atarionline.pl Atari 1050 - gubi pakiety :) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthormgr_inz_rafal
      • CommentTime21 Mar 2013 17:03 zmieniony

Hej,
      Mam takie sprzęty spięte razem:

800XL -> 1050 -> CA-2001 -> 1010 -> Sio2SD

Zauważyłem, że stacja 1050 wpływa na jakość sygnału. Jak tylko pojawia się ona w zestawie, to "pipczenie" podczas operacji SIO staje się - hmm, nie wiem jak to opisać - jakieś takie nieczyste :) Coś szumi w tle.

Co ciekawe, zestaw mimo to działa dobrze, pod warunkiem, że podpięte Atari to 800XL lub 65XE. Na 130XE już niestety nie można korzystać z Sio2SD - loader się wczyta, ale nie można zmieniać katalogów, czasem wiesza się na listowaniu zawartości.

Wyjęcie 1050 z szeregu przywraca wszystko do normy. Bzyczenie SIO czyste jak łza ;)

Czy domowymi metodami można jakoś poprawić działanie 1050? Dodam, że stacja jako taka mechanicznie działa sprawnie, natomiast ogólnie jest dość mocno dobitym sprzętem z Allegro. Dodatkowo ma jakąś ręcznie dorabianą wajchę z diodą.

PS. Kable SIO zmieniałem, ale pozostało to bez wpływu na działanie.

PS2. Z CA-2001 nie chcę korzystać jako ze stacji nr 1, bo boję się, że mi się ten słynny plastik dociskający ułamie :) Wolałbym dobić 1050 :)
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime21 Mar 2013 17:03

Ale ten słynny plastik można dokupić :D
    1.  
      Drukujesz takie?
      • 4:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime21 Mar 2013 23:03

może kondenstatorki zdechły...
      • 5:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime23 Mar 2013 02:03 zmieniony

Tak, drukuję :) Polecam topik na atari.org.pl:
      ->link<-
      • 6:

CommentAuthormgr_inz_rafal
      • CommentTime23 Mar 2013 02:03 zmieniony

To ja bym zamówił jeden zestaw z odbiorem na Fortification. A może nawet dwa, bo czaję się na jeszcze jedną CA-2001.

Jeść nie woła - niech sobie leży i czeka na pęknięcie :)