no ale właśnie ta "surowość"grafiki wraz z oszczędnym acz dobrej jakości dźwiękiem tworzyły niezapomniany klimat ,do tego przerywniki umiejętnie wplecione w całość sprawiają że w pewnym stopniu gra staje się jakby bardziej filmowa ,zresztą większość hitowych gier z różnych okresów zawiera podobne proporcje składowych elementów które mieszczą się w przedziale gry wybitnej. Zazwyczaj powstaje jedna wersja gry i dzieje się tak z wielu przyczyn ,ja jednak wolę oryginał ,niezmieniany autorski pierwowzór . Nie chciał bym np kilku wersji obrazu "Mona Lisa" bo ktos sobie przerobił . Inne wersje kojarzą mi się niestety tak:
Na PC i Amidze gry były robione zgodnie z wymogami sprzętowymi, na Mega Drive zgodnie z tym czego oczekiwali kupujący gry. Gra musiała być kolorowa dla reklam w czasopismach i telewizji. Jakiś geniusz zaczął tak robić grami na Amstradzie CPC i o ile niektóre gry na reklamach wyglądają świetnie o tyle w ruchu bywało źle lub bardzo źle.
Lubię na Amidze wszelakie przygodówki w stylu "SEN","Alfabet Śmierci" ,największy ubaw miałem jednak przy tej:https://www.youtube.com/watch?v=JuFsls1Vk_k Ciekawe jak się ma Pan Samochodzik
Choć z Archon/em na pierwszy rzut oka ma niewiele wspólnego o tyle sam rok "narodzin "dyscypliny może sugerować co innego a jest to 1992 rok,myślę że Enki Bilal(pomysł) który interesował się w owych latach filmem,reżyserią,rysunkiem na pewno spotkał się z tą grą i w nieco zmienionej formie przeniósł zabawę do świata realnego . "Walki toczą się na ringu, wojny toczą się na planszy". Możliwe jest także to że zarówno Boks Szachowy jak i Archon wzorowały się na pomyśle fikcyjnej gry "Dejarik" która została przedstawiona w 1977 r w Star Wars ,niektóre źródła podają lata 77/78 jako lata pierwszych wzmianek o szachowym boksie których jednak nie można zweryfikować .