atarionline.pl Gry w szachy na Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime13 Dec 2019 04:12 zmieniony

Fajny artykuł: The cyborg chess players that can’t be beaten ->link<-

Wygląda znajomo nie? The Alterman Wall ->link<-
      • 2: CommentAuthorurborg
      • CommentTime13 Dec 2019 07:12 zmieniony

@Kaz
      Maila na onecie nie sprawdzam codziennie. Wczoraj przeczytałem maila od Ciebie, ale wczoraj nie miałem nawet zacząć oglądać wywiadu. Zresztą to 4 godziny wiec na raz się tego nie da łyknąć :). Dzisiaj kawałek oglądnąłem z rana i w okolicach 45 minuty mówiliście o mnie że niby jestem kontrolerem ruchu lotniczego :) Na co Klaudiusz się trochę zdziwił i mówił że może się przebranżowiłem o czym on nie wie. Ale w sumie musiałby o tym wiedzieć jako ze pracuje w dziale szkolenia i szkoli właśnie kontrolerów ruchu lotniczego. A ja jak wspomniał pracuję w biurze odpraw załóg i zajmuję się przetwarzaniem planów lotu.

Co do podobnych algorytmów to mam na mysli np wygraną Colossus Chess 3 z Colossus Chess 4 w turnieju Atari. Choć to akurat była tylko jedna partia, ale tez np testowo rozegrałem sobie kilka partii pomiędzy Mephisto Europa i Mephisto Mondial II i tutaj o dziwo częściej górą była Europa. Z drugiej strony taki stan rzeczy może mieć sens. To są podobne algorytmy, przy czym Mondial II ma większą wiedzę, dzięki temu mniej jest mniej dziur strategicznych w algorytmie w które program mógłby wpaść i przegrać. Tyle że Europa grając z podobnym sobie algorytmem, dysponującym podobną biblioteką debiutową i stylem gry, w wiele tych dziur raczej nie wpadnie i dlatego przeciwko Mondialowi II gra praktycznie równie dobrze jak teoretycznie mocniejszy usprawniony Mondial II. Należy też pamiętać że prostszy algorytm to też szybszy algorytm, więc silniejszy :)
      • 3: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime13 Dec 2019 11:12 zmieniony

urborg:

Należy też pamiętać że prostszy algorytm to też szybszy algorytm, więc silniejszy :)

To żart czy jakiś skrót myślowy bo w odniesieniu do programu szachowego jako calości zdanie prawdziwe nie jest. Proszę o rozwinięcie myśli ;)
      • 4: CommentAuthorurborg
      • CommentTime13 Dec 2019 12:12 zmieniony

@Zbyti
      Masz rację zamotałem - bo samo zdanie nie jest prawdziwe. Chodziło mi o to że jeśli mamy bardziej skomplikowany algorytm, któremu wkodujemy więcej "wiedzy szachowej" i który będzie musiał uwzględniać więcej wyjątków to taki algorytm będzie wolniejszy, a ilość przeliczonych pozycji ma wpływ na siłę gry. Oczywiście z reguły ta dodatkowa wiedza sprawia że algorytm będzie grał na tyle silniej że ot się opłaci i spowoduje wzrost siły gry. Tyle ze gdy algorytm będzie grał z drugim algorytmem który będzie grał tym samym stylem, z podobna biblioteką debiutową i ruchy obu programów będą dla obu stron w miarę przewidywalne, to być może ta "dodatkowa wiedza" nie przyniesie większych korzyści w stosunku do narzuconego balastu obliczeniowego.

Oczywiście nie mówię że mam rację to takie moje rozważania i próba wutłumaczenia sobie tego co zaobserwowałem :)
      • 5: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime13 Dec 2019 13:12 zmieniony

Może skomentuję to nie w prost.

Przytaczałem już tutaj wywiad z Kramnikiem który komentował rozwój programów szachowych. Swego czasu zaproponowano mu mecz z X3D Fritz. Kramnik, tak jak pisał o jego zwyczajach @urborg, poprosił o czas na przygotowanie do meczu i podanie konkretnej wersji programu z jaką będzie grał, by móc się na niego przygotować. W ramach przygotowań, było to parę lat po meczu Kasparow Vs Deep Blue, prześledził partie z wspomnianego meczu za pomocą swojego domowego, wypasionego komputera (ale nic specjalnie fancy) z jakąś wersją Fritza i ku swemu zaskoczeniu odkrył, że jego program, na jego komputerze, gra lepiej niż "potwór" który pokonał Kasparowa i potrafił liczyć 200 milionów pozycji na sekundę.

Także musiał być spory przyrost "wiedzy" szachowej w programach, taki, że na sporo wolniejszym sprzęcie uzyskaliśmy lepszy efekt.
      • 6: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime13 Dec 2019 15:12 zmieniony

Zainspirowało mnie to kręcenie MHz i spróbowałem po raz pierwsze SuperCPU na C64 ->link<- pod emulatorem.

Niestety, o ile na Rapidusie na A8 tylko Colosuss 3/4 nie działał prawidłowo (to samo co na Rapidusie) a reszta sensownych programów szachowych śmigała to na C64/SuperCPU udało mi się tylko puścić szachy Odesty 7 / 7.5 pozostałych nie udaje mi się uruchomić a Colosuss wiesza się po 2 posunięciach.

Pogram z ciekawości z doaploną Odestą.

Rapidus to pierwsza rzecz jaką bym sobie zamontował gdybym miał prawdziwe Atari, fenomenalna rzecz :)

EDIT: CYRUS II też działa na SuperCPU czyli na 20x szybszym CPU ;) Wszystko działa poprawnie, zegar szachowy tyka w czasie rzeczywistym.
      • 7: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime13 Dec 2019 17:12 zmieniony

OK. Rozegrałem partię z Cyrus II na C64 z SuperCPU czyli jak rozumiem na CPU taktowanym 20 MHz. Gram na poziomie 6 czyli średnio 1 min na ruch.

Nie zauważałem wzrostu siły gry programu. Zamatowałem go w 30 posunięciu. Program zachowywał się prawidłowo. Nie ukarał mnie kombinacją gdy zrobiłem błąd ani nie doliczył sam mojego ataku kombinacyjnego.

Sądząc po tej jednej partii 1 MHz czy 20 MHz grał tak samo ;)

Nie wiem dlaczego w emulatorze spadły FPS do 4. Może jak się mało dzieje to w ramach oszczędności ogranicza emulację VIC? Muszę poszperać, czy nie da się tego wyłączyć. A może to bug w emulatorze i wcale nie leciałem na 20 MHz? Z drugiej strony CPU cały czas miało emulację na poziomie 100%.

EDIT: Refresh rate z auto na 1/1 i już fps nie spadają. Czyli na siłę gry nie miało to wpływu.

Do obejrzenia w załączniku.
      • 8: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime13 Dec 2019 19:12 zmieniony

• 9: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime13 Dec 2019 23:12 zmieniony

Sargon III na C64 na SuperCPU działa tak samo jak na Rapidusie, na najwyższych poziomach czas oczekiwania na ruch drastycznie spadł.

Czyli na SupeCPU na C64 działają:

1. Odesta 7.0 / 7.5 - skrócony czas oczekiwania na ruch
      2. Sargon III - skrócony czas oczekiwania na ruuch
      3. Cyrus II - działa poprawnie. Pozytywnego wpływu 20x szybszego CPU na grę nie zauważyłem.
      4. Mychess II - działa szybciej ale ciężko przerwać demo mode tak zapitala.

Nie działają: Colosuss 2/4, Chessmaster 2000 / 2100.

Także zagadką jest dla mnie Cyrus czy faktycznie korzystał w pełni z mocniejszego CPU.

Rapidus dla A8 jakoś mniej problematyczny niż SuperCPU dla C64.
      • 10: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime14 Dec 2019 00:12 zmieniony

Odesta Chess to zasłużony program w historii szachów, rywalizował (jedna z jego wersji) w ramach słynnego zakładu o to czy komputer pokona człowieka w szachy etc.

Pograłem sobie z wersją 7.5 na najwyższym poziomie 9 na SuperCPU i wszystko zacnie działa.

Narzekałem już na cenę Sargona III w dniu premiery. Popatrzmy ile w dniu premiery Odesta 7.0 (bo taka była na A8) kosztowała i ile było by to na dzisiejsze "pieniądze".

Odesta Chess 7.0 ->link<- w 1983 roku kosztował $69.95 ->link<- Skorzystałem ze strony ->link<- wygląda, że dziś by pograć sobie w szachy za pomocą mikrokomputera w domowym zaciszu za pomocą tego uznanego programu musielibyśmy dać kwotę $180,64 co daje na dziś po średnim kursie 693,42 pln :D

Ktoś jeszcze narzeka na premierowe ceny gier na A8? ;)
      • 11: CommentAuthorurborg
      • CommentTime14 Dec 2019 07:12 zmieniony

Ceny zabójcze, a pamiętajmy w latach 80-tych za średnią pensję w naszym kraju można było nabyć około 20$. Atarka z magnetofonem w Pewexie kosztowała bodajże 120$. To drogie rzeczy były.
      • 12: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime14 Dec 2019 12:12

Epizod szachowy się pojawia oczywiście ;)

• 13: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime14 Dec 2019 13:12 zmieniony

ANTIC VOL. 4, NO. 3 / JULY 1985 ->link<-

Turbostar 432 ->link<- $350

$350 in 1984 → $866.44 in 2019

Zagrałem szybką partię na poziomie C3 co oznaczało 15 min na partię dla zawodnika by zorientować się co za te pieniądze można było "dostać".
      • 14: CommentAuthorurborg
      • CommentTime14 Dec 2019 16:12 zmieniony

Turbostar 432 to dedykowany komputer szachowy. Dosyć wypasiony hardware bo CPU 6502 4MHz i 32kb rom. Jak na 1984 rok to siła gry nawet całkiem pokaźna - 1770 elo. W 1985 można już było kupić Mephisto Mondial za 298 DM czyli 150€ o sile gry 1745 elo.
      • 15: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime14 Dec 2019 18:12

Infinite Chess

• 16:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime15 Dec 2019 01:12 zmieniony

A tę wersję na przenośną konsolkę PSP znacie?
      Tu bryluje Josh Waitzkin. :)
      • 17: CommentAuthorurborg
      • CommentTime15 Dec 2019 12:12

Ja akurat nie znam. Zresztą wogóle tych bardziej współczesnych konsol za bardzo nie znam. Waitzkin natomiast miał bardzo fajny kurs szachowy w Chessmasterze 10. Co ciekawe po szachach zajął się sportami walki. W sumie fajne połączenie :)
      • 18: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 Dec 2019 14:12

Znam, grałem, PSP posiadałem :)
      • 19: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 Dec 2019 16:12 zmieniony

Jak zawsze warto obejrzeć jak gra mistrz świata ze śmiertelnikami :D

• 20:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Dec 2019 22:12

offtopic:
      A ja jak wspomniał pracuję w biurze odpraw załóg i zajmuję się przetwarzaniem planów lotu.

A to przepraszamy za tę pomyłkę, w takim razie dopiszę sprostowanie pod filmikiem :). Widzisz, jako amatorzy nie zrozumieliśmy charakteru Twojej pracy, przetwarzanie planów lotów skojarzyło nam się zbyt jednoznacznie. Ale pozdrowienia i tak aktualne! :)
      • 21: CommentAuthorurborg
      • CommentTime20 Dec 2019 10:12

@Kaz nic nie szkodzi. Link z wywiadem porozsyłałem ludziom z pracy. Może ktoś się przy okazji zainteresuje retrokomputerami :)
      • 22: CommentAuthorurborg
      • CommentTime20 Dec 2019 10:12 zmieniony

a tymczasem nasz polski arcymistrz Jan Krzystof Duda wzorem wielkich mistrzów (Anderssen, Najdorf, Rubinstein) dorobił się swojej partii "Nieśmiertelnej", w której w pięknym i efektownym stylu ograł nie byle kogo bo samego Hikaru Nakamurę :)

• 23: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime20 Dec 2019 11:12 zmieniony

Na moje - nieśmiertelna partia błyskawiczna to oksymoron ;)

Zwykłe przeoczenie w blitzu a później obrona złej pozycji gdzie ruchy Dudy narzucały się same.

Komentator mocno przesadza. By znaleźć pierwszą ofiarę nie dał czasu a druga ofiara hetmana była tak oczywista, że te jego gadanie i zły ruch pionem tylko wkurzał.

I chyba to jest partia z meczu gdzie Nakamura wygrał z Dudą 15.5 : 11.5.

Nie podzielam opinii autora filmiku. Więcej pośpiesznie mówionych zachwytów niż meteorytyki ;)
      • 24: CommentAuthorurborg
      • CommentTime20 Dec 2019 12:12

Oj tam oj tam! ;)
      Może i z tą nieśmiertelną i zachwytami trochę przesada. No i wiadomo że to szachy błyskawiczne, No ale takie szybkie zwycięstwo z efektownymi poświęceniami w szachach klasycznych obecnie już jest raczej nierealne. Mi amatorowi się przyjemnie oglądało, moim daniem warto partię zobaczyć.
      • 25: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime20 Dec 2019 13:12 zmieniony

No dobra, może patrzę tylko i wyłącznie ze swojego punktu widzenia? Oczywiście są tam dwa motywy kombinacyjne warte zapamiętania :)

Był taki wierszyk w latach 60-tych:

"Lubię partie szybkie, lubię z prostych względów bo w nich nie widać tych arcymistrzowskich błędów" :D
      • 26: CommentAuthorurborg
      • CommentTime20 Dec 2019 16:12 zmieniony

Wracając do turnieju szachowego Atari ST. Ostatnia partia 6 rundy. Białymi gra program Colossus Chess X na Atari ST a czarnymi Checkmate też na ST.

Grany jest debiut gońca. W 7 posunięciu Colossus robi krótką roszadę, a kilka ruchów później Checkmate w wyniku wymiany figur lekkich burzy colossusowi murek z pionów osłaniających króla. Przez co pozycja białego króla staje się mało komfortowa. Lepsza pozycję w 28 posunięciu checkmate zamienia na piona przewagi. Po 45 posunięciach Checkmate powiększa przewagę do 2 pionów i dysponuje wieżą gońcem i 3 pionami przeciwko wieży, skoczkowi i pionowi. Po 50 posunięciu Colossus lepszą gra w końcówce zaczyna powoli odmieniać losy partii. Łapie przeciwnikowi gońca na związanie. Potem wymienia wieże i eliminuje pozostałe piony przeciwnika. Na koniec promuje ostatniego piona na hetmana i wygrywa partię po 87 posunięciach.
      • 27: CommentAuthorurborg
      • CommentTime20 Dec 2019 16:12 zmieniony

No i podsumowanie 6 rundy:
      Czyli wyniki partii, tabela i kojarzenia na runde 7.
      • 28: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime21 Dec 2019 00:12 zmieniony

urborg:

Po 50 posunięciu Colossus lepszą gra w końcówce zaczyna powoli odmieniać losy partii.

Ktoś powiedział, że znajomość końcówek wieżowych to jak oszukiwanie ;)

Wbrew pozorom jeden z trudniejszych etapów gry w szachy gdzie popełnionego błędu nie da się często "naprawić". Mało popularny etap gry bo jak się nie jest w nim dobrym to może się wydawać nudnym a fajnie jest rozstrzygać partię w fazie gry środkowej.
      • 29: CommentAuthorurborg
      • CommentTime21 Dec 2019 10:12 zmieniony

W takim razie znajomość debiutów to dopiero jest oszustwo ;) Przecież zamiast grać samodzielnie odtwarza się jedynie z pamięci ruchy wymyślone przez kogoś innego :) Powinni za to dyskwalifikować :D

A wracając do turnieju. Pierwsza partia 7 rundy. Białymi gra program Fidelity Ultimate Chess Challenge na konsolkę Atari Lynx a czarnymi komputer szachowy Mephisto Mondial II. Mondial II niespodziewanie w poprzedniej rundzie przegrał ze słabszym od siebie komputerem CXG Super Enterprise. Zobaczmy jak poradzi sobie z programem Fidelity.

Grana jest Partia Francuska. W debiucie obie strony przeprowadzają roszady i partia dosyć wyrównana do 20 posunięcia. Wtedy przewagę zaczyna zdobywać Mephisto. Fidelity nie ewakuuje w porę gońca z zagrożonego pola, aż w końcu nie jest go w stanie obronić i Mephisto zyskuje na czysto przewagę figury i lepszą sporo pozycję. Partia wydaje się już prawie rozstrzygnięta, ale Mondial popełnia w 28 ruchu fatalny błąd. Podwisa mu osłabiona 8 linia, a on decyduje się na zbicie piona z szachem. Tyle że król po odejściu atakuje mu wieżę, a Mephisto musi teraz ratować własnego króla i ową wieżę traci. Fidelity dzięki temu ma w końcówce wieżę przeciwko gońcowi, co pozwala mu rozstrzygnąć ją na swoją korzyść. Partia kończy się zwycięstwem Fidelity po 61 posunięciach.

Tak więc słaba końcówka turnieju w wykonaniu Mondiala II.
      • 30: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime21 Dec 2019 12:12 zmieniony

Powtórzę się po raz n-ty ;)

Jak ktoś chce grać z tymi maszynami to niech da im przynajmniej minute na ruch.

W turnieju te 30 sek jest ok, ale czasem boli patrzenie na coś takiego ;)

Cała magia jak się gra z taka maszyną jest wtedy jak ma się przekonanie, że gra się z prawdziwych szachistą.

Takie ruchy (najpierw białych a później czarnych) burzą tę "czwartą ścianę" i widać, że komputer nie wie co robi, tylko liczy. Niby to oczywiste ale cala przyjemność jest w złudzeniu.
      • 31:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Dec 2019 13:12 zmieniony

Szukając innych rzeczy, znalazłem artek o szachach na ST w "Tylko o Atari":
      • 32:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime25 Dec 2019 13:12

@"Lubię partie szybkie, lubię z prostych względów bo w nich nie widać tych arcymistrzowskich błędów" :D

Według mnie to właśnie w tych szybkich partiach widać arcybłędy :D (oczywiście przy analizie, a nie w czasie gry). Tutaj co prawda pretendujący do mistrzostwa Bukowski, a nie arcymistrz, ale właśnie widać, jak łatwo przegapić to i owo:

• 33: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime25 Dec 2019 14:12

Krowin gra agresywnie a ten białymi to nie wiem co chciał osiągnąć.

Mikke to pewnie za czasów internowania grał na jakimś dobrym poziomie ;) A to było 40 lat temu pewnie :D

Z barwnych postaci tego kręgu to bardzo dobrym szachistą był Szpotański który napisał między innymi tow. Szmaciaka.
      • 34: CommentAuthorurborg
      • CommentTime26 Dec 2019 10:12 zmieniony

@ Kaz
      Ciekawe znalezisko. 3 programy z tego artykułu są mi nie znane: Krabat, Hamlet i Deep Thought. Tych dwóch pierwszych nie ma na Atarimanii.

A propo Checkmate - 2 partia 7 rundy rozgrywanego przeze mnie turnieju. Białymi gra GNU Chess 4.0 na Atari ST a czarnymi w/w program Checkmate.

Grany jest debiut Reti, w którym Checkmate bardzo szybko zaczyna stać lepiej, choć na szachownicy powstaje pozycja zamknięta. Po kilkunastu posunięciach Checkmate ma piona przewagi, a po 24 już 2 piony przewagi. W 31 posunięciu GNU traci gońca na pocieszenie bijąc piona. Aczkolwiek jego pozycja jest już bardzo zła. Już od 33 posunięcia Stockfish widzi w analizach jakieś maty w 13, 10 czy 9 posunięch. Klęska GNU zbliża się nieuchronnie za sprawą przejściowych czarnych pionów na skrzydle hetmańskim. Checkmate kończy partię matem w ruchu 51.
      • 35:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Dec 2019 12:12

@Kaz. Ciekawe znalezisko. 3 programy z tego artykułu są mi nie znane: Krabat, Hamlet i Deep Thought.

Mnie również nie są znane, ale gdzieś w sieci muszą być. Krabat nawet ma filmik z rozgrywki:

Chociaż dziwnie wygląda ta "wersja 0.0" :D

->link<-

Obrazki z Hamleta:

->link<-

Obrazki z Deep Thought:

->link<-
      • 36: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime26 Dec 2019 23:12 zmieniony

Krabat znalazłem, dyskietka działa.

Nie chce mi się narazie grać więc nie przetestuję.
      • 37: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime27 Dec 2019 00:12 zmieniony

Ten polski art to jest zerżnięty z niemieckieg ->link<-
      • 38:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Dec 2019 01:12

Przecież autor o tym napisał:
      • 39: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime27 Dec 2019 01:12 zmieniony

Autor napisał, że "z pomocą" a ja że jest zerżnięty i dokładnie to mam na myśli. To jest plagiat, słabe tłumaczenie ze skrótami a nie własna praca w oparciu o coś.
      • 40:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Dec 2019 01:12

To fakt, że to streszczenie, łącznie z przykładami, ale co miał napisać autor: "przedruk" albo "tłumaczenie", skoro to nie jest ani przedruk, ani tłumaczenie? Może określenie "z pomocą" nieszczęśliwe, ale co byś proponował w zamian? Zdaje się, że "żerżnięte z" by nie przeszło :P
      • 41: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime27 Dec 2019 01:12 zmieniony

@Kaz no jeżeli poważnie pytasz to na miejscu autora nie pisał bym o rzeczach o których nie mam pojęcia a widać, że autor art. na szachach się nie zna nawet pobieżnie.

Jak już chciał to mógł na podstawie niemieckiego źródła tylko zasygnalizować istnienie tych programów bez próby "omawiania" ich.
      • 42: CommentAuthorurborg
      • CommentTime27 Dec 2019 09:12

Czyli jednak zrzynka z niemieckiego artykułu. Sięgnąłem do artykułu źródłowego posiłkując się translatorem Google i porównałem to co napisano w obu tekstach. Fakt nie jest to tłumaczenie ani przedruk i w sumie szkoda :(. Odnoszę wrażenie że "autor" polskiego artykułu nie ma pojęcia o szachach i algorytmach szachowych, a programów o których pisze na oczy nie widział. Byc może tez jego znajomość Niemieckiego była nie wystarczająca aby w pełni zrozumieć niemiecki tekst. W efekcie artykuł momentami zamienia się w bełkot. Jak chociażby we fragmencie gdzie wyjaśnia (zaciemnia) czym jest metoda Brute Force. Ten opis "z pomocą" to ściema, powinno być "artykuł powstał na bazie artykułu..." i wszystko byłoby jasne.

Fajnie Zbyti że znalazłeś program Krabat. Przetestuję w wolnej chwili. Program w wersji 0.0 ciekawe :). Intryguje mnie też nazwa programu. Kojarzy mi się z pewną książeczką z dzieciństwa:
      ->link<-
      ->link<-
      • 43: CommentAuthorurborg
      • CommentTime27 Dec 2019 12:12 zmieniony

Tymczasem kolejna partia turnieju rozstrzygnięta. Białymi gra komputer szachowy Saitek GK2000, a czarnymi Chessmaster 2100 na komputer Commodore C64.

Grany jest debiut pionem hetmańskim. Obie strony grają dosyć agresywnie i bez roszad. Po 19 posunięciach materialnie Saitek zdobywa piona przewagi aczkolwiek nic to nie znaczy przy tak dynamicznej i wyrównanej pozycji. Po 25 posunięciu Chessmaster przypuszcza atak hetmanem i skoczkiem tworząc realną groźbę matową. Saitek odpowiada w ruchu 28 atakiem szachowym na wrogiego króla. Stockfish pokazuje że tym samym Saitek podstawia mata w 7 ruchach. Chessmaster jednak odchodzi królem nie tam gdzie powinien i szansa na mata przepada. Saitek zaś kontynuuje swój atak i wkrótce sam daje mata. Partia kończy się zwycięstwem GK2000 w 36 posunięciu.

Trzeba przyznać że ładna gra komodorkowego Chessmastera, niewiele brakło do sensacyjnego i efektownego zwycięstwa nad duuużo silniejszym przeciwnikiem :)
      • 44:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Dec 2019 12:12

Mnie również program skojarzył się z tą książeczką - dostałem ją jako nagrodę za wyniki w nauce w pierwszej klasie podstawówki :D

Jeżeli chodzi o sprawę "z pomocą" to proponuję panowie zmniejszyć surowość oceny. Weźcie pod uwagę czasy i kontekst. Nie było wtedy takiego parcia na dokładne określenie stosunku utworu zależnego do utworu oryginalnego, to dopiero pojawiło się w czasach od 1994 wzwyż :). Łatwo się wypowiadać po latach tresury na temat praw autorskich, ale wówczas traktowano to jako temat mało istotny i nikt zapewne nie przykładał wagi do tego, jak określi się streszczenie artykułu w zachodniej prasie (to rok 1988).

Po drugie kontekst - nie wiemy, czy to autor zrobił taki dopisek, czy ktoś z redakcji "Bajtka". Ja pamiętam, że nawet w 1993 roku redakcja "STEfana" zmieniła mi bez pytania tytuł artykułu "Formaty graficzne ST" na "Tif, gif... pif, paf" bo redaktor uznał to za fajniejszy tytuł, a tak się praktykowało, że redakcje mają prawo streszczać, przycinać, zmieniać tytuły, etc. I nie miało znaczenia, że w tekście nie było mowy ani o formacie TIF, ani GIF :D. Nie wiemy też, czy autor czasem nie dostał polecenia napisania czegoś na zasadzie:
      - tu masz niemiecką gazetę, jako jedyny znasz niemiecki to weź i zrób z tego artykuł
      - ale ja się nie znam na szachach
      - ale to ciekawy temat, zrób
      :)
      • 45: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime27 Dec 2019 12:12 zmieniony

@Kaz najprawdopodobniej tak było jak piszesz i generalnie to moje zarzuty wynikają nie z braku poszanowania praw autorskich tylko z pisania bez żadnej ambicji na zrobienie tego dobrze ;)

To zapchajdziura na odwal a nie artykuł.
      • 46: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime28 Dec 2019 14:12 zmieniony

MAME 0.217

CXG Systems / Newcrest Technology Sphinx 40 [hap, Berger]
      CXG Systems / Newcrest Technology Sphinx Dominator (v2.05) [hap, Berger]

France Double R La Regence

CXG Sphinx 40 ->link<-

CXG Sphinx Dominator ->link<-
      • 47: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime30 Dec 2019 21:12 zmieniony

Carlsen ponownie potrójnym mistrzem świata :] ->link<-
      • 48:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime30 Dec 2019 22:12

MAME 0.217

CXG Systems / Newcrest Technology Sphinx 40 [hap, Berger]
      CXG Systems / Newcrest Technology Sphinx Dominator (v2.05) [hap, Berger]

@zbyti:
      czyżbyś uaktualnił swoją bibliotekę/archiwum mejmowe? ;)
      • 49: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime30 Dec 2019 23:12

@Dracon tak, sukcesywnie dorzucam i aktualizuję swój zbiór.
      • 50:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime30 Dec 2019 23:12

@zbyti: masz jakiś stały adres tego archiwum? Bo poprzedniego nie pamiętam.