atarionline.pl 130 xe po rozszerzeniu pamieci do 320 kb - problem - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorkris2222
      • CommentTime24 Jun 2012 12:06

Po krotce, bo sprawa skomplikowana.

Wykonalem rozszerzenie kupione od Strykera, czyli to:

->link<-

Chcialbym podkreslic ze Stryker jest nieziemsko pomocny, opisal mi wszystko jak zrobic i wyslal zdjecia, jeszcze raz tutaj dziekuje!!!!

Sytuacja przed rozszerzeniem:

Memtest pokazywal walniete banki pamieci 2 i 3, demka na 128k wieszaly sie.

Podczas rozszerzenia:

Po zalozeniu podstawek na kosci pamieci po prawej, żonglowalem tymi kostkami (oryginalnymi, zeby sprawdzic), ale caly zcas banki 2 i 3 byly pokazywane jako walniete, niezaleznie od ukladu kostek w realu.

Po rozszerzeniu (z zalozonym oryginalnym U34):

Nie ma 320 kb, znow pokazuje 128k i walniete banki 2 i 3, ale demka dzialaja, czyli jakby to 128k dzialalo dobrze!!!

Po rozszerzeniu (z zalozonym PALCE od Strykera w miejsce U34 ):

Jest tylko 64k pamieci!!!

Niezla zagadka, prosze o pomysly, z gory dzieki!!!
      • 2: CommentAuthorkris2222

Dodam jeszcze ze nie ma roznicy jak kabelki do przelacznika sa polaczone, czy w ogole rozlaczone, nie ma to znaczenia.
      • 3: CommentAuthorBluki

Zanim wstawiłeś rozszerzenie trzeba było doprowadzić do pełnej sprawności komputer. Trudno mi coś powiedzieć o rozszerzeniu Strykera, bo zawsze w 130XE stosowałem te opisane w Bajtku, nie wymagające wymiany MMU (U34). Wydaje mi się jednak, że przyczyna leży w komputerze (skoro przed i po przeróbce jest źle). Za przełączanie banków pamięci odpowiada U23 (PIA - zwykle 6520). Warto wylutować i umieścić go w podstawce, a jak nie pomoże, to wstawić nowy. No i musisz być pewny, że w czasie przeróbki czegoś nie spieprzyłeś :)
      • 4: CommentAuthorstryker
      • CommentTime24 Jun 2012 14:06

W palce daj 12 nogę do masy
      • 5: CommentAuthorkris2222
      • CommentTime24 Jun 2012 16:06 zmieniony

Glupie pytanie, ale do masy tzn gdzie?:)

Sorry, juz otworzylem mail i widze na fotce, dzieki!
      • 6: CommentAuthorkris2222
      • CommentTime24 Jun 2012 16:06 zmieniony

Po podlaczeniu do masy na PALCE mam to samo co na oryginalnym U34 czyli 128k, banki 3 i 2 zepsute...

Rozumiem ze teraz najlepiej wymienic to U23? gdzie najlepiej kupic taka podstawke/ ew. ten uklad?
      • 7: CommentAuthorstryker
      • CommentTime24 Jun 2012 16:06

Kolega Bluki napisał wyzej
      • 8: CommentAuthorkris2222
      • CommentTime24 Jun 2012 16:06

Ok, dzieki, rozumiem ze to sie nada:

->link<-

?
      • 9: CommentAuthorkris2222
      • CommentTime24 Jun 2012 19:06 zmieniony

Sprawdzilem XMST. Pokazuje 128k oraz ze wszystkie banki sa sprawne! To by sie zgadzalo z tym ze demka na 128 dzialaja dobrze.

Przed upgradem demka nie dzialaly, a XMST pokazywal 2 banki uszkodzone.

XRAM pokazuje 64k/ 4 banki...
      • 10: CommentAuthorkris2222
      • CommentTime24 Jun 2012 21:06

Juz po sprawie! Przelutowalem polaczenia kosci pamieci (pierwsze piny) i dziala!!!!

Dzieki za pomoc!!!