atarionline.pl Z cyklu szukam......polskiej gry tekstowej w Basicu - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      Witam,

Śledzę forum już jakiś czas, kiedyś byłem użytkownikiem Atari 65XE. Sentyment do Atari zostaje na długo ;-)

Szukam gry, ale nie znam jej tytułu. To polska gra w Basicu. Budujemy królestwo. Są roczne cykle. W każdym roku komputer losowo podaje jakie są plony zbóż. Od tego zależy powodzenie w budowaniu królestwa. Poza tym pieniądze pochodzą od sądów, które mogą być łagodne, normalne, czy też ostre. Pamiętam też, że w trybie graficznym pokazuje się nam nasz pałac, który jest coraz większy, wraz z rozwojem naszego imperium. Być może była to gra wyemitowana w Radiokomputerze, teraz już nie pamiętam. Proszę o pomoc !

Nabuchodonozzor
      • 2:

CommentAuthoranonymus
      • CommentTime28 Jun 2012 15:06 zmieniony

Witaj.
      Nazwa gry to Hammurabi:)
      • 3: CommentAuthormono
      • CommentTime29 Jun 2012 13:06

Lub też Panowie i poddani.
    2.  
      Tak, to Hammurabi. Dzięki z całego serca !!!
      • 5:

CommentAuthortdc
      • CommentTime1 Jul 2012 09:07

Co dowodzi, że gra była w latach 80 bardzo popularna i wiele osób się z nią zetknęło.
      • 6: CommentAuthorPablo112
      • CommentTime1 Jul 2012 14:07

Tak, można zagrać nawet w 6 osób i się troche pośmiać, jak szczury wtryniają twój majątek a susza nie nadchodzi.
      Jak kogoś męczy ograniczenie co do ilości kupna-sprzedaży (mnie zawsze), to można zmienić w lini 9000 (Panowie i poddani)
      • 7: CommentAuthorwieczor
      • CommentTime1 Jul 2012 18:07

Ja tylko dodam, że gra była wyemitowana przez RadioKomputer i stamtąd też ją miałem :)
      • 8:

CommentAuthortdc
      • CommentTime4 Jul 2012 00:07

To może właśnie ta transmisja (bezprzewodowa!) przyczyniła się do jej popularności.