Po wątku Murale pomyślałem, że dopiszę coś o reklamach i sloganach, gdzie słowo "Atari" używane byłoby jako nazwa firmy.
HASłA REklAMOWE
Pierwszym hasłem, gdzie użyte było słowo "Atari", które udało mi się znaleźć jest reklama konsoli Atari 2600.
Have You Played Atari Today?
- something like: Did you do your homework today?
Autor tego wpisu twierdzi, że reklama datuje się na rok 1982.
Kolejna rzecz to hasło reklamowe, które pojawiło się w związku z ukazaniem się Atari ST na Consumer Electronics Show (CES) w styczniu 1985 roku w Las Vegas.
Było to:
Power Without The Price
Jak przeczytałem"motto Atari i na CES było widoczne wszędzie - na transparentach, nadrukowane na koszulkach, a co najważniejsze - symbolizowane przez same komputery..."
SlOGANY i okrzyki...
Atari is Best!
- było to hasło nieśmiertelności w pewnej grze, w której chodziło o niszczenie helikopterkiem konkurencyjnych przedsiębiorstw
Atari komputery łagodzą chimery.
- to hasło z "Superów" jednego z Secret Service. Może ktoś wie, z którego?
Atari Roks!
- jak Rock and Roll
Atari is a way of life!
- jak sztuki walki i wszystko, co ma swoją filozofię zaczerpniętą ze Wschodu. (Np. Aikido - to "Droga duchowej harmonii", Kendo - to "Droga miecza"). Wszystko, co robi się na Wschodzie ma sens samo w sobie i ściśle wiąże się ze sposobem postępowania w życiu.
Never give up - Stay Atari!
- znaczy, zostań zaszachowany, bo "atari" to termin z starochińskiej gry planszowej będący odpowiednikiem terminu "szach" w Szachach, czyli "mam cię" a nie, jak niektórzy podają "gotowy do walki"
Atari for ever!
- gdzieś to słyszałem
Atari rulez!
- i to też
Atari z Wami!
- i to... jak każdy Katolik chyba.
No i to by było na tyle. Jeśli macie coś jeszcze, na co liczę, dopiszcie. Linki do zdjęć na murach do wątku Kaza obok pożądane.
W czasach Baltony i Prusakolepu reklamowane było w TV Atari ST - profesor z asystentką prowadzą badania archeologiczne i znajdują ciągle sprawne Atari:) W drugiej reklamie gość kupował Atari na kilogramy: " - 2,40. Odrąbać? - Nie wezmę w całości!":)