atarionline.pl RMT w ASM - pytanie - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthornosty
      • CommentTime21 Apr 2012 08:04

Prosba o pomoc:
      Oryginalna procedura RMT gra mi w asm bardzo ładnie ale tylko pod warunkiem że muzyka (*.rmt) jest pod adresem $4000 jak w oryginalnych przykładach Rastera.
      Próba przeniesienia jej w dowolne inne miejsce kończy się brakiem poprawnego odtwarzania.

Teoretycznie nie powinno mieć to znaczenia a wszystko co trzeba ustawić to adres w czasie inicjalizacji:

;--inicjalizajca muzyki w menu
      ldx #<muzyka ;low byte of RMT module to X reg
      ldy #>muzyka ;hi byte of RMT module to Y reg
      lda #0 ;starting song line 0-255 to A reg
      jsr RASTERMUSICTRACKER ;Init

A u mnie jak adres jest inny niż $4000 to nie działa.
      Co robię źle?
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime21 Apr 2012 10:04 zmieniony

- adres grania muzyki jest w jej środku. Przed tym adresem są bodajże bufory na ścieżki, czy jakoś tak.
      - adres grania muzyki musi mieć zerowy mniej znaczący bajt adresu (i muzyka również:)

Nie chcę być nachalny :P ale wszystko jest napisane w procce playera asm :)

No, chyba, że jest inny powód niedziałania.
      • 3: CommentAuthornosty

Jakub, jesli dobrze odgaduje, to o czym Ty piszesz to adres procedury odtwarzajacej muzyke (definiuje sie jej poczatek przez zmienna PLAYER, przy czym "PLAYER" address can be $..00 only!) a przed nia trzeba zostawic wolne 1kB na rozne tablice itp.

A ja pytalem o miejsce muzyki (plik z rozszerzeniem .rmt) w pamieci, nie o playera.
      Nie chce mi grac jesli muzyke wrzuce gdzie indziej niz od $4000.
      • 4:

CommentAuthormiker

Nosty, a jak zapisujesz muzykę z RMTka? Jeśli zapiszesz przez "Save as...", to ZAWSZE będzie ona od $4000. Powinieneś użyć "Export as..." a następnie, jako typ pliku, wybrać "Stripped RMT". Wtedy otworzy Ci się okienko, gdzie będziesz mógł wpisać inny adres muzyki i ustawić jeszcze parę innyh pierdołek.

No, chyba że już tak robisz, to sorry. :)
      • 5: CommentAuthornosty
      • CommentTime21 Apr 2012 11:04

aaa dzieki miker, wyjasniles sprawe! ja oczywiscie muzyke dostalem gotową :) i myslalem naiwnie, ze jest w pelni relokowalna.
      EOT.
      • 6: CommentAuthorbob_er

z tego co pamiętam (ze swoich produkcji: cmc, mpt, tmc), to żaden tracker nie ma relokowalnych utworów.
      • 7:

CommentAuthorjhusak

@nosty - sorki - nie zrozumiałem twojego pytania. Kiedyś miałem taki problem i sobie dointerpretowałem :)
      • 8: CommentAuthorrudla
      • CommentTime21 Apr 2012 15:04

Atalan contains RMT routine that can play modules loaded to arbitrary address, should anyone need it.
      • 9: CommentAuthormono
      • CommentTime21 Apr 2012 23:04

@nosty: rmtplay dla sdx relokuje rmt w locie i gra - sprawdź czy gra dobrze (nie przejmuj się ewentualnymi opóźnieniami - zostanie wkrótce poprawione).
      • 10:

CommentAuthortdc
      • CommentTime22 Apr 2012 04:04

A relokuje do fragmentów stron ? :P
      • 11: CommentAuthormono
      • CommentTime22 Apr 2012 10:04

Oczywiście.
      • 12:

CommentAuthortdc
      • CommentTime1 May 2012 02:05

Poważnie? Bo player tego nie obsługuje.
      • 13: CommentAuthormono
      • CommentTime1 May 2012 10:05

Player został zmodyfikowany.
      • 14:

CommentAuthortdc
      • CommentTime1 May 2012 11:05

a to wszystko jasne;)
      • 15: CommentAuthor0xF
      • CommentTime1 May 2012 11:05

bob_er:

z tego co pamiętam (ze swoich produkcji: cmc, mpt, tmc), to żaden tracker nie ma relokowalnych utworów.

FC są relokowalne (nie zawierają żadnych adresów).

Adresy CMC, MPT, TMC, TM2, RMT można przestawić przy pomocy asapconv.