Mam w domu Amigę w spadku po salonie gier. Chciałbym ją zbyć bo nie jest to "mój komputer" (w sensie "nie Atari"). Nie wiem jednak za ile ją pchnąć, proszę więc o pomoc w wycenie. Co mam: - działająca Amiga 500 z 1MB ramu, - dodatkowa stacja dysków (widziana w systemie ale coś nie działa, po włożeniu dyskietki pokazuje jakiś błąd); - zasilacz wielości 2 ciegeł ;-), - przejściówka do TV, - 3 dżojstiki w tym na pewno 1 działa, 1 nie działa; - kilkaset dyskietek z jakimiś grami, w tym oryginalny "Kajko i Kokosz", Kickstar itp. Bardzo proszę o pomoc
W jakim sensie nie działa zewnętrzny napęd dyskietek? Z niego nie zabootujesz komputera. Jeśli w WorkBenchu w jej miejscu widzisz znaki zapytania to może być uszkodzona dyskietka lub w systemie NDOS.
Musiałbym to sprawdzić w domu po południu. Pamiętam, że zabutować się nie da ale myślę, że to może być też coś z łączami, bo wtyczka męska miała wygięte szpilki. Ja je naprostowałem, ale nie wiem czy ktoś czegoś bardziej nie uszkodził.
Pamiętaj może, że nie każda gra obsługuje dodatkowy napęd. Niektóre gry przestają działać gdy jest podłączona, bo jego obsługa zabiera trochę pamięci. Crackerzy czasem dają o tym ostrzeżenia tekstowe w oknie CLI lub swoich intrach.
A bo ja wiem jaka rewizja? Gdzie to sprawdzić? Nie ja go kupiłem ani przerabiałem. Powiedz co i gdzie posprawdzać to wyciągnę graty z pudła ;-) Stacja jest oryginalna. Wolałbym wszystko sprzedać w całości bo tylko zawadza (szczególnie pudła dyskietek, które wciąż są na chodzie). Nie interesują mnie wymiany z braku miejsca w M-2 32m^2. Kiedy brałem ten stuff od rodziny, to z nadzieją, że się w to sam pobawię i uchronię Amigę przed śmietnikiem. Po 2 latach widzę, że nie mam na to czasu a szkoda sprzętu, który działa i jeszcze na nim można pograć. Dla zainteresowanych kupnem mogę porobić jakieś zdjęcia lub film.
Bez sensu tego się pozbywać, jak dla mnie warto zachować, w kocu to jak z C64 było jednak obiektywnie i z perspektywy czasu po prostu lepsze od XL/XE, tak samo jak Amiga od ST. No ale Amiga ma jednak trochę genów z Atari. Nie sprzedawaj konkludując !