atarionline.pl Gry w szachy na Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime10 Oct 2025 14:06 (5 godzin temu)

napisałem kiedyś program liczący to samo w różnych trybach graficznych ale ewidetnie zapomniałem wnioski
      • 2: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime10 Oct 2025 14:11 (5 godzin temu) zmieniony

```
      program GrandTheftAntic;

uses crt, graph;

var
      i : byte absolute $d8;
      scores : array[0..16] of word absolute $da;
      rtclok : byte absolute $14;
      sdmct : word absolute $22f;
      x : single;

begin
      for i := 0 to 15 do begin
      InitGraph(i + 16);
      Pause; rtclok := 0;
      while rtclok < 100 do
      Inc(scores[i]);
      end;

sdmct := 0; i := 16; Pause; rtclok := 0;
      while rtclok < 100 do
      Inc(scores[i]);
      sdmct := $22; InitGraph(0);

for i := 0 to 15 do begin
      x := (100 * scores[i]) / scores[16];
      writeln(scores[i], ' GR.', i, ' ', x, '%');
      end;
      writeln(scores[16], ' ANTIC OFF');

ReadKey;
      end.
      ```

[img]https://media.invisioncic.com/r322239/monthly_2020_09/GrandTheftAntic.png.d3e13b73469eb236104c72cb7f57bc38.png[/img]

znalazłem, 5 lat temu coś mi takiego wyszło
      • 3: CommentAuthorurborg
      • CommentTime10 Oct 2025 14:32 (5 godzin temu) zmieniony

Czyli wychodzi na to że tryb tekstowy zabiera najwięcej cykli, nawet więcej niż hi-res. W sumie to by pasowało do tego co zmierzyłem.

W takim razie albo kod na małe Atari jest dobrze zoptymalizowany, lepiej niż na C64 i C+4 albo architektura tamtych komputerów tez ma spory narzut na wydajność procesora.

Ps sprawdziłem jeszcze wynik przy widoku szachownicy 2d na Atari -48500. Czyli 2D czy 3D nie ma znaczenia.
      • 4: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime10 Oct 2025 14:47 (4 godzin temu)

@urborg też przeprowadzę test. scenariusz:

Na A8 po wgraniu CC4 daję SHIFT+Q. Wyłączam książkę debiutową, wyłączam myślenie na ruchu przeciwnika, ustawiam głębokość ruchu na 3, włączam stół 2D, gram d2-d4 i SPACJA, wchodzę na ekran ewaluacji.

podam wyniki.
      • 5: CommentAuthorurborg
      • CommentTime10 Oct 2025 14:52 (4 godzin temu)

Mierzyłem czas trzech minut zegarem gry, a może Atari oszukuje na zegarze?
      • 6: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime10 Oct 2025 15:04 (4 godzin temu) zmieniony

mój test nie uwzględnił SHIFT+T bo nawet jak kazałem C64 doliczyć do głębokości 3 to zatrzymał się po 11 sekundach mając tylko 2 pełne ruchy obliczone.

A8 natomiast, ustawiony takie samo ustawienie domyśle dla pojedynczego ruchu (10 sek) popracował 24 sekundy a nie 10, i doliczył 3 pełne ruchy w tym czasie.

C64 ustawione na 30 sekund na ruch i 3 pełne ruchy doliczył ich się w 36 sekund.

===

z tego widać, że algorytm zawiadujący czasem i nadający priorytet warunkom z ustawień jest inny.

jeszcze nie poznałem programisty który nawet robiąc port własnego kodu, jakby mógł coś ulepszyć to by tego nie zrobił, zwłaszcza w czasach gdy własny program grający w szachy był powodem do dumy ;)
      • 7: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime10 Oct 2025 15:13 (4 godzin temu) zmieniony

ok. ustawiłem tak jak pisałem wyżej, tylko zostawiłem domyślną głębokość na 2 i czas na ruch obu dałem 30 sek i zagrałem d2-d4

C64 - pracował 36 sekund i obliczył 4364 pozycji na głębokość 3 pełnych ruchów
      A8 - pracował 30 sekund i obliczył 6161 pozycji na głębokość 3 pełnych ruchów
      C+4 - pracował 29 sekund i obliczył 4364 pozycji na głębokość 3 pełnych ruchów

===

dla mnie to zdecydowanie nie ten sam program na obu komputerach, za to na C64 i C+4 już być może, poprawił sprawę z czasem ale nie obliczanie wariantów.

EDIT: nie oznacza to, że 3 pełne ruchy obliczył wszystkie ale ruch który uważał za obiecujący miał 3 pełne ruchy wypisane.
      • 8: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime10 Oct 2025 19:03 (37 minut temu) zmieniony

Szachy na komputerze to przede wszystkim algorytmy, dopiero później jest wydajność.
      W sumie programy szachowe były pierwszymi, gdzie rozpętała się duża konkurencja między ich autorami, ba, od połowy lat 70. były nawet organizowane europejskie i światowe mistrzostwa programów komputerowych.
      Jeśli chciałoby się zrobić jakieś porównanie, to bardziej należałoby spojrzeć na daty powstania danego programu, a nie konkretną platformę.
      Jeśli weźmiemy różne programy szachowe na tej samej platformie, to różnice w ich sile będą znaczne.
      Co ciekawe, algorytmy na 6502 rozwijane przez wiele lat były znacznie silniejsze niż na inne procesory.
      Dlatego też czasami poważne programy nawet na komputery 16-bitowe działały na specjalnych akceleratorach na 6502, a z czasem 65C02.
      Dla c64 byla np. dostepna karta THE FINAL CHESSCARD firmy TASC B. V z 65c02 4MHz ktora byla tez dostepna w wersji na PC ISA.