atarionline.pl RastaConverter by Jakub Dębski - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime21 Apr 2024 13:04 zmieniony

@ilmenit
      W kwestii cmake to problemem nie jest zrobienie projektu cmake, tylko to, że cmake to trochę więcej niż make. Jego zadaniem jest m.in. zarządzanie zależnościami. SDL można w cmake łatwo wyrazić, bo ma do tego standardowe mechanizmy, za to FreeImage jest czymś, z czym trzeba sobie poradzić. Jak pisałem - w tej chwili zakładasz, że to jest. Napisanie cmake, który przemilczy to i założy to samo nie ma sensu - jak robić cmake, to taki, który sobie z tym poradzi. Chyba najprościej to zrobić submodule z tym repo i go użyć: ->link<-

Póki co dokończyłem migrację z pthreads na stdc++ i natknąłem się na jakiś runtime error, zerknij proszę na issues.
      • 2: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime21 Apr 2024 13:04

Tu chyba nowsza wersja ->link<-
      • 3:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime21 Apr 2024 13:04

Widzę że jest kilka na githubie, więc jest z czego wybierać, ta wygląda na solidniejszą, więc będę mógł to dodać jak ogarnie się resztę rzeczy.
      • 4: CommentAuthorRoeoender
      • CommentTime23 Apr 2024 13:04

Bardzo ciekawy program, myślę że już spędziłem w nim dużo więcej godzin niż w jakiejkolwiek grze na Atari :).

Super, że będzie dalej ulepszany - za jedno ulepszenie w Beta9 - mianowicie możliwości maksymalizacji okna już jestem wdzięczny.
      IMHO jedno bardzo proste usprawnienie by się przydało - mianowicie w prezentacji Evaluations i LastBest grupowanie liczby tysiącami - tak by na pierwszy rzut oka odróżnić miliony i miliardy - np. "3 215 551 231" zamiast 3215551231 (podobnie dla LastBest).

Ew. inna drobna statystyka - mianowicie o ile się udało obniżyć Norm.Dist w ciągu ostatniej minuty.

Jeszcze inna to możliwość włączenia/wyłączenia prezentowania maski detali na Destination (która nawiasem mówiąc dla pośrednich wartości jest mało czytelna).

Z innych drobiazgów zauważyłem, że przy użyciu "/init=smart" lewy obrazek wyświetlany jest do góry nogami.

To są wszystko oczywiście drobiazgi. Dzięki za fajne narzędzie.
      • 5: CommentAuthoremkay
      • CommentTime23 Apr 2024 20:04 zmieniony

Hm.... the new version is much better. It also finds errors in solutions afterwards and removes them.
      The resulting image with code is also 100 % compatible to the older version.
      Thanks to all participants for this great version...

• 6:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime23 Apr 2024 21:04

Udało się komuś skompilować źródła z GitHuba?
      • 7: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Apr 2024 08:04

w wolniejszej chwili usunę wszystko co mam lokalnie i zrobię klona z GitHuba. Nuget powinien załatwić zależności, ale jak widać nie robi tego tak, jak powinien. Przerobienie kompilacji na CMake jest dobrą propozycją. Jeżeli ktoś jest chętny przerobić kompilację na CMake, to chętnie pomoc przyjmę - ja raczej skupiłbym się na innych poprawkach programu niż build process.
      • 8:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime24 Apr 2024 10:04

@ilmenit Ja jestem w stanie przerobić na CMake. Jestem w trakcie. Zatrzymałem się tylko na przeróbkach na stdc++, zerkałeś na ten problem z muteksem? Mam założyć, że to niezamierzony błąd i po prostu to naprawić / zrefaktoryzować?
      • 9: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Apr 2024 10:04 zmieniony

Tak załóż, że to niezamierzony błąd, ale jeszcze na to zerknę. Kodu tego nie dotykałem ponad 10 lat.
      • 10:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime24 Apr 2024 11:04 zmieniony

Ok, usunąłem tego, jak się wydaje, niepotrzebnego unlocka i puściłem commita w moim forku ze zmianami odnośnie stdc++, jeszcze PR nie robiłem, nie wiem czy chcesz tę zmianę zobaczyć u siebie osobno, czy wolisz zaczekać na migrację na CMake: ->link<-
      • 11: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime24 Apr 2024 15:04

wrzuć PR proszę, przetestuję jeszcze bez CMake
      • 12:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime25 Apr 2024 16:04

PR odnośnie stdc++ puszczony.
      Udało mi się też zrobić działającego CMake'a ale kest trochę kłopotów.
      SDL_ttf jest strasznie trudny do zbudowania. Ma jakieś wewnetrzne zależności, sam szuka SDL2 i to w jakiś sposób który sypie masą warningów no i udało mi się zrobić CMake, który działa pod Visual Studio, jak spróbowałem skompilować projekt pod MinGW, to SDL_ttf się posypał.
      Rozważyłbym zastąpienia go jakąś alternatywą. Np. ja mam dobre wspomnienia z używania ->link<-
      Jeden header, żadnych zależności, mały footprint. SDL_ttf to jednak monstrum.
      Pomyślę o tej alternatwie i puszczę PR jak będzie fajnie.
      • 13: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime25 Apr 2024 18:04

Dzieki! Wieczorem albo jutro zrobie merge. SDL2 to chyba najpopularniejsza biblioteka grafiki 2D (wspierana gigantami jak Valve), wiec jestem zaskoczony, ze tyle z nia problemow.
      • 14:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime25 Apr 2024 19:04

Nie SDL2 tylko SDL_ttf.
      Ale badam alternatywny sposób. Przy okazji czegoś się nauczę, bo wielu rzeczy z CMake jeszcze nie ogarnąłem, a teraz zdaje się być okazja żeby je przetrenować.
      • 15: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime25 Apr 2024 20:04

True, ale SDL_ttf to też standard wyświetlania tekstów dla SDL2. Podobnie jak SDL_Image do ładowania obrazków (ale FreeImage miał masę użytecznych funkcji, dlatego wybrałem kiedyś ťę bibliotekę).
      • 16: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime25 Apr 2024 23:04

Beta10 do pobrania. Dzięki @laoo za ulepszenia!
      ->link<-
      • 17:

CommentAuthorlaoo
      • CommentTime26 Apr 2024 09:04

No tak, wyszedłem, jak się okazało, z błędnego założenia, że SDL_ttf to mała nakładka na SDL ,którą można budować sobie samemu, ale okazało się, że to też duża kobyła, którą się ciężko integruje do projektu ze źródeł, dlatego teraz przy następnym podejściu potraktuję ją na równi z SDL i powinno już być łatwo (minusem jest to, że trzeba mieć ściągnięte SDL i SDL_ttf osobno, bo żeby ściągać skompilowane biblioteki CMake'em w zależności od systemu, to już jest na tyle skomplikowane, że nie chcę brnąć w tę jaskinię).
      • 18:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime26 Apr 2024 10:04

Słusznie - niech to będzie dla ludzi i się kompiluje na wszystkim, co się rusza :)
      • 19:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime26 Apr 2024 12:04

Fajna sprawa :) i dobre podejście. Jak już ktoś kompiluje to spokojnie sobie wszystko ze źródeł zrobi.
      • 20: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime6 Mar 2025 02:03

Beta12 ->link<-
      • 21:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime6 Mar 2025 03:03 zmieniony

:O
      strasznie mi się nudzi taki komputerek.... by coś zrastował :]
      • 22: CommentAuthorRocky
      • CommentTime6 Mar 2025 09:03

Rapidus pozwala na więcej zmian w linii. TeBe zrobił już prosty konwerterek o nazwie Rasta Juice, który potrafi przekonwertować grafikę (ale nie używa spritów)..
      Wyniki są więcej niż zadawalające.. może połączycie siły i zrobicie rasta konwertera pod Rapidusa?
      • 23: CommentAuthorilmenit

Dzięki, ale Rapidusem nie jestem zainteresowany. Jeżeli ktoś chce zrobić forka RC to nie ma problemu.
      • 24: CommentAuthorRocky
      • CommentTime6 Mar 2025 09:03 zmieniony

Szkoda.. załączam przykład skonwertowania obrazka z RC pod rapidusa, bez użycia duchów.
      • 25: CommentAuthorRocky

A tu przykład kolejnego:
      1. konwersja pod 6502
      2. konwersja pod 65816

Jak widać potencjał jest, może ktoś by coś zadziałał..
      • 26:

CommentAuthorCyprian

@Rocky ładnie, a zadziała to na 40 MHz Rapidusie?
      • 27: CommentAuthorRocky

W zasadzie Rapidus umożliwia to co RC, ale bez użycia spritów.. A co by zrobił, gdyby je używał..
      Wtedy można by zobaczyć niemalże pełen potencjał Antica i GTIA..

Poniżej coś bardziej ambitnego.. i już bardziej nie zaśmiecam wątku.
      • 28: CommentAuthorRocky

Cyprian, nie wiem.. To jest prosty konwerter zrobiony dawno temu przez TeBe (bardziej demo możliwości, nie widzę zapisu).
      Przy 40 MHz może być więcej zmian i trzeba by było zmodyfikować narzędzie..
      Pytanie, czy wersja 20MHz dochodzi do granic możliwości układów Atari. Jeśli tak to 40MHz nic nie zmieni.
      • 29:

CommentAuthorDracon

Wtedy można by zobaczyć niemalże pełen potencjał Antica i GTIA

Co masz na myśli? Przyśpieszony RAPIDUSem i "niestockowym" prockiem sprzęt to już nie ten sam komputer... ;) Tak jak te różne odmiany Amigi, co zaczęły się pojawiać chyba od początku od XXI wieku - teraz środowisko amigowców jest chyba nieźle podzielone...
      • 30: CommentAuthortebe
      • CommentTime6 Mar 2025 10:03

"nie widzę zapisu"

zapis jest cały czas, tylko plik nazywa się wspólnie OUTPUT.MCH, OUTPUT.MIC, OUTPUT.RCL

w katalogu 'a8', 'a16' są BAT-y uruchamiające generowanie pliku XEX

mads.exe rastajuice.asm -o:output.xex
      • 31: CommentAuthorRocky
      • CommentTime6 Mar 2025 11:03

Dracon, nie zgadzam się z Tobą. To co definiuje platformę to chipset.. CPU umożliwia jego wykorzystanie.. Rapidus pozwala na więcej, ale magistrali nie przeskoczy..
      Jak dla mnie to nadal Atari, np. w odróżnieniu od VBXE.

Co do narzędzia, to wydaje mi się, że wystarczy tylko zwiększyć liczbę możliwych zmian w linii w RC i powinno działać.. TeBe ma wiedzę i by mógł pomóc, jeśli autor RC zmieni zdanie.
      • 32: CommentAuthormono

Parafrazując: VBXE to chipset, CPU pozwala wykorzystać jego możliwości.
      • 33:

CommentAuthorCyprian

@Rocky własną opinię można oczywiście mieć, ale 'Atari' to jest to co wyszło z 'fabryki' Atari.
      Oczywiście, rozszerzanie możliwości sprzętu dodatkowym 'nieAtarowym' sprzętem też jest świetne.
      • 34: CommentAuthorRocky

@Cyprian, pewną modularność i gotowość na różne rozszerzenia Atari wprowadziło już w serii 400/800.
      Z rozszerzeniami można przeginać w każdą stronę, zwłaszcza dziś.
      Uważam, że jeśli coś się instaluje na miarę swojej epoki to ok. 65816 to jest ta epoka, a VBXE swoimi możliwościami wyprzedza Amigę 500.
      Uważam, że obok extRAM i stereo Rapidus należy do grona tych zgodnych z architekturą i epoką rozszerzeń.
      Jednak w tym należy mieć umiar.. właściwe, klasyczne Amigi skończyły się wraz z serią MC680x0.. reszta to ślepa pogoń za PC w postaci alternatywnej platformy opartej o AmigaOS.
      • 35: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime6 Mar 2025 12:03 zmieniony

Każdy ma swoją definicję "czy to jeszcze Atari". Dla mnie to, co wymaga lutownicy do instalacji przekracza "to jeszcze Atari". Dlatego na przykład cartridge Tomek-8 to wg mnie bardzo fajne rozszerzenie, podobnie jak ->link<-
      • 36:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime6 Mar 2025 12:03

A tego RADa nie ma na Atari jeszcze... Trzeba by zrobić :)
      • 37: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime6 Mar 2025 12:03

Tak tak, na C64 mają już takich kilka. I można by wtedy na tym odpalić Rasta Convertera, ale nie do wyświetlania obrazków, ale do konwersji! ;)
      • 38: CommentAuthorRocky
      • CommentTime6 Mar 2025 13:03

Czy coś lutujemy, czy wkładamy to tylko technologia implementacji..
      Można włożyć do slotu karta z RPi z odpalonym Crysisem rzucanym w pamięć obrazu Atari i się cieszyć że Crysis działa na Atari.. bo nic nie lutujemy..
      • 39:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime6 Mar 2025 13:03

jest moze jakis wskazowek, jak rasta skomplikowac pod linuchiem?
      • 40: CommentAuthortebe
      • CommentTime6 Mar 2025 13:03 zmieniony

Crysis, owszem

to właśnie umożliwia RAD, uruchamia np. DOOM-a i "wypluwa" gotowe klatki w formacie VIC-II poddane ditheringowi, reaguje na JOY-a albo klawisze C64

• 41:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime11 Mar 2025 09:03 zmieniony

Rocky:

Dracon, nie zgadzam się z Tobą. To co definiuje platformę to chipset.. CPU umożliwia jego wykorzystanie.. Rapidus pozwala na więcej, ale magistrali nie przeskoczy..
      Jak dla mnie to nadal Atari, np. w odróżnieniu od VBXE.

Zapytałem A.I. co o tym uważa i oto wnioski:
      "Klasyczne 8-bitowe komputery Atari, takie jak Atari 130XE, stanowią doskonały przykład sprzętu, który mimo swojej ograniczonej mocy (zegar 1.79 MHz), oferuje wyjątkowe wyzwania i unikalne możliwości dla programistów.
      - Pisanie programów na klasyczne 8-bitowe Atari to nie lada wyzwanie. Ograniczenia sprzętowe, takie jak niewielka ilość pamięci RAM (64 KB w Atari 130XE) czy niski zegar procesora, wymuszają na programistach kreatywność i zdolność do optymalizacji kodu. Rozwiązanie problemów przy tak ograniczonych zasobach jest niezwykle satysfakcjonujące i pozwala na rozwijanie umiejętności, które mogą być przydatne również przy programowaniu nowoczesnych systemów.

- Klasyczne 8-bitowe Atari ma swój niepowtarzalny urok. Estetyka grafiki i dźwięku z tamtej epoki budzi nostalgię i przyciąga zarówno starszych, jak i młodszych entuzjastów retro gaming. Tworzenie programów, które działają na oryginalnym sprzęcie, pozwala na doświadczanie tej unikalnej atmosfery i daje poczucie kontynuowania dziedzictwa wczesnych lat komputerowych.

-Programowanie na klasyczne 8-bitowe Atari ma również swoje kulturowe aspekty. Istnieje silna społeczność entuzjastów, którzy dzielą się swoimi projektami, poradami i wiedzą na temat programowania na starym sprzęcie. Dołączenie do tej społeczności to okazja do nauki, wymiany doświadczeń i uczestnictwa w retro-zlotach oraz konkursach. Pisząc programy na oryginalne Atari, stajemy się częścią tej historii i kontynuujemy dziedzictwo, które rozpoczęło się ponad 40 lat temu.

Chociaż Atari z Rapidus Accelerator oferuje znacznie wyższą wydajność, to klasyczne 8-bitowe Atari pozostaje wyjątkową platformą, która daje programistom możliwość doświadczania wyzwań, nostalgii i satysfakcji płynącej z tworzenia na oryginalnym sprzęcie. Pisanie programów na klasyczne Atari to nie tylko okazja do nauki i doskonalenia umiejętności, ale także szansa na uczestnictwo w żywej społeczności i kontynuowanie dziedzictwa wczesnych lat komputerowych."

:)

No i dodam, że ten "Rapidus" to raczej dość niszowe rozwiązanie na dziś, liczba jego użytkowników pewnie nie przekracza ilości palców obu rąk a programów wykorzystujących to jest stosunkowo niewiele (SysInfo, dwie gry?). :)
      • 42:

CommentAuthorRastan
      • CommentTime11 Mar 2025 10:03 zmieniony

@Rocky: To co definiuje platformę to chipset ...

Była kiedyś taka dyskusja na PPA, o tym czym jest Amiga. Padło tam podobne stwierdzenie. Wiele osób się z tym nie zgodziło i podały inne argumenty, np. że Amiga to system operacyjny itp. Można to jeszcze znaleźć na tym portalu. Btw. całkiem ciekawa dyskusja, ale nic z niej nie wynikało, tzn. wszystkie osoby uczestniczące w dyskusji pozostały przy swoim zdaniu.

Widzę Rocky, że cały czas "forsujesz" tezę, że procesor 65816 w Atari, to dalej Atari i pokazujesz przykłady, wykorzystanie tego procesora do wyświetlenia obrazków, których Atari nie dałoby rady wyświetlić. Przykłady te pokazują, że to jednak, nie jest już Atari, bo Atari tak by nie dało rady. :)

Generalnie to zgadzam się z ilmenitem, niech każdy sam sobie rozstrzygnie, czy to Atari, czy też nie.

Moim zdaniem zarówno 65816 jak i VBXE to już nie jest Atari. Nie znaczy to jednak, że nie należy pisać oprogramowania wykorzystującego rozbudowane o te komponenty Atari.
      • 43:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime11 Mar 2025 10:03

A.I.:

Ograniczenia sprzętowe, takie jak niewielka ilość pamięci RAM (64 KB w Atari 130XE)

AI nie doczytało ;-)

Dla mnie też o unikalnych cechach mikrokomputerów decydują układy graficzne, dźwiękowe i OS. Bo MOSa ma i Atari, C64 BBC, a Z80 ZX i CPC.
      Choć Rapidus to już trochę ekstremum, bo wyciska o wiele więcej z reszty układów, no i zmienia "bitowość" komputera 8-bitowego na 16 ;-) Ale tak, posiadam w jednym Atari, lubię i używam :-)
      • 44: CommentAuthortebe
      • CommentTime11 Mar 2025 11:03

"(SysInfo, dwie gry?)."

Draco stworzył całe środowisko pracy wokół Rapidusa, SDX, MAE, ELSA.

"Let's Emu!"
      ->link<-

więc tych gier na ZX Spectrum jest więcej niż dwie
      • 45:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime11 Mar 2025 12:03

Mnóstwo sterowników SDX robiących użytek z '816 w Toolkicie:
      ->link<-

I oprócz ZX EMU, jeszcze fajne "wygaszacze":
      ->link<-
      • 46: CommentAuthorRocky
      • CommentTime11 Mar 2025 23:03

@Jacques 816 nie zmienia bitowości komputera.. Magistrala to nadal 8 bit i żaden cpu tego nie zmieni..
      @Rastan forsuję tezę, że cpu nie stanowi o architekturze.. tylko chipset. CPU to tylko pompka tłocząca dane w chipy..

Co do małej liczby programów to niestety wszystko zatacza koło.
      Zamiast rozprawiać czy Rapidus to nadal Atari warto jednak zadbać o soft na to rozszerzenie (mam na myśli gry) .. Wtedy byłby zbyt na sprzęt i więcej ludzi by to używało..
      Gdyby Rapidus od początku był sprzedawany ze sporą bazą softu, to by dziś sprawy by inaczej wyglądały.. szkoda.
      • 47:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime12 Mar 2025 19:03 zmieniony

@Rocky
      @Rastan forsuję tezę, że cpu nie stanowi o architekturze.. tylko chipset. CPU to tylko pompka tłocząca dane w chipy..

oczywiście masz prawo do swojej opinii, ale to nadal jest tylko i wyłącznie Twoja opinia.

Atari to jest to co wyszło z fabryki Atari. To co wkładamy do Atari to są dodatki do Atari :)
      To samo z Commodore, to co wyszło z fabryki Commodore to jest Commodore, to co nie wyszło z fabryki Commodore to nie Commodore. :)

A Rapidus to Rapidus.
      • 48:

CommentAuthorRastan
      • CommentTime12 Mar 2025 21:03 zmieniony

@Rocky: 816 zmienia bitowość komputera. Przyjęło się od bardzo dawna, że o tym ilu bitowy jest komputer, nie decydują jego układy, czy magistrale, a właśnie procesor (choć w zasadzie to względy marketingowe).