atarionline.pl Ile wyszlo ogolem gier na male atari? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorbolo
      • CommentTime14 Apr 2012 13:04

No wlasnie od dawna mnie to zastaniawialo, probowalem nawet policzyc w bazie AOL ale co jakis czas dorzucane sa nowe pozycje. Czy jest w ktos stanie powiedzmy w przyblizeniu podac jakas miarodajna liczbe?
      • 2:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 Apr 2012 13:04

Po pierwsze: caly czas tworzone sa nowe gry (w zeszlym roku ponad 50 sztuk), wiec masz do czynienia z dynamicznym procesem. Ta liczba sie zmienia.

Po drugie: caly czas odkrywane sa stare gry, a to po roznych czasopismach, a to w szufladach, a to z powodu malego rozpowszechnienia w przeszlosci. To tez powoduje, ze liczba sie zmienia.

Po trzecie: nikt nie jest w stanie podac miarodajnej liczby, bo nikt nigdy nie prowadzil takich obliczen. W starych czasach co najwyzej liczono gry wydane. Ale wiekszosc gier nigdy nie byla wydana, bo sa to public domain, gry zamieszczone w czasopismach, gry pisane hobbystycznie.

Od biedy mozna policzyc takie rzeczy, ale to zmudna praca i dlatego nie ma chetnych. A do tego i tak bedzie obardzona bledem. Obecnie mozna podawac w duzym przyblizeniu i baza AOL taka jest: prawie 5000 gier. Nie podejmuje sie okreslic, ile jest wszystkich gier. Kiedys, gdy w bazie bylo prawie 2000 gier, sadzilem, ze ciezko bedzie dobic do 3000. Teraz wiem, ze odkrywana jest masa oprogramowania, o ktorym malo kto u nas slyszal, bo bylo niskonakladowe albo malo popularne: edukacyjne, z czasopism, public domain. I dlatego nie przykladam wagi do liczenia.

Po czwarte: po co to liczyc dokladnie?
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime14 Apr 2012 21:04

Tysiące, tysiące.
      • 4: CommentAuthorbolo
      • CommentTime15 Apr 2012 08:04

Kaz z ciekawosci
      • 5: CommentAuthorRamos
      • CommentTime15 Apr 2012 09:04

Tego nie da się oszacować. Może podać np. 4 tys., a za rok może się uzbierać już ponad to. Jedynie co to można mniej więcej podać ile oficjalnie zostało wydanych gier przez różne firmy. Ile zostało stworzonych przez amatorów w domu pisanych czasami tak dla siebie tego nie da się ustalić. Większość takich produkcji przepadło bezpowrotnie i z roku na rok coraz trudniej będzie się odkrywać stare programy. Mam nadzieje, że wydobędzie się ich jak najwięcej.
      • 6: CommentAuthorbolo
      • CommentTime15 Apr 2012 12:04

Kaz ale na AOL gry powinny byc ponumerowane moim zdaniem
      • 7: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime15 Apr 2012 13:04

Pomysł numeracji jest dobry, szczególnie jesli uwzględniałby rózne wersje danej gry, 1.1...1.10, nast. 2.
      łatwo można byłoby w przyszłości przy różnych dyskusjach ustalić, o którym pliku konkretnie rozmawiamy.

Ja w mojej przygodzie z A8 posiadłem bibliotekę 1000 gier i programów (programów - 150, gier 850). Jednak pomijałem rzeczy beznadziejne.

Obecnie przenoszę wszystkie naprawdę fajne rzeczy na real A8 na 5.25", w TurboToms i z inicjalizerem SpeedInit ver. 5.0. TurboTygrys jest jednak znacznie wolniejsze i ma trochę bardzo wkurzających wad. Niedługo to opiszę (jesli KAZ będzie uważał, że to warto opublikować). Osiągam prędkośc ok. 75000 bd, przy dobrych dyskietkach, pod warunkiem właściwego poukładania sektorów na dyskietce. Generalnie jest to porównywalne z czasem dostepu via SIO2PC. Staram się pozyskiwać gry z nieśmiertelnościami "Unlimited lives/ energy" - dla dzieci. Obecnie na topie jest Nadral Unlimited, Donkey Kong Unlimited. Staram się zbierać polskie wersje gier businesowych typu "Pirates...". Akurat ta jest spolszczona brzydko i bedę ją poprawiał. Generalnie myślę o poprawkach spalszczających w stosunku do wszystkich gier, jakie są "Unlimited", i jake są warte zainteresowania, oczywiście. Tak więc, pytanie nie jest, ile jest produkcji na A8, ale raczej, ile jest warych zainteresowania.
      Moim zdaniem, biorąc po uwagę produkcje do 1990r. twierdzę, że liczba interesujących (nie żenujących) gier oscyluje koło 100. Wydaje się, że liczba ta może być podwojona poprzez produkcje post 1990r., oraz dodatkowo powiększona o te pozycje, ktore ja pominąłem, a które ktos inny uznałby jeszcze za interesujące. Np. jak zakwalifikować: hard hat mack, jeet bot jack, desmond's dungeon czy congo bongo? moim zdaniem, mimo wszystko, mają albo za słabą grafę (hhmack), i są dodatkowo nużące (jbjack) albo maja dobrą grafę ale są trudne i nudne (desmond's..., congobongo), "very irytaty". Ja takie gry pominąłem, uznając je za takie, które nie zachwyciłyby obcej osoby, której prezentuję A8.

Sporo z dobrych gier to całodyskowce i one właśnie uwidacznialy całą potęgę A8, jednakowoż były wśród nich np. Conan - też nie wiem, jak to zakwalifikować. A co zrobić z "The Great Mouse Dedective?" Od przeciętnej na A8 na pewno jest w górę, ale w porównaniu z wersją na C64, żenada. Jednak pozostawiam taką grę, bo w istocie od średniej na A8 odbija w góre.

Stwierdzam, że liczba dobrych, fajnych gier na A8 to liczba około 250 pozycji.
      • 8: CommentAuthorAdam
      • CommentTime15 Apr 2012 14:04

@bartcom
      "Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych." Co innego (w miarę) obiektywne wartości typu liczba wszystkich gier, a co innego liczba "dobrych gier", bo subiektywne gusta bywają naprawdę różne :)
      • 9:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Apr 2012 14:04 zmieniony

bolo:

Kaz z ciekawosci

Licz, ja nie zabraniam, ani nie zniechecam. Ja uwazam, ze ciekawosc powinna miec jakis cel czy wymierny skutek, ale nie przeszkadza mi jezeli ktos ma ciekawosc bez powodu.

bolo:

Kaz ale na AOL gry powinny byc ponumerowane moim zdaniem

bartcom:

Pomysł numeracji jest dobry, szczególnie jesli uwzględniałby rózne wersje danej gry, 1.1...1.10, nast. 2.
      łatwo można byłoby w przyszłości przy różnych dyskusjach ustalić, o którym pliku konkretnie rozmawiamy.

Nie widze sensu takiego numerowania, mozecie przyblizyc pomysl? Wszystkie gry maja niepowtarzalne nazwy, pliki tez , wiec odpada argument, ze "nie wiadomo, o ktorym pliku rozmawiamy". Mozna rozmawiac o grze lub pliku o konkretnej , niepowtarzalnej nazwie. Mozna nawet podac bezposredni link.

bartcom:

Niedługo to opiszę (jesli KAZ będzie uważał, że to warto opublikować).

Uwazam, ze warto to opisac. Opublikowac na forum zawsze mozna. A jezeli chodzi o strone glowna - to tez warto, jezeli artek spelnia jakies minimum merytoryczne i jezykowe.

bartcom:

Staram się zbierać polskie wersje gier businesowych typu "Pirates...". Akurat ta jest spolszczona brzydko i bedę ją poprawiał. Generalnie myślę o poprawkach spalszczających w stosunku do wszystkich gier, jakie są "Unlimited", i jake są warte zainteresowania, oczywiście.

Fajnie, mam nadzieje, ze bedziesz je tu publikowal. Do tego mozesz przygotowac paczuszke, ktora mozemy wrzucic na serwer jako kolekcje bartcoma (tak jak sa kolekcje gier Tenchiego czy Yogiego: ->link<- )

bartcom:

Stwierdzam, że liczba dobrych, fajnych gier na A8 to liczba około 250 pozycji.

Rowniez mozesz przygotowac taka kolekcje.
      • 10:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime15 Apr 2012 16:04 zmieniony

bartcom:
      Staram się zbierać polskie wersje gier businesowych typu "Pirates...". Akurat ta jest spolszczona brzydko i bedę ją poprawiał. Generalnie myślę o poprawkach spalszczających w stosunku do wszystkich gier, jakie są "Unlimited", i jake są warte zainteresowania, oczywiście.

O, swietna wiadomosc. Ja niedawno gralem troche w te gierke ("Pirates of the Barbary Coast"), ktora zostala kiepsko spolszczona i przydaloby sie to poprawic. Przy okazji, jest gdzies w miare dokladny do niej opis (bo zapomnialem jak tam sie strzelalo do wrogich okretow po zaladowaniu armaty pokladowej) ?