atarionline.pl Atari 800XL czy 65XE - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorSzu75
      • CommentTime30 May 2012 22:05 zmieniony

Mam w kupnie oba te modele bez turbo z magnetofonami zasilaczami i antenowymi kabelkami (te z puszeczka na koncu) w starszym jest kardridz (4gry bulderdash,riveraid,donkeykong i cos tam jeszcze w sumie 4 gry) a ten nowszy jest niemozebnie pożółkły (moze znacie jakies ustrojstwo do czyszczenia) ile mozna dac za 1 szt oba działaja. Ja skłaniał bym sie na 65Xe ale chciałbym sie zapytac specjalistów
      • 2: CommentAuthorBluki
      • CommentTime30 May 2012 22:05

• 3:

CommentAuthormiker
      • CommentTime30 May 2012 23:05

Nie ma czegoś takiego jak 65XL.
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime31 May 2012 00:05

IMHO 65 XE mają lepszy obraz niż 800XL po niskiej.
      Jednak 800XL jest bardziej kultowy ?
      Ma piękną szynę procesora wyprowadzoną z tyłu.
      No i 800XL jako starszy model jest bardziej awaryjny, szczególnie ram i rom .
      • 5: CommentAuthorBluki
      • CommentTime31 May 2012 00:05

Co do jakości obrazu, to bardziej zależy to od konkretnego egzemplarza (wszystkie są używane) niż od tego czy jest to XE czy XL, pod warunkiem, że 800XL ma wyjcie s-video.

Klawiatura w XL jest lepsza.

Nie spotkałem 800XL z wadliwym GTIA, a w serii XE... to wiadomo...

Awaryjność jest taka sama, nawet tych 800XL bez FREDDIEGO mniejsza, za to brak w tej wersji s-video :(

To są tylko moje wrażenia nie poparte żadnymi badaniami, a jedynie uzyskanym doświadczeniem.
      • 6: CommentAuthorSzu75
      • CommentTime31 May 2012 07:05

ok idac za ciosem połaszczyłem sie na 2 i po sprawie teraz tylko "odżółcić" i bedzie git. Dzieki za odpowiedzi bardzo mi pomogły