CommentTime10 Oct 2025 14:32 (5 godzin temu) zmieniony
Czyli wychodzi na to że tryb tekstowy zabiera najwięcej cykli, nawet więcej niż hi-res. W sumie to by pasowało do tego co zmierzyłem.
W takim razie albo kod na małe Atari jest dobrze zoptymalizowany, lepiej niż na C64 i C+4 albo architektura tamtych komputerów tez ma spory narzut na wydajność procesora.
Ps sprawdziłem jeszcze wynik przy widoku szachownicy 2d na Atari -48500. Czyli 2D czy 3D nie ma znaczenia.
Na A8 po wgraniu CC4 daję SHIFT+Q. Wyłączam książkę debiutową, wyłączam myślenie na ruchu przeciwnika, ustawiam głębokość ruchu na 3, włączam stół 2D, gram d2-d4 i SPACJA, wchodzę na ekran ewaluacji.
CommentTime10 Oct 2025 15:04 (4 godzin temu) zmieniony
mój test nie uwzględnił SHIFT+T bo nawet jak kazałem C64 doliczyć do głębokości 3 to zatrzymał się po 11 sekundach mając tylko 2 pełne ruchy obliczone.
A8 natomiast, ustawiony takie samo ustawienie domyśle dla pojedynczego ruchu (10 sek) popracował 24 sekundy a nie 10, i doliczył 3 pełne ruchy w tym czasie.
C64 ustawione na 30 sekund na ruch i 3 pełne ruchy doliczył ich się w 36 sekund.
===
z tego widać, że algorytm zawiadujący czasem i nadający priorytet warunkom z ustawień jest inny.
jeszcze nie poznałem programisty który nawet robiąc port własnego kodu, jakby mógł coś ulepszyć to by tego nie zrobił, zwłaszcza w czasach gdy własny program grający w szachy był powodem do dumy ;)
CommentTime10 Oct 2025 15:13 (4 godzin temu) zmieniony
ok. ustawiłem tak jak pisałem wyżej, tylko zostawiłem domyślną głębokość na 2 i czas na ruch obu dałem 30 sek i zagrałem d2-d4
C64 - pracował 36 sekund i obliczył 4364 pozycji na głębokość 3 pełnych ruchów A8 - pracował 30 sekund i obliczył 6161 pozycji na głębokość 3 pełnych ruchów C+4 - pracował 29 sekund i obliczył 4364 pozycji na głębokość 3 pełnych ruchów
===
dla mnie to zdecydowanie nie ten sam program na obu komputerach, za to na C64 i C+4 już być może, poprawił sprawę z czasem ale nie obliczanie wariantów.
EDIT: nie oznacza to, że 3 pełne ruchy obliczył wszystkie ale ruch który uważał za obiecujący miał 3 pełne ruchy wypisane.
CommentTime10 Oct 2025 19:03 (37 minut temu) zmieniony
Szachy na komputerze to przede wszystkim algorytmy, dopiero później jest wydajność. W sumie programy szachowe były pierwszymi, gdzie rozpętała się duża konkurencja między ich autorami, ba, od połowy lat 70. były nawet organizowane europejskie i światowe mistrzostwa programów komputerowych. Jeśli chciałoby się zrobić jakieś porównanie, to bardziej należałoby spojrzeć na daty powstania danego programu, a nie konkretną platformę. Jeśli weźmiemy różne programy szachowe na tej samej platformie, to różnice w ich sile będą znaczne. Co ciekawe, algorytmy na 6502 rozwijane przez wiele lat były znacznie silniejsze niż na inne procesory. Dlatego też czasami poważne programy nawet na komputery 16-bitowe działały na specjalnych akceleratorach na 6502, a z czasem 65C02. Dla c64 byla np. dostepna karta THE FINAL CHESSCARD firmy TASC B. V z 65c02 4MHz ktora byla tez dostepna w wersji na PC ISA.