atarionline.pl Szukam gry... (nie z Atarynki :P) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime28 Apr 2012 10:04

(wybaczcie jeśli (prawdopodobnie) pytam po raz któryś...)

Słuchajcie, miałem kiedyś na Amidze gierkę polegającą na podbijaniu układu słonecznego poprzez terraformowanie planet albo "podbieranie" ich przeciwnikowi. Planet było bodajże 7 lub 9, pokazane w słupku w lewej części ekranu, nasza planeta macierzysta była na dole, wroga u góry.
      Jeśli się nie mylę, były 3 formacje wojskowe, w tym szpiedzy, których lepiej było na wczesnym etapie nie wysyłać, bo groziło to odkryciem ich przez przeciwnika i eskalacją konfliktu. Oczywiście jak to w tego typu grach trzeba było zbierać zasoby (już nie pamiętam, czy budowało się kopalnie na zasadzie wskazania planety, czy eksplorowało asteroidy) by móc rozwijać swoje możliwości ofensywne.

Z gry pamiętam jeszcze jeden ważny szczegół - intro z siedzącą postacią (tak jak ten posąg "zamyślonego") i trzymającą na dłoni zamknięty w szklanej kuli układ planetarny (ten, o który walczyliśmy). Na końcu intra, jeśli mnie pamięć nie myli, postać zamykała dłoń niszcząc kulę i po otwarciu pięści rozdmuchiwała drobiny.

Była to wg. mnie jedna z lepszych gier "kosmiczno-strategicznych" - i na pewno nie było to M2.2 :-). W każdym razie dostałem ją od kolegi po pytaniu, czy ma jeszcze coś innego w stylu M2.2.
      • 2:

CommentAuthorTenchi
      • CommentTime28 Apr 2012 11:04

Mówisz niewątpliwie o Supremacy: Your Will Be Done, znanym także jako Overlord. Dla pewności poniżej jeszcze interko z tuby.

Bardzo fajna giera. Choć nie przepadam za tego typu strategiami, to w Supremacy ciupałem ostro jeszcze na C=64, kapitalnie wyszła im ta wersja.
      • 3:

CommentAuthorMaW

Tenchi, dzięki!!! No to teraz już wiem, na co poświęcę urlop :D
      • 4:

CommentAuthorTenchi

Jednak bycie multiplatformowcem ma swoje zalety - kolejny zadowolony "klient", a cała przyjemność po mojej stronie. :) Udanych podbojów życzę, w sumie może i ja sobie zafunduję partyjkę jak za starych czasów.
      • 5: CommentAuthorwieczor

Tu mi przypomnialo sie jeszcze "Ascendancy" na PC pod DOSa, tez fajne
      • 6:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime28 Apr 2012 13:04 zmieniony

ASC też była na Amigę - z tym, że styl gry ma całkiem inny.

//EDIT: a swoją drogą Supremacy to kolejny tytuł, który mógłby być przeknwertowany na Atarynkę
      • 7:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime28 Apr 2012 16:04

TO STRASZNE!!! Zapomniałem, jak w to się gra! :,(

"Dziadek gugiel" przy wyszukiwaniu pokazuje tylko strony z krótkimi nic nie znaczącymi opisami :(.
      • 8: CommentAuthorguSTaw
      • CommentTime28 Apr 2012 16:04

Na eSTiczku też była :)
      • 9: CommentAuthors2325
      • CommentTime28 Apr 2012 17:04

Na hol.abime.net które jest najpełniejszą bazą danych o grach z Amigi brak jest skanów manuala.
      • 10: CommentAuthorxebyz
      • CommentTime29 Apr 2012 01:04

Opis gry na --tej-- stronie wydaje się kompletny:
      ->link<-

zawsze pozostaje też:
      ->link<-

Pamiętam, że opis tej gry zamieszczony był w świętej pamięci Top Secret.
      • 11:

CommentAuthorTenchi
      • CommentTime29 Apr 2012 01:04

Tak, ten w TS był całkiem niezły - chyba właśnie dzięki niemu nauczyłem się grać.
      • 12: CommentAuthorxebyz
      • CommentTime29 Apr 2012 10:04

Niestety na retroreaders ->link<- aktualnie nie ma TS.

Pozostają inne źródła bądź wersja papierowa.
      • 13: CommentAuthorrekk
      • CommentTime29 Apr 2012 11:04

Opis z Computer Studio
      • 14: CommentAuthorrekk
      • CommentTime29 Apr 2012 11:04

Opis z Top Secret
      • 15:

CommentAuthorMaW
      • CommentTime29 Apr 2012 13:04

Dzięki za linki - tak coś mi świtało, że opis był też w Magazynie Amiga, ale przeleciałem spis wszystkich artykułów przed '95 (dokąd miałem Amigę) i niestety, nie znalazłem.

No to biorę się za granie! :D

...o nie, za godzinę muszę iść na grila :( [:D]
      • 16:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime11 Oct 2015 16:10

szukam już parę lat Amigowej gry w którą grałem w latach 90,w grze poruszamy się kolesiem który zamiast prawej ręki ma strzelbę lub trzyma w niej strzelbę tak że dłoni nie widać ,w charakterystyczny sposób wspina się np na wyższe platformy tą wolną ręką podciąga się ,nie pamiętam do czego się strzelało , pamiętam że coś się zbierało co pozostawiali przeciwnicy .Nie jest to Turrican tam bohater nie miał skafandra , podobny był troszkę do Ash/a z Evil Death tzn bardziej człowiek niż robot .
      • 17: CommentAuthors2325
      • CommentTime11 Oct 2015 16:10 zmieniony

Spróbuj Switchblade 2 ->link<- Assassin Special Edition ->link<-
      • 18: CommentAuthorSamarexus
      • CommentTime11 Oct 2015 20:10

Może Bionic Commando,ale czy było na Ami...?
      • 19:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime11 Oct 2015 21:10

Bionic Commando to nie jest na pewno ,Assassin też raczej nie ale sprawdzę za jakąś 1h to odpiszę ,dzięki ,jeżeli znacie jeszcze coś podobnego to poproszę .
      • 20: CommentAuthors2325
      • CommentTime11 Oct 2015 22:10

W Switchblade 2 można odnieść wrażenie, że postać wciąga się na krawędzie ręką jeśli w skoku wpadniemy na płonącą ziemię która popycha nas wyżej niż skok pozwala. Tak naprawdę obydwie ręce mamy cały czas zajęte (jakieś ostrze i spluwa).
      • 21:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime11 Oct 2015 22:10

ostrza tam nie było tylko strzelba ,scroll ekranu we wszystkich kierunkach ,pamiętam etap z "pułkami "zawieszonymi w powietrzu na które można było się wspinać ,chyba jak się wspinał to pomagał sobie tą ręką z zamontowaną strzelbą ale mogę się mylić , pamiętam etap na tle przyrody jakieś pnącza trawa tak mnie się zdaje ,etap był w dzień ,gra była grywalna i jedna z pierwszych na pożyczonej A600 w które grałem ,grało się przyjemnie i chyba za trudna nie była ,kiedyś gry na Amigę wydawały mi się drętwe i mało grywalne np Lion Heart w porównaniu z grami na Segę ta gra była wyjątkowa jak dla mnie .
      • 22:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime11 Oct 2015 23:10

może była to gra którą można było odpalić z drugiego dysku pomijając tym samym etapy ,no sam nie wiem ...
      Na pewno to jakiś znany tytuł ,miałem prócz tego YO-YOE ,Franko.
      Etap który pamiętam to coś w ten deseń :

Tylko na powietrzu .
      • 23: CommentAuthors2325

Sprawdź może Borobodur i Jim Power.
      • 24:

CommentAuthorCOR/ira4

Jim Power podobny ale nie ma wspinania ,strzelby i scrolowanego ekranu w czterech kierunkach
      • 25:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime11 Jan 2017 10:01

szukam cały czas tej gry i nic :-(
      • 26:

CommentAuthormav
      • CommentTime11 Jan 2017 13:01

Może to?
      • 27:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime11 Jan 2017 16:01

...plansze w założeniu może i podobne z tym że w tamtej grze bohaterem był człowiek z giwerą zamiast ręki ,w charakterystyczny sposób wchodził na półki łapiąc się i podciągając jedną ręką ,to zapamiętałem bo była fajna animacja ...Bionic Commando to też nie jest ;-)
      • 28:

CommentAuthormiker
      • CommentTime11 Jan 2017 20:01 zmieniony

A Flashback? :)
      lub jak bardzo pomyliłeś platformy: BlackThorne (?)

(sOnar mi tu podpowiada, dzięks)
      • 29:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime11 Jan 2017 20:01

A BlackThorne nie był przypadkiem tylko na Segę?
      • 30:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime12 Jan 2017 11:01

nie ,był także na Dosa pc jeszcze ,swoją drogą fajna gra ale to nie to ,znam masę gier i na tamtą natrafić nie mogę ,tylko raz ją miałem przez parę dni z pożyczoną Amigą
      • 31:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime23 Mar 2020 16:03

Szukam wersji gry "A.E" dla C64,a także informacji odnośnie różnic i wydania na inne platformy.Pamiętam że wersja dla C64 miała niesamowitą muzykę która w zasadzie robiła całą robotę,aż chciało się grać.
      • 32: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime23 Mar 2020 17:03 zmieniony

Na C64? ->link<-

Published by Brøderbund Software, Inc.
      Developed by Programmers-3 Inc.
      Released 1982

Platforms:
      Apple II, Atari 8-bit, FM-7, MSX, PC-88, SMC-777, VIC-20
      • 33:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime23 Mar 2020 17:03

Dzięki,może dysponujesz materiałem wideo z tej gry ?
      nigdzie nic znaleźć nie mogę.
      • 34: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime23 Mar 2020 17:03

?! Na C64 nie ma tej gry, wszystkie inne platformy są na YT.
      • 35:

CommentAuthorCOR/ira4
      • CommentTime23 Mar 2020 17:03 zmieniony

właśnie widzę,aż niemożliwe,a kojarzysz podobną grę z C64z zdigitalizowanym dźwiękiem ? tzn.z samplami.
      Pewny jestem że to było to,na moim Commodorcu lata temu sprawdzałem różne tytuły i natrafiłem na te grę,miała pełną grafikę w stosunku do Atari i samplowane dźwięki co naprawdę bardzo pozytywnie wpływało na przyjemność płynącą z obcowaniem z tytułem.
      Może jakaś podobna gra,ale pewien jestem że to A.E ... ? może coś bardzo podobnego ?