STF dziwnie się zachowuje. Odpaliłem SYSINFO i raz przechodzi bez błędów a raz wyskakuje błąd refresh test(zdarza się, że ilość błędów jest różna). Podczas oglądania dema objawia się to błędami w wyświetlanym obrazie i zawieszaniem się kompa. Czasami komp chodzi kilka godzin i nic się nie dzieje. Pojawiły mi się także BOMBKI - raz 2 raz 4. Co to może być?
      Wg tej stronki:
      ->link<-

2 Błąd szyny
      Próba dostania się do nielegalnego obszaru pamięci lub do układów zarządzających pamięcią.

4 Nielegalna instrukcja
      Wykonanie nieważnego rozkazu maszynowego dla MC 68000.

Wydaje mi się że to może być jakiś zimny lut lub problem z kontaktowaniem jakiegoś układu lub elementu. W najgorszym przypadku kości RAM do wymiany i tu pytanko - gdzie takie kości dostać i ile to może kosztować. Może od razu lepiej zapakować 4MB? Komp jeszcze nie rozkręcany (oryginalna plomba), klawiaturka tez do czyszczenia bo klawisze nie kontaktują wszystkie, może wystarczy wyczyścić i docisnąć kilka kostek?

Rozkręciłem kompa i podociskałem kostki ale nic nie pomogło :(
      Może to zasilacz? Czy zasilacz od STE podejdzie??